Register
A password will be e-mailed to you.

Egy XVIII. századi premontrei szerzetes írásából válogatta és más forrásokból kiegészítette: Begyik Tibor OCDS.

A kiadvány ötletét, Sebastian Sailer markthali premontrei szerzetes, De Imitatione B. Mariae Virginis c. műve képezi, melyet 1764-ben Kempis, Krisztus követése mintájára írt.

„Akinek Mária nem Édesanyja, annak Isten nem is Atyja!” (Grignon: Tökéletes Mária-tisztelet, 30)

Dr Antalóczi Lajos prelátus emlékének! E füzet megrendelhető az alábbi Email címen: begyiktibor@gmail.com

„Máriát követve nem tévedhetsz el!” (Szent Bernát)


ELŐSZÓ

Egyedülálló „zsebremeket” tart kezében az Olvasó, melyhez (méretben is) hasonlót a Szalézi Művek adott ki 1944-ben ‘Szűz Mária követése’ címmel. Ennek kivonatolt, stilizált és más idézetekkel bővített kiadását 2000-ben egy máriáslelkű atya, a Szűzanyának tett gesztusaként kinyomatta. Jelen kiadványunk, az említett publikációkhoz képest is átszerkesztett és további forrásokkal kiegészített szöveganyagot tartalmaz!

A kivonatolásban a szerkesztőt két alapvető szempont motiválta: egyfelől a régies hangvétel stilizálása, másfelől az a tény, hogy az ősmű keletkezési korához képest a mariológia dogmatikai és lelkiségi alapjai jelentősen tágultak. A Mária-tisztelet széleskörű kibontakozása egybevág Montforti Grignon Szent Lajos: „utolsó időkről” való jövendölésével (TMT 49). Ez nyomon követhető a „Mária-korszak” kezdete óta (Csodásérem 1830), részint a Mária-jelenések, de legfőképp az Egyház azóta kihirdetett két Mária-dogmára alapozott tanítása révén. Állítható tehát, hogy e letisztult mű minden sora a mai emberhez szól, mintegy útmutatóul azoknak is, akik a világban folyó változások és veszélyek láttán kérdőn tekintenek az ég felé.

A Szentírás ígérete szerint; a bűn fokozódtával túlárad a kegyelem (Róm 5,20). Ennek folyamaként tudható be, hogy az emberiség ‘elanyátlanodásával’ egyre inkább kerül előtérbe Szűz Mária – mindenkor segítő –, édesanyai szerepe. Célunknak megfelelően, szabadon éltünk a Szentírás, a szentek és az egyházilag jóváhagyott magánkinyilatkoztatások ide illő azon gondolataival, melyeket a Szent Szűz mondott vagy ‘mondhatott volna’. Ám, abból kiindulva, hogy az ötletadó alapmű sem jelölt forrást, így magunk sem hivatkoztunk ilyenekre, (a hely szűke miatt sem)! Ennek ellenére nem éltünk a ‘saját kútfő sugalmával’ – hacsaknem a kutatás, a stilizálás és a gondolati összevonások esetében!

Aki egészében olvassa az ‘Istenanya követését’, az előtt könnyen felviláglik a Szent Szűz következetes, édesanyai pedagógiája! A sorszámok nyomán-, vagy a ‘spontán nyitó’ Olvasók figyelmébe ajánljuk, hogy az egyes intelmek gyakran az előző sorok gondolati folyományai! Őszintén kívánjuk, hogy az olvasott szavak minden „keresőt” megérintsenek és az égi Édesanya személyes megszólításaként fogadja azokat!
A Szűzanya indíttatására, annak őszinte reményében bocsájtjuk „lelki útjára” e ‘Kisírkát’, hogy a mai kor emberének ‘kézenfekvő’ forrása lesz!
A szerkesztő


Kövess engem – a legbiztosabb út

1. Aki engem megtalál, életet talál! Én vagyok az Élet Anyja, mert én szültem Azt, aki életet adott mindazoknak, akik Ádám és Évában meghaltak.

2. Általam jött Jézus Krisztus először e világra, általam fog eljönni másodszor is. (Jóllehet másképpen!)

3. Mennyei Atyám beleegyezett, hogy földi életemben még ne tegyek csodákat, noha már akkor megkaptam Tőle a csodatevés hatalmát. Szent Fiam rám bízta, hogy alig szóljak s még ne tanítsak, noha közölte velem bölcsességét. A Szentlélekisten beleegyezett, hogy apostolai és evangélistái csak keveset mondjanak rólam, épp csak annyit, amennyi a világ felé Fiam megismeréséhez szükséges volt. A csodák és tanítások, melyeket napjaitokban teszek, a kinyilatkoztatás megerősítésére és megmentésetekre szolgál.

4. Én vagyok az egyszerű út, általam jött az emberekhez a Megváltó, s az emberek Jézus Krisztustól a kegyelmeket és erényeket is általam nyerhetik el!
5. A Mennyei Atya teljesítette óhajom földi életem alázatos rejtettségére, úgy szeplőtelen fogantatásomat, születésemet, miként Istenanyaságom, fájdalmaim és a mennybe való felvételem titkait illetően is. Még szüleim és az angyalok elől is elrejtett engem, vagy ha kinyilatkoztatott is valamit, végtelenül többet eltitkolt.
6. Boldog lehetsz tehát gyermekem, ha titkaimba beavatlak és tanácsaimmal segítelek, mert ezzel megmutatom neked a Fiamhoz vezető legbiztosabb utat.
.
7. Istenanyai személyemnek az utolsó időkben mindinkább előtérbe kell lépnie; irgalmassággal, erővel és kegyelemmel. Irgalmassággal, hogy a szegény bűnös-, eltévelyedett gyermekeim megtérjenek és visszataláljanak az Anyaszentegyházba. Erővel és hatalommal Isten ellenségeivel, a megátalkodott bálványimádókkal, szakadárokkal, istentelenekkel és az Antikrisztus szálláscsinálóival szemben, akik rábeszéléssel, fenyegetéssel félrevezetik a választottakat, hogy elbuktassák őket. És jövök azért, hogy Szent Fiam, Jézus Krisztus vitéz harcosait és hű szolgáit, akik győzelméért küzdenek, bátorítsam és támogassam.

8. Halld gyermekem! A Szentlélekisten bennem és általam akarja választottait meghívni, így szólva hozzám: Jegyesem! Valamennyi erényedet alakítsd ki választottaimban, erényről-erényre, kegyelemről-kegyelemre. Formáld ki magadat a választottaimban, hogy bennük legyőzhetetlen hitednek, mélységes alázatosságodnak, minden irányú önmegtagadásodnak, magasztos imádnak, lángoló szeretetednek, erős bizalmadnak és erényeidnek tükrét láthassam. Adjon a te hited hívőket, a tisztaságod szüzeket, termékenységed pedig választottakat, mint templomokat.
9. Rajtam kívül, egyetlen teremtmény sem részesült az istenanyaságban, de minden kegyelem állapotában lévő lélek részesülhet az istengyermekségben.

10. Gyermekem! Ha Égi anyádnak fogadsz engem, Szent Fiammal meghatározói leszünk életednek.
11. Kövesd és fejleszd ki magadban ugyan azokat az erényeket, amelyeket az Isten kegyelme rám ruházott, hisz’ Isten angyala is így szólított: kegyelemmel teljes!
12. Gyermekem, el ne térj intelmeimtől, és merülj el teljesen Anyai Szívemben!
13. Általam kérjétek a kegyelmeket, mert Fiam rám bízta a kegyelemközvetítést!
14. Tudnod kell, hogy Istennél mindent elnyerhetek a számodra, mert én vagyok a Kegyelmek Anyja.
15. Aki tanításom szerint cselekszik s érettem fáradozik, az meg nem szégyenül, s a bűntől megmenekül.
16. Ha kísértések szele csapdos, ha a gyötrelmek szirtjei közt hánykolódik a hajód, ha bármi veszély és szükség fenyeget is, legyek én a te Útmutató Csillagod!
17. Anyja vagyok én a Szépszeretetnek, az istenfélelemnek, a megismerésnek és a szent reménynek.

18. Nálam van az út és az igazság minden kegyelme, az élet és az erény minden reménye. Akik fényt derítenek rám, örök életet nyernek.
19. Én Anyátok vagyok, tudok és akarok is segíteni rajtatok! – Így mutass be engem felebarátaidnak!
20. Emlékezetem él minden idők nemzedékében.
21. Hallgassatok rám – népek és gyülekezetek vezetői – mint anyára: és tegyétek amit Szent Fiam mond!
22. Gyermekem, ne azon törd magad, hogy miként adhatnád vissza Istennek amit Tőle kaptál, hanem azon, hogy odaadón és teljes szívedből szeresd Őt!

23. Aki belőlem merít, az mindjobban szomjazik.
24. Nem lehet kedves előttem azok imája, akik csak áltatják magukat a rózsafüzérezéssel, miközben erényeimet a legkevésbé sem követik. Ne dicsekedjék tehát tiszteletemmel az, aki mindenben nem követ engem!
25. Anyai Szívem keserűséggel fogadja azok imáit is, akik életvitelükkel, szavazatukkal, vagy más módon, gondolkodás nélkül támogatják az istentelenséget, nem használják Istentől való értelmüket, és erős akarással el nem hagyják a bűn csalárd útjait, mert ők kimondatlanul is Fiam ellenségeinek a szekértolói!
26. Rám figyelj gyermekem, és kövesd világos utamat, mert Isteni Fiam erényei úgy ragyognak bennem, mint a Hajnal Szép Sugara – mert bennem kelt fel a Világ Világossága!
27. A test nem sokat használ neked, mert a halál várományosa. Élj lelki életet, s keresd az örök értékeket!
28. Én vagyok az új Paradicsom Életfája, aki megízleli gyümölcsömet, annak örök élete lesz. Kövess engem!

>> Az alázatosság
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

947 hozzászólás

  1. JóB

    Eneninek: Ezt olvasd el, és nézz utána, hogy ki írta:

    Ma Máriától jönnek a szivek,
    Ma Mária-kép minden durva lábnyom.
    Szivemben sír a pócsi Mária
    Egy őszies, emlékes délutánon.

    »Óh, Mária« – mindig új-új csapat
    Énekel a poros, tarlott mezőkön,
    Ezek hozzák magukkal a hitet
    S porfelhőben fölöttük ez a nő jön.

    Óh, Mária, Pócson is lakozó
    Regina Vitae és maga az Élet,
    Itt, Érmindszenten, útra készülőn,
    Ma, csúf napomon, Veled hadd beszélek.

    Egy idő óta megnőtt a szivem
    S a szép bűnöktől keservesen tiszta
    S most hirtelen csak Tégedet keres
    Egy szüzetlen és bűnös kálvinista.

    Tegnap volt az oláh Mária-nap,
    Tegnap temettem minden élet-rangot
    S ma jönnek meg a pócsi búcsusok
    S ma táncolnak a kicsi, móc harangok.

    Hogy ki vagyok, ma kezdem sejteni:
    Rossz ébredő és sokat próbált fekvő,
    Az Életnek rosszul nősült veje,
    Vallástalan és nőtlen, öreg vő.

    Ma kell kihúzni a szomorú tőrt,
    Melyet az Élet szívembe belévert,
    Ma felejtek el minden igazat
    S ma bocsátok el minden régi némbert.

    Ma tudom, hogy csak Mária maradt,
    Szivemet most már csak Mária lássa
    S e Mária nem régi fancsali,
    De mindennek egyesítő, nagy mása.

    Mária a nagy, fehér jégtorony,
    Mária a zászlóknak szent zászlója,
    Mária a mennyei paripa,
    Ha vágtatván visszaköszönök róla.

    »Óh, Mária« – hallga – giling-galang,
    »Óh, Mária« – és mégis ez a minden:
    Ma érkeznek Pócsról a búcsusok
    S processziók én rossz idegeimben.

    Óh, Mária, ma már azt üzenem
    Azoknak, akik halálomra lesnek:
    Úgy kivánja a pócsi Mária,
    Maradjak meg magamhoz érdemesnek.

    Ma egyszerűbb, emberibb a dolog,
    Ma már tudom, hogy nem nagy csoda élni:
    Egy Mária, még hogyha pócsi is,
    Pogányokkal is tudhat jól beszélni.

    Mikor már minden hit-húr elszakadt
    S az emberben a barátja se hisz már,
    Jön Mária s Pócsról a búcsusok,
    Jön a szivünk, multunk és játszva visz már.

    Ma már hiszem: nagy döntés vár reám,
    Legyőzni mindent, mi ellenem támadt,
    Mutatni egy példátlan életet
    S nem bocsátni el az én Máriámat.

    Óh, Mária, ma úgy zeng a szivem
    Mint szűz-nyövő, bátor diák-koromban:
    Akkor lehet akárki is vitéz,
    Ha a hite és már mindene romban.

    Most érkeznek a pócsi búcsusok,
    Szivem s őszi, száz diák-lelki emlék,
    Giling-galang, ének, Ősz, Mária:
    Lesz Mária és életem is lesz még.

    »Óh, Mária« – jön a te életed,
    Hozzák messze, szilágyfalvi oláhok,
    Most jönnek már az édes babonák,
    Most jönnek az igazándi morálok.

    Óh, Mária, most jön a hazudó,
    Igazi és Halált-incselő Élet,
    Óh, Mária, Élet, giling-galang,
    Áldassál, hogy ma találkoztam véled.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.