Register
A password will be e-mailed to you.

A fejfájástól szenvedők jobban érzik magukat az akupunktúrától, de nem feltétlenül fontos, hogy miként és hova helyezik el a tűket. A Cochrane kutatóinak két különböző, szisztematikus áttekintése kimutatta, hogy az akupunktúra hatékony a fejfájás és a migrén megelőzésében. Az eredmények viszont arra utalnak, hogy az ál-eljárások, melyek során nem a megfelelő módon helyezik be a tűket, ugyanolyan hatékonyak.
 
"Az akupunktúra klinikai hasznának hátterében valószínűleg a tűszúrások nemspecifikus hatásai és az erőteljes placebo-hatás állhatnak. Ez azt jelenti, hogy a különleges szúráspontok valószínűleg kevéssé fontosak, mint ahogy az orvosok azt hagyományosan vélik.” – mondta mindkét tanulmány vezetője, Klaus Linde, aki a Müncheni Műszaki Egyetem orvosi kutatóközpontjában dolgozik. Mindkét tanulmányban azt próbálták megállapítani, hogy az akupunktúra képes-e csökkenteni a fejfájás előfordulását. Az egyik tanulmány az enyhe, de gyakori nyomásszerű fejfájásra koncentrált, a másik pedig a ritkábban előforduló, de súlyos fejfájásra, melyet gyakran a migrén kifejezéssel jellemeznek. A két tanulmány keretén belül összesen 33 kísérletet végeztek el, 6 736 beteg bevonásával.

A betegek egy részét összességében legalább nyolc héten át kezelték akupuntkúrával. Náluk csökkent a fejfájások gyakorisága azokhoz képest, akik csak fájdalomcsillapítót kaptak. A migrénes tanulmányban az akupunktúra bizonyítottan többet ért, mint a profilaktikus gyógyszeres kezelés, de ugyanezt tapasztalták az ál-kezelés esetében is. A tenziós fejfájások esetében a valódi akupunktúrás kezelés kicsivel jobb eredményt hozott, mint a „hamisított” változat.

Az eredmények arra utalnak, hogy az akupunktúrát alternatív kezelésként lehetne alkalmazni azoknál a betegeknél, akik nem szeretnek gyógyszert szedni, így kevesebb mellékhatással is kell szembenézniük. Linde szerint azonban egyelőre több kutatás szükséges. „Az orvosoknak tudniuk kell, hogy az akupunktúrával összefüggésbe hozott hatás meddig tart, és hogy a jobban képzett terapeuták valóban jobb eredményeket érnek-e el, mint a kisebb tudásúak.”
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.