RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A turisták által elkerült szigetcsoport a világ legnagyobb korallszigete. Az Egyenlítőn fekvő ország három nagyobb szigetcsoportból áll, Gilbertből, Line-ból és Phoenix-ből.

Jellemzők

A korallból álló szigeten nincsenek folyók, de vannak rajta gyönyörű, édesvizű lagúnák, ezért aki igazán ki szeretne kapcsolódni ennél jobb helyet keresve sem talál. Az időjárás télen elviselhetetlen, de a többi évszakban nagyon kellemes, amit a szélnek köszönhetnek.

Az Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget az Indiai-óceánban fekszik, 350 km-re délre Jávától.

Történelem

Évszázadokon át a Karácsony-sziget elszigeteltsége és barátságtalan partjai természetes gátjai voltak a betelepülésnek. Brit és holland navigátorok korai tizenhetedik századi térképein már megjelenik a sziget. A Karácsony-sziget nevet William Mynors, a Brit Kelet-Indiai Társaság Royal Mary nevű hajójának kapitánya adta, aki 1643. december 25-én, Karácsony napján érkezett ide. A sziget első térképét Pieter Goos jelentette meg 1666-ban. Ezen a térképen a sziget neve Moni.
Az első feljegyzett partraszállás 1688 márciusában volt, William Dampier brit tengerész Cygnet nevű hajójáról. A sziget nyugati partján, a mai Dales település közelében kötött ki, és legénységének két tagja volt az első ember, aki lábát tette a Karácsony-szigetre. Ekkor lakatlannak találták.

A következő látogató Pigot kapitány volt, akinek a legénysége vadon élő disznókat és kókuszpálmákat látott. Nem érthető, hogyan kerültek disznók a szigetre akkoriban, elképzelhető, hogy a hajó egy másik szigeten járt. 
.
1887-ben a brit haditengerészet Flying Fish nevű hajója Maclear kapitány parancsnoksága alatt jó horgonyzó helyet talált abban az öbölben, aminek mai neve Flying Fish Cove. A hajó legénysége partra szállt és egy kicsi, de érdekes növény- és állatgyűjteményt állított össze.
.
Sir John Murray fedezte fel, hogy a szigeten nagy mennyiségben fordul elő a madárürülékben majdnem tiszta foszfát. Ennek nyomán a brit korona annektálta a szigetet 1888. június 6-án.
.
A foszfátbányászat az 1890-es években kezdődött Szingapúrból, Kínából és Malájföldről érkezett szerződéses munkásokkal.

A japánok 1942-ben foglalták el a szigetet az indiai helyőrség lázadása nyomán. A lakosságot a II. világháború végéig internálták.

Az első hivatalos ausztrál képviselő 1958-ban érkezett és 1968-ban neveztek ki a szigetre adminisztrátort. A Karácsony-sziget és a Kókusz-szigetek együttes neve Ausztrál Indiai-óceáni Területek és 1997 óta egyetlen adminisztrátor irányítása alatt áll, akinek székhelye a Karácsony-szigeten van.

Látnivalók

A sziget fővárosa Tarawa, ami nem szokványos város, ugyanis csak csónakkal lehet benne közlekedni. Betio a szigetcsoport legsűrűbben lakott szigete, itt található a börtön is.
Tabiteuea a legszebb sziget az összes közül.


Nyaralj személyre szabott árajánlattal! Regisztrálj, és nyerj mellé egy wellness hétvégét is!

 

 

 


2017 márciusa óta 85.277 Forint adományt kaptunk. Köszönjük!
Kérjük, küld támogatást Te is, mert
> a metropolita.hu önfenntartó
 > NEM engedélyez reklámokat


Ft
Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Hasonló bejegyzések

Egy válasz

  1. erika

    nagyon szép szeretnék elmenni egyszer a párommal csak nem tudok semmit az utazás feltételeiröl

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.