Register
A password will be e-mailed to you.

Az ünnepek közeledtével egyre stresszesebben éljük meg a mindennapjainkat. Ha szülőként a mindennapi teendőinkhez hozzadjuk még a vásárlással, csomagolással, sütés-főzéssel és dekorálással eltöltött időt, egyszerűen alig marad szabad percünk, amit a gyerekeinkkel tudunk tölteni. Amikor a gyermek nem kap elegendő figyelmet azoktól, akiket szeret, a "szeretet-pohara" kiürül; elszakítva és boldogtalanul érzi magát.
.
Ha a szülő ilyenkor azzal próbálja meg boldoggá tenni gyermekét, hogy még több ajándékot vásárol neki, és ezzel akarja komenzálni, hogy kevesebb időt tölt velük – nos, ezzel csak azt tanítja meg gyermekének, hogy a dolgok teszik az embert boldoggá. Amikor az ajándékok a szeretet helyettesítői lesznek, ahelyett, hogy a szeretet szimbólumai lennének, a gyerekek úgy kezdik el lemérni azt, hogy mennyire szeretjük őket, hogy mennyi ajándékot kaptak. Minél üresebb a szeretet-poharuk, annél több "dolgot" kérnek – próbálják feltölteni az ürességet, amit belül éreznek.

A gyerekek esetében különösen érvényes az, hogy "sosem kaphatsz eleget abból, amire nincs is szükséged". Mindegy, hogy mennyi ajándékot veszünk, vagy mennyi pénzt költünk – ha a szeretet-poharuk üres, sosem fogunk tudni annyi ajándékot adni nekik, hogy boldogok legyenek. Amikor a gyerek, akinek üres a szeretet-pohara kibontja az összes ajándékot, még mindig vágyna valamire, valami többre. A "valami több" pedig valami olyan, amit nem lehet pénzért megvenni.

Az ajándék, amire minden gyerek vágyik, az az, hogy a szüleivel és a szeretteivel együtt legyen, szeretetben és megbecsülésben. Ezt az érzést pedig nem lehet ajándékban vagy ajándék-halmokban megtalálni. A gyerekek velünk szeretnének lenni, és azt szeretnék csinálni, amit mi csinálunk. Átérezni az együttlétet, a szeretetet és a megbecsülést, miközben a szeretteikkel együtt és a szeretteiknek csinálnak valamit.
.
Az egyik legjobb ajándék, amit gyermekünknek adhatunk az az ajándékozás öröme. Bátorítsuk őt, hogy ne csak "Mit szeretnék kapni", de "Mit szeretnék adni" listát is készítsen Karácsonyra. A gyerekeket felvillanyozza, ha saját ajándékot adhatnak másnak. Ha megengedjük vagy megkérjük, hogy segítsen az ünnepi készülődésben, a csomagolásban, sütés-főzésben és dekorálásban, sokkal jobban fognak koncentrálni arra, hogy mit szeretnének adni, mintsem hogy mit szeretnének kapni. Akik érzik az együtt-létet, a szeretetet és a megbecsülést, azoknak nem kell ajándék-halmokkal feltölteni a szeretet-poharát.

Hogyan tudod megszakítani a "odafigyelés-helyett-ajándék" kört? Először is: a gyermekeiddel együtt készülj az ünnepekre, és ne "értük".
Akár kicsik a gyerekeid, és még csak most kezditek kialakítani a karácsonyi szokásokat és rituálékat, akár nagyobbacskák, akik hozzászoktak a sok ajándékhoz, sosem késő visszahozni a boldogságot az ünnepekbe!

.Tippek szülőknek, akik kevésbé stresszes, de annál örömtelibb Karásonyra vágynak:

  • Tudatosan hozd meg a döntést: az ünnepek középpontjában NEM az ajándékok állnak!
  • Ülj le a csemetéiddel, és együtt írjatok egy listát arról, milyen tartalmas ünnepi programokat szeretne a család együtt csinálni, illetve írjatok össze néhány ötletet, mivel tudnátok szeretteiteknek kedveskedni.
  • Beszélj a családtagokkal és a barátokkal, és értesd meg velük, hogy nem kell ajándékokkal elhalmoznia csemetédet – elég egy-két dolog. Próbálják meg másképp kifejeznia szeretetüket.

  • Kérdezd meg a gyermekedet, mit szeretne a legjobban, illetve, ha az nincs, mit szeretne azután a legjobban. Amikor egy gyerek, akinek tele a szeretet-pohara, kap egy ajándékot, amire nagyon vágyott, akkor szinte el is felejti, hogy kért még mást is, és hogy azt megkapta-e vagy sem. Egy "telitalálat" ajándék sokkal boldogabbá teszi a gyermeket, mint sok, nem különösebben érdekes darab.
  • A legkülönlegesebb ajándékot add oda először, ahelyett, hogy a végén adnád oda. A gyerkek azért tépik fel sorban egymás után a csomagokat, mert azt várják, mikor találják meg azt az olyannyira áhított meglepit. Ha elsőnek kapják meg az áhított ajándékot, a többinek is jobban tudnak örülni.
  • Lassíts! Nem kell minden rokon- és barátlátogatást belesűríteni abba a bizonyos 3 napba: oszd szét a december-januári időszakra!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.