Register
A password will be e-mailed to you.

Szent József hétköznapi ember volt, akire Isten nagy dolgokat bízott. Ő pedig pontosan azt tette, amit az Úr kért tőle – élete minden egyes lépésében és tettében.  

A közelmúltban megerősödött hitem Szent Józsefben, Mária férjében, Jézus nevelőapjában. Szent József példát mutathat minden férfinak.

De hiszen oly keveset tudunk róla – mondhatnánk. Hogyan is állíthatnánk példaként egy olyan férfit, akit alig ismerünk? Nos, a válasz erre az, hogy többet tudunk róla, mint amit gondolnánk. Íme 5 olyan tulajdonsága, melyet érdemes utánozni.

  1. Szent József erényes ember volt – A Szentírás Józsefre „erényes” emberként hivatkozik (Máté 1:19). Más szóval jámbor és hívő zsidó ember volt, aki megtartotta a két legfontosabb parancsolatot: teljes szívéből szerette az Urat, és ugyanígy szerette felebarátait, embertársait is. Az ima élete része volt; kívülről tudta a Zsoltárokat és a mózesi törvényeket, és mint minden hithű zsidó, legalább napi háromszor imádkozott. Mindent megtett, melyet az Úr tőle elvárt – alázatos szívvel, nem kötelességből. A farizeusoktól eltérően nem csak a törvényt, de a szellemet is ismerte.

Katolikusként úgy utánozhatjuk Szent Józsefet, hogy Istent helyezzük az első helyre életünkbe, és embertársainkat önzetlenül szeretjük. Mi is betarthatjuk a Szentegyház parancsolatait zúgolódás vagy panaszkodás nélkül. Elvégre az Egyház törvényét hihetetlenül egyszerű megtartani, különösen a mózesi törvényekhez képest. Minél többet kell imádkoznunk, és olvasnunk a Szentírást, a napokat pedig imával szenteljük meg.

  1. Szent József szerette Jézust –Az Úr Józsefet bízta meg azzal, hogy nevelje gyermekét, Isten fiát. Bár ez a tény áhítatért kiált, ő normális apaként viszonyult Jézushoz. Szeretettel ölelte Jézust már születésekor Betlehemben, az istállóban is, segített neki megtanulni járni, amikor pedig a kis Jézus megütötte magát (ahogy az minden kisfiúval megesik), megvigasztalta. Együtt imádkoztak, beszélgettek, és órákat töltöttek a műhelyben, ahol kétkezi munkát végeztek.

Röviden, Szent József mély, apai szeretettel fordult Jézus felé. Akinek van gyermeke, pontosan tudja, mire gondolunk. Jézus pedig – mint kitalálhatjuk – ugyanazzal az izzó, Isteni szeretettel szerette Szent Józsefet, mint mindannyiunkat. Mi is utánozhatjuk Szent Józsefet azzal, hogy buzgón szeretjük Jézust, és életünket neki áldozzuk.

  1. Szent József szerette Máriát –Képzeljük csak el, milyen lehet, ha az ember felesége a tökéletes asszony. Ebben az esetben teljesen komoly arccal jelenthetnénk ki, hogy „a feleségem az Univerzum királynője”. Bizonyos értelemben nincs még egy feladat a világon, mely ennyire alázatra tanítaná az embert. Másrészt viszont József elkötelezetten, feleségeként szerette Máriát – mivel Mária pontosan az volt: a felesége. Akár az életét is adta volna Mária becsületéért. Amikor az asszony nekikeseredett, ő vigasztalta, amikor pedig elfáradt, József volt a támasza. József türelmesen meghallgatta őt, és kitartóan dolgozott azért, hogy mindent megadjon neki. Ő volt a lehető legjobb férj a valaha élt legnagyszerűbb asszonynak.

Minden férfinak odaadással kell Máriához viszonyulnia. Ő kell legyen számunkra az anya és a Királynő. Nekünk is feladatunk, hogy szeressük őt, megvédjük becsületét, és úgy adjuk oda magunkat neki, ahogyan Szent József tette.

  1. Szent József szeretett dolgozni– Szent Józsefet gyakran emlegették úgy, hogy „dolgos”. Olyan keményen dolgozott, hogy a munka fogalma egybeforrt a nevével. Nem volt lusta, nem halogatott, és nem emlegette folyton a kényelem fontosságát, ahogy mi tesszük. Kétkezi munkával teremtette meg feleségének és fiának a napi betevőt, és nem akadt olyan feladat, ami ne lett volna fontos neki. Testét-lelkét beleadta napi kötelességeibe, és a munka, amit végzett, egyszerre volt Isten dicsőítésének és az imának eszköze.

Férfiként az a dolgunk, hogy Szent Józsefhez hasonlóan öleljük keblünkre a munkát, bármennyire is hétköznapi, világias cselekedetről is van szó. Bármilyen munkát is végzünk – az üzleti életben, a katonaságnál, kétkezi munkásként, grafikusként, professzorként, íróként vagy másként – Istennek ajánlhatjuk testünk és elménk fáradtságát.

  1. Szent József beteljesítette Isten akaratát –Miért választotta Isten Szent Józsefet? A több ezer zsidó férfi közül miért éppen egy szerény ácsot választotta ki arra a feladatra, hogy Megváltó földi apja legyen? A válasz egyszerű: Isten tudta, hogy Szent József azonnal megtesz bármit, amit tőle kér, mindegy, milyen nehézséggel jár.

A szentek egyöntetűen úgy vélték, hogy a szentté válás felé vezető egyik legbiztosabb út az, ha az ember haladéktalanul teljesíti Isten akaratát. Szent József jó példával járt elöl ezen a téren, melynek jó példája az Egyiptomba való szökés. Az Úr angyala álmában jelent meg Szent Józsefnek, és figyelmeztette a közelgő veszélyre. Az Írás ezután így folytatódik: „Ő pedig fölkelvén, vevé a gyermeket és annak anyját éjjel, és Égyiptomba távozék.” Egyértelmű, ugye? Amint felkelt, engedelmeskedett. Nem hagyta, hogy az ismeretlentől való félelem megbénítsa, nem töltött heteket az út megtervezésével, és nem állt neki összespórolni az útravalót. Fogta Máriát és Jézust, és Isten kegyelmére bízva a családját, elindult Egyiptomba. Nos, ez a valódi engedelmesség, és pontosan ez az, ami miatt az Úr Szent Józsefet bízta meg a valaha volt legnagyobb feladattal, melyet férfire bízott.

Mi ebből a tanulság?

Szent József különleges férfi volt, a szent család szent feje. Bár Mária és Jézus mindketten bűntelenek voltak, mégis engedelmeskedtek neki. József kapta a világ legnehezebb feladatát, és csillagos ötösre vizsgázott. A mennyben különleges helyet kapott, ahogyan Jézus és Mária szívében is.

József a katolikus egyház védőszentje is, illetve a szentek között az egyik leghatékonyabb, ha közbenjárásról van szó. Szent André Bessette, a nemrégiben szentté avatott kanadai szerzetes, több ezer embert gyógyított meg életében. És hogy mi volt a titka? Az, hogy Szent Józsefhez imádkozott. Ha bajban vagy, megkísértett a rossz, vagy csak bármire szükséged van, fordulj Szent Józsefhez imádban.

Ismerjük meg jobban Szent Józsefet! Remek módszer az ismerkedés megkezdésére, ha XIII. Leónak a Szent József iránti odaadását rögzítő enciklikáját olvasgatjuk, melynek címe Quamquam Pluries. Elmélkedjünk Szent József életén, illetve Jézushoz és Máriához való viszonyulásán. Kérjük közbenjárását – segíteni fog, hogy jobb emberré váljunk.

Ima:

Ó, József, Jézus szűz-atyja, Szűz Mária legtisztább hitvese, imádkozz értünk minden nap Jézushoz, Isten fiához, hogy megvédjen bennünket kegyelmének ereje, és mert egész életünkben szorgalmasan törekszünk feléje, halálunk óráján általa megkoronáztassunk. Ámen.

Ui.: Ha József iránti elhivatottságunkat tovább szeretnénk fokozni, érdemes megismerkednünk Szent József övével, melyet az ő erényeiről, különösen a tisztaságról való megemlékezésképpen hordhatunk.

Fordította: Hollósy Éva

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.