Register
A password will be e-mailed to you.

Ajándékot kapni és adni jó. Legtöbbször a szeretteinket szoktuk megajándékozni a születésnapjukon, a névnapjukon és karácsonykor. A szerelmesek megajándékozzák egymást a szerelmesek napján, a Valentin-napon, szülők megajándékozzák gyermekeiket Húsvét, vagy Mikulás napján is. Na de kérdés, hogy azoknak az embereknek, akikkel az életünk másik felét töltjük, a munkatársainknak mit szokás adnunk, miért és mikor. Nehéz kérdés, hiszen alapvetően ők nem tartoznak a szeretteink közé, de a mai világban, mivel oly sok időt töltünk velük, őket is illik valamivel megajándékozni.
Sokszor halljuk, hogy a munkahelyünk a második otthonunk, ezért vehetjük úgy is, hogy szintén családtagjainkat fogjuk megajándékozni.


Munkahely típusok

1. Kis cég (3-8 főig)
Egy ilyen kis cégnél általában háromféle ajándékozási módszer van.
a.  Az utolsó munkanap előtt 1 héttel a kollégák felírják egymás nevét egy papírra, beleteszik ezeket egy nagy tálba, majd mindenki húz egyet. Akinek a nevét látják a cetlin, annak kell venniük, vagy készíteniük valamilyen ajándékot, amit az utolsó munkanapon, vagy a céges, karácsonyi vacsorán kell átadniuk.
b. Általában kis cégek is szoktak céges, karácsonyi vacsorát tartani, amelyet általában a cég, vagy a vállalat vezető fizet. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy az emberek, ha nem húztak nevet, akkor megajándékozzák azt, akivel jóban voltak egész évben. A főnököknek ilyenkor szinte mindig szoktak ajándékot adni.
c. Ha nincsen vacsora, se név húzás, akkor a kollégák és a főnök az utolsó munkanapon megajándékozhatják egymást, ha akarják.  (Ha valaki kerüli a feltűnőséget, akkor egy privát találkozás keretein belül is megajándékozhatja a kollégáját, ha akarja)

+ 1: Vannak olyan buzgó kollégák, kolléganők, akik ilyenkor mindenkinek vesznek valami apróságot. Ez lehet egy tál sütemény, apró tea süti, csokoládé vagy bármilyen desszert. Illetve vannak, akik az utolsó munkanapra egy üveg pezsgőt hoznak magukkal, amit együtt elfogyasztanak a kollégákkal.

2. Közepes vállalat (9-30 főig)
Egy közepes vállalatnál is ugyanezek a fajták vannak.
a. Szintén létezik a névhúzás, amikor ajándékot vesznek a kollégák annak a személynek, akit kihúztak. Ezt a közös, céges vacsorán adják át rendszerint.
b. Itt is létezik a karácsonyi vacsora, amit rendszerint a vállalat fizet és mindenki korlátlanul fogyaszthat italt és ételt egyaránt. Itt lehetőség van arra, hogy bárki, aki ajándékot szeretne adni egy kollégájának, itt megteheti.
c. Ha nincsen céges ünneplés, akkor az utolsó munkanapon bárkinek adhatunk ajándékot, akinek csak szeretnénk.
.
3. Nagyvállalat (30-150 főig)
Egy nagy cégnél már más szokások vannak.
a. Ha egy nagyvállalatról beszélünk, akkor ott feltétlenül meg kell említeni a különböző osztályok jelenlétét. Elképzelhető ugyanis olyan, hogy mondjuk egy osztály, ahol van 10-20 fő, ott egy erősebb kötelék alakul ki a kollégák között. Ha ez létrejön, akkor van olyan, hogy ez a csapat szűk körben névhúzással dönti el, hogy kinek adjon ajándékot. Ezt általában az utolsó munkanapon adják át egymásnak a kollégák. Ilyenkor rendszerint megisznak együtt egy üveg (vagy több) pezsgőt és esznek hozzá süteményeket.
b. Nagy vállalatoknál mindig van karácsonyi ünnepség. Ezen mindenki korlátlanul fogyaszthat italt és ételt egyaránt, aminek szinte mindig egy hajnalig tartó mulatozás a vége. Itt lehetőség van arra, hogy aki szeretné megajándékozni egy kollégáját vagy a főnökét, megteheti.


Kinek adjunk

1. Akit kihúztunk
Ez az ember rendszerint nem ugyanaz, mint akit a legjobban kedvelünk, pontosan ezért sok helyen már abbahagyták ezt az ajándékozási módot, hiszen nem biztos, hogy az illető olyan ajándékot kap, aminek valójában örülne.
2. Kedvenc kollégánknak
Itt aztán elereszthetjük a fantáziánkat, hiszen azt az embert kell megajándékoznunk, akivel a legtöbb időt töltöttük el a munkahelyünkön és akire a legtöbb dologban számíthatunk. Ha jó baráti viszonyt ápolunk az illetővel, akkor pontosan tudjuk, mi az az apróság, aminek örülhet.
3. Főnökünknek
Ez a legnehezebb kérdés.  Ha nem adunk ajándékot a főnöknek, akkor előfordulhat, hogy megsértődik. Ha túl kicsi értékben veszünk neki ajándékot, akkor lehet, hogy észre sem veszi az igyekezetünket. Ha pedig túl drága ajándékot adunk neki, akkor lehet, hogy végiggondolja, hogy túl fizet minket, ha ilyesmire is van pénzünk. Szóval ebben az esetben meg kell találni az arany középutat.

Mit adjunk és mekkora értékben

1. Akit kihúztunk
Nem nehéz eset, hiszen neki bármilyen általános ajándékot adhatunk. Viszont sajnos nem biztos, hogy elég jól ismerjük az illetőt, hogy tudjuk, hogy minek örülne leginkább. Ha leleményesek vagyunk, előtte puhatolózhatunk egy kicsit.  Általában 500-1000 és maximum 3000 Ft értékben szoktunk ebben az esetben ajándékozni.
Ötletek, ha nő: Illatszer (nehogy félreértse): szappan, dezodor, smink, tükör, törülköző, 1 alkalmas masszázs.
Irodai: határidőnapló, toll, asztali tartó. Más: képkeret, gyertya, gyertyatartó, könyv, csokoládé.
Ötletek, ha férfinak: Irodai: határidőnapló, toll, tolltartó. Más: könyv, ital, desszert, bon-bon, szivartartó, cd, dvd, 1 alkalmas menedzser masszázs.

2. Kedvenc kollégánknak
Ez azért nagyon jó, mert ilyenkor pontosan tudjuk, hogy milyen a másik. Ismerjük a szokásait, a hobbiait, a kedvenc időtöltéseit és lehet, hogy még azt is elárulta nekünk, hogy mire vágyik legjobban. Lehet személyes ajándék is. Ez általában 2000 Ft-tól 5000 Ft-ig terjed.
Ötletek, ha férfi: horgász cuccok (ha horgász), sporttal kapcsolatos termékek (ha tudjuk, mit sportol), könyv (ha tudjuk, mely író az aktuális kedvence), thai masszázs (ha szereti), kedvenc itala (ha tudjuk, mit szeret), kedvenc zenekara cd-je, kedvenc színésze legújabb filmje (mozijegy, vagy dvd), pendrive.
Ötletek, ha nő: kedvenc parfüm, dezodor, smink készlet, sport bérlet, vagy 1 alkalmas masszázs, uszoda, wellness, szolárium bérlet, könyv, édesség, fogyókúrás csomag (szett, bogyó, ital, por).

3. Főnökünknek
A legnehezebb feladat. Értéke függ mindenkinek a pénztárcájától, általában 5000 Ft-tól 20-30 ezer Ft-ig terjedhet. Vannak, akik jelképes ajándékot adnak ilyenkor. De vannak, akik el akarják kápráztatni a főnöküket.
Jelképes ajándékok: Ital (szuper márkás), bon-bon (a lehető legdrágább), törülköző szett, könyv.
Nagyobb étékűek: menedzser masszázs bérlet, kedvenc magazin éves előfizetés, dvd vagy cd kollekció, parfüm, laptop táska, új egér, bőrkötéses határidőnapló, ékszer, értékes toll, bőrkesztyű, színház vagy koncert jegy.

Szokások ide vagy oda, nem könnyű dolog az ajándékozás, főleg azért nem, mert sosem lehetünk biztosak abban, hogy az illető örül –e az ajándékunknak. Ezért a legjobb, ha megtaláljuk az arany középutat, nem adunk sem hivalkodó, sem túl egyszerű ajándékot sem a kollégáinknak, sem a főnökünknek. Hiszen a szeretet ünnepe a munkahelyünkön is ugyanarról szól.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.