Register
A password will be e-mailed to you.

A szív igen erős, 200-425 gramm tömegű izmos szerv, mely szünet nélkül pumpálja és keringeti a vért a szervezetben.
.
A vér látja el oxigénnel és tápanyaggal a szivet (is), illetve eltávolítja a szövetekből az ott keletkező szén-dioxidot és anyagcseretermékeket.
.
A szív másodpercenként átlagosan egyszer húzódik össze, miközben a koszorúereken keresztül folyamatosan részesül az oxigéndús friss vérből.
.

.
Az idő múlásával a rossz szokások: például a dohányzás, az egészségtelen, zsíros táplálkozás és a mozgásszegény életmód az öröklött tényezőkkel együtt oda vezethetnek, hogy koleszterin halmozódik fel, és zsíros lerakódások (plakkok) keletkeznek a verőerek falában. A plakkok lassan növekedve leszűkítik a verőereket: ez az érelmeszesedés. Koszorúér-betegség esetén mindez a koszorúerekben játszódik le.
.
Amikor a plakk felszíne begyullad, felszakad és rajta vérrög alakul ki: ez a trombózis. Ha ez a koszorúéren keletkezik, akkor az elzáródott érszakasz által táplált szívizom hirtelen nem jut vérhez, és ez a szívinfarktus. A szívizomsejtek pedig perceken belül pusztulni kezdenek.
.
A cikk folytatódik a hirdetés után >>

A szívinfarktus legtöbbször nem halálos. Súlyossága attól is függ többek között, hogy a szív melyik területe érintett, mennyi ideig és mekkora területen vált a szívizom iszkémiássá (vagyis nem kapott vért).

A szívinfarktusok negyede csendes, azaz nincs tünete – ez a cukorbetegeknél a leggyakoribb.
.
<< súlyosan elzárt verőér
..
Máskor a szív jelzéseket küld, ilyen a mellkasi fájdalom (ami kisugározhat a vállba, a karba és az állkapocs felé), a légszomj, az émelygés vagy hányás, és a verejtékezés.
.
Az iszkémiás, vagyis leállt szívizom összezavarja a szív összehangolt összehúzódásait, ami szívritmuszavart idéz elő, és ez az első lépés a halálhoz vezető folyamatban. Ahelyett, hogy egyenletesen verne és összehúzódna, a szív csak remeg.
.
Ha a szív nem húzódik össze, leesik a vérnyomás, a beteg elveszíti az eszméletét. Leáll a légzés és a keringés, a szövetek és az életfontosságú szervek pedig perceken belül pusztulni kezdenek. Ilyen esetben minden másodperc számít.

Azonnal újra kell éleszteni a beteget, amivel a szív pumpáló mozgását helyettesítik, hogy az agyba és a szívbe oxigén és vér áramolhasson, vagy defibrillátorral kell elektromos áramütést alkalmazni, ami helyreállíthatja a szív elektromos impulzusait és így megindítja a szívverést.

A kórházba kerülő szívinfarktusos betegek több, mint 90%-a ma már életben marad. Akik nem jutnak időben kórházba, azoknál az esetek felében a tünetek első fellépését követően beáll a halál. Ezért nagyon fontos, hogy szívinfarktus gyanús esetnél késedelem nélkül hívjunk mentőt, és kezdjük meg az újraélesztést.
.
A

A s

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.