RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Kedves Freudissima!
.
Igazából csak most szántam rá magam, hogy írjak neked, a karácsony és a szilveszter olyan katasztrofális családi felfordulás lett, hogy muszáj írnom neked és tanácsot kérnem.
Az apám amióta az eszemet tudom, iszik. Hol sört, hol töményet, de általában sosem lesz olyan nagyon részeg. Szerencsére, ha részeg, akkor sem bánt bennünket, bár néha előfordult, hogy eljárt a keze. Nem rossz ember, csak ha részeg akkor olyan dolgokat mond, amiket nem kellene és anyámat ez nagyon megviseli.
Sajnos nem nagyon bírjuk már idegileg – az anyukám, a nővérem és én is kezdünk kikészülni idegileg. Apa lassan már dolgozni sem tud, egy ideje elkezdett súlyosabbá lenni az ivászata.
.
Teljesen tehetetlenek vagyunk, és most már igazán valamit tenni kéne, mert attól félünk, hogy apa szép lassan megöli magát. A nővéremmel ezért gondoltunk rád, hátha te tudsz javasolni nekünk valami megoldást! Mit csináljunk? Kihez forduljunk?
.
Előre is köszönjük a válaszodat!
További jó munkát!
Tina

Kedves Tina!

Hazánkban sajnos még mindig nem veszik elég komolyan az alkoholbetegséget, sőt, sokan nem is tekintik betegségnek – pedig, a számos szervi betegségen túl az érintett személy és családja is segítségre szorul. Az alkoholbetegséget nem szeretik az emberek tudomásul venni; legyintenek rá, letagadják vagy épp takargatják – egyszóval még mindig tabuként kezelik (hasonlóan egyébként a családon belüli erőszakhoz). Az érintett személy családtagjai maguk is részesei a problémának – és joguk van segítséget kérni és kapni.
.
Meglepően hangozhat, de Te is, a nővéred is, és a mamád is aktív részesei vagytok az alkohol-problémának – akarva-akaratlanul egy családi játszma szereplői vagytok. Ez természetes folyamat, hiszen szeretitek édesapátokat, és vele együtt éltek – de éppen ez az oka annak, hogy nektek is ajánlatos "józanodni".
Mit is értek ezalatt?
Az ember, és ez nemcsak alkohol-problémával küzdő családokban forudul elő, gyakran "csúszik bele" bizonyos szerepekbe. Ilyen lehet az Üldöző, az Áldozat vagy a Megmentő szerep. Eric Berne játszma-elmélete szerint, egy családban, ahol az Alkoholista a főszereplő, a házastárs például sokszor az Üldöző szerepkörbe kerül (természetesen nem tudatosan) – folyton számonkéri az italozó párján, miért iszik annyit, miért költi a pénzt, hogy viselkedhet így, stb. A házastárs van, hogy a Megmentő szerepébe bújik – próbálja kezelésről kezelésre cipelni az italozó társát, segít neki, falazik neki a főnöke előtt, stb.
A sort lehetne folytatni, és gyakran a gyerekek is a játszma aktív részesei lesznek, például úgy, hogy  kénytelenek átvenni bizonyos szerepeket.

A helyzet az, hogy amíg a családtagok hagyják magukat bevonni ezekbe a játszmákba, addig az alkoholbeteg sem fogja abbahagyni az ivást, nyugodtan italozik tovább. Ez egy ördögi kör; mindenki "beleszokik" a szerepébe, még akkor is, ha szenved tőle. Nagyon nehéz kilépni, megszabadulni ezektől a megszokott szerepektől, de ha azt szeretnénk, hogy az alkoholbeteg abbahagyja az ivást, azt csak úgy érhetjük el, ha magára hagyjuk a játszmájában – vagyis a többiek kilépnek a szerepükből és nem engednek a bevonódás kísértésének.

Sem az alkoholbeteg, sem a hozzátartozók nem tudnak egyedül megküzdeni ezzel a betegséggel és következményeivel.
A következőket tudnám nektek javasolni:
Már Magyarországon is működik a Névtelen Alkoholisták (AA) önsegítő csoportja, az alkoholisták hozzátartozóinak a csoportja (AL-ANON) illetve az alkoholisták gyermekei részére elérhető önsegítő csoport (ACA). A hasonló hagyományokra épülő 3 önsegítő forma mindegyike tulajdonképpen egy csoportos beszélgetés – névtelenül, egyenlően, szakember vezetése nélkül (link a levél végén). Lenyűgöző ereje éppen ebben rejlik – a személyes történetek és tapasztalatok megosztása, a támogató légkör, és annak felismerése, hogy más is "ebben a cipőben jár", óriási gyógyító és segítő erővel bír. Segít "józanodni", magszabadulni a játszmáktól és szerepektől, és lelkileg is nagyon sokat ad.

Azt tudom nektek javasolni, feltétlenül menjetek el a lakóhelyetekhez legközelebb lévő ilyen csoportba; a csoporton keresztül értékes és nagyon hasznos olvasnivalókhoz is hozzájuthattok! A csoportos formán kívül természetesen pszichológus vagy addiktológus szakember segítségét is igénybe vehetitek, egy szakember segíthet a személyes problémák leküzdésében, az önbizalom, önértékelés, és a párkapcsolati nehézségek megoldásában is – ami szintén lehet a közeli családtag alkoholizmusának egyik "következménye".
Kedvesen, óvatosan megemlíthetitek édesapátoknak is, hogy a számára is van ilyen lehetőség – ki tudja, talán ő is elmegy egy csoportba, és elindul a saját józanodásának útján.

Örülök, hogy írtatok, és mertetek segítséget kérni – igazatok van, nem a szőnyeg alá kell söpörni a problémákat, hanem szembenézni velük, és elindulni a lelki erősödés útján, hogy harmóniában és jóllétben élhessetek – nem pedig az alkohol fogságában. Sok sikert és erőt kívánok nektek!
Üdvözlettel,

Freudissima

Fontos linkek:
Névtelen Alkoholisták (http://www.anonimalkoholistak.hu/)
Al-Anon hozzátartozóknak és barátoknak (www.al-anon.hu)
ACA alkolbetegek felnőtt gyermekei részére (http://www.aca.hu/)

További hasznos információ:
alkoholizmus.lap.hu
alkoholbeteg.hu

 
Gondold el, hogy minden újságért fizetni kell, mi is várjuk a te önkéntes adományodat, ha meg tudod engedni magadnak :-)
> a metropolita.hu NEM ENGEDÉLYEZ reklámokat
> vannak terveink új oldalak létrehozására: kifejezetten a papi hivatásról, illetve imakampány oldal, ahova beírhatjátok sürgős szándékokat és válaszhattok imaszándékot (hasonlóan az adományoldalakhoz..)
> EGYETLEN anyagi forrásunk a ti adományotok
Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük adományozási szándékát

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Összes adomány: 1500Ft

2 hozzászólás

 1. Barbarita

  Sziasztok!

  Tanácstalanságomból adódóan fordultam hozzátok!
  Az apám alkoholproblémával küszködik,de ezt ő “természetesen” nem ismeri el..
  Az alkohol hatására iszonyatosan élénk lesz! Amikor hazajön részegen,4-5 órát beszél akár magában is,hangosan! És,az most mellékes,hogy mikor esik be,21 vagy 22 órakor!
  Hiába szól neki az ember! Egyszerűen nem hallgat el! El is járna a keze,ha nem védekeznénk!
  Csak mondja-mondja! Sajnos az édesanyámnak…
  Van még egy testvérem,fiatalabb nálam! Mivel tudjuk,hogy nem hagyja úgymond aludni az anyámat,mert beszél neki,így mi gyerekek sem alszunk! És őrizzük őt….Nem tudjuk mikor támadhatja meg anyámat!
  És,nem segítséget vagy további ötleteket kérnék,mert már mindent megtettünk,ami csak lehetséges!
  A legnagyobb segítség azt hiszem,valami altató-szer megnevezése lenne!
  Persze nem szeretnék,ha valami bajt okoznánk neki…
  A természetesség jegyében maradva,esetleg van valami szer,amitől hamar elaludna? (gyertya,illóolaj)-bármi?

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.