Register
A password will be e-mailed to you.

415.jpgA flegmatikus kifejezés a phlegma, azaz testnedv szóból ered. A phlegmáról /testnedvről/ úgy tartották: a lustaság előidézője. A flegmatikus megjelölést a lassú, hűvös temperamentumra szokták használni.
Ha a szangvinikus örvendező, a melankolikus szenvedő, a kolerikus tevékeny, akkor a flegmatikus nyugodt és kiegyensúlyozott.
A kívülről érkező benyomások harmonikusabb hatást gyakorolnak rá, mint a másik három temperamentumra.

A flegmatikusra jellemző, hogy a pillanatnyi helyzetét és magát az életet szerencsés kiegyensúlyozottsággal szemléli. A többi típus állandó harcban áll a környezetével.
Míg a másik három típus valahogy mindig függ a környezetétől, a flegmatikus fölényes magatartást tanúsít. Mindenhonnan érkező benyomások egyenletesen hatnak rá, úgyhogy természete minden körülmények között megőrzi belső egyensúlyát. Jellemző rá, hogy hűvös és derűs szemlélő, őt nem veszik igénybe szüntelenül a benyomások.
A mindenkiben és mindenben jelentkező tökéletlenségek nem bosszantják, nem igazán veszi a fáradtságot, hogy megváltoztassa a dolgokat, mivel a külsőségek nem rázzák meg. Soha nem lepi meg semmi és nem is ingerlik a problémák vagy a veszélyek.

Mottója: „Az ember legyen elégedett a sorsával”.

Pozitívumai

A flegmatikus jóindulatú és összeférhető természetű.
Igazi békeszerető, a mindennapi életben pedig nyugodt szemlélő. Ha látja embertársai hibáit, megvan a maga véleménye, de nem háborog és nem táplál haragot.
Természeténél fogva nem olyan jóakaratú, és környezetében még félig sem oly tevékeny és kezdeményező, mint a szangvinikus.

Kerüli a zajt és az izgalmakat,

de a társas érintkezésben nyugodt és kellemes. Rendszerint testben-lélekben kerekded és kissé esetlen. A házasságban, a munkahelyen megnyugtató hatást fejt ki, akármilyen háborgó is legyen a környezete.
Ha társaságban van, nem olyan eleven, mint a szangvinikus, de nem is annyira tartózkodó és borongós, mint a melankolikus. Alapvetően szeretetreméltó és vidám, még akkor is, ha nem beszél sokat. Ellentétben az unalmas kolerikussal, ő kedélyes, kellemes és tréfálkozó. Igazi tréfamester. Az embereket és az adottságokat nyugodtabban, és ezért pontosabban szemléli, mint más, így jobban észreveszi azt, ami komikus.
A flegmatikus viccei szárazak. Azonnal megragadja vele a hallgatóit, mind a hanghordozásával, mind pedig józan és semmitmondó arcával. Nem nevet a saját viccein. Száraz, nyugodt modorban anekdotázik, pont úgy, ahogy a mindennapi életben a munkáját végzi.

Megbízhatóság

Mindig megőrzi hidegvérét, még akkor is, ha veszélyhelyzetbe kerül. Nem cselekszik azonnal, mert az ő ereje abban van, hogy a veszély kellős közepén is nyugodtan szemléli a helyzetet, mérlegel és összehasonlít minden lehetőséget, és végül a legegyszerűbb és legbiztosabb utat választja. Lélekjelenlétét és bátorságát veszély esetén ismerhetjük meg a legjobban.
A nyugalma mindennapi életében is nagy előnyére szolgál. Megfelelő mennyiségű időt szán arra, hogy feladatait alaposan átgondolja. A flegmatikus mindig nyugodt marad, és mielőtt cselekedne, mindent gondosan felmér. Amit dolgozik és cselekszik, azt jól végzi és megbízható a munkájában.
A flegmatikus nem olyan szívélyes és túláradó a barátaival, mint a szangvinikus, viszont ezzel ellentétben kitartó és hűséges. Nála soha nem adódik semmiféle meggondolatlanság, jóllehet neki is vannak hibái.
Természete szerint nem igazán tevékeny, viszont van benne energia és eltökéltség. Képes határozatokat hozni és – bár nem azonnal – de végre is hajtja őket. Általában valaki más, vagy egy bizonyos körülmény kényszeríti őt cselekvésre.
81.jpg

Gyakorlatiasság

Nyugodtan és nagyvonalúan gondolkodik. Mivel a flegmatikus természete hűvös és szenvtelen, gondolkozása a maga törvényei szerint szabadon működik. Őt nem befolyásolják a vágyai, ami különösen alkalmassá teszi a tudományos munkára. De nem tartozik a korszakalkotó tudósok köréhez – ehhez meg a szenvedély hiányzik belőle.
A flegmatikus egyik képessége, hogy a melankolikus ragyogó ideáit a gyakorlatba átültesse. Józan, aminek következtében türelmesen összeszedi a forrásadatokat és nyugodtan analizálja a helyzetet.
Gyakorlatiassága megkönnyíti számára az élethez való alkalmazkodást. Ő igazán viheti valamire az életben.
A flegmatikus nem különösebben aktív és nem használja ki teljesen a képességeit. Jellemző erre a típusra, hogy szívesen tesz a köz érdekében. Erre azonban fel kell kérni. Aki tanácsot vagy segítséget kér tőle, mindig nyitott fülekre talál.
A flegmatikusnak nemcsak bőségesen van ideje, hanem szükséges szellemi nyugalma is megvan ahhoz, hogy egy problémát minden oldalról megvizsgáljon. Ezt képes szenvtelenül és előítélet mentesen tenni. Ritkán követünk el hibát, ha az ő tanácsait követjük.

Negatívumok


Lassú

Semmi sem lepi meg, semmi sem indítja meg, semmi nem kelt benne csodálkozást, és nem is lelkesíti. Mindig nyugodt megfigyelő, és ez a magatartás néha ingerlő a többi ember számára. Nem ragadják el az érzések, legyen az öröm vagy bánat, bosszúság vagy az élmények özöne. Ha egy helyzet túlfeszített, ő maximum irónikusan mosolyog.
A nyugtalanságra határozottan reagál. Ha egy szangvinikussal találkozik, aki melegszívű és lelkes, a flegmatikus hideg lesz, mint a jég. Ha egy melankolikussal fut össze, aki pesszimista és tele van panaszokkal, a flegmatikus optimista lesz és gúnyolódó. A kolerikus lelkesedésére pedig, amint hallja terveit és javaslatait, a flegmatikus a legnagyobb élvezettel önt hideg vizet. Kiegyensúlyozott gondolkodásával és éles elméjével könnyűszerrel rámutat a kolerikus ötleteinek gyengéire.

Rendkívül jól szórakozik, miközben mások dühöngve bosszankodnak.


Lusta

A flegmatikus lustább, mint a többi típus. A szangvinikus és a kolerikus mindig tevékeny, a melankolikus nem annyira, de még mindig sokkal aktívabb, mint a flegmatikus. Ő minden erőfeszítést igyekszik elkerülni.
Természetadta adottságai ellenére senki sem gyepesedik be könnyebben, mint ő. A munkavégzésben kevesebb energiabefektetésre van szüksége, mint másoknak, mivel feladatait könnyebben megérti, jobban megtervezi és jobban kivitelezi.

Opportunista

Undorodik minden fáradozástól és kényelmetlenségtől. Az érdekli igazán, ami könnyen és fáradtság nélkül megoldható, nem az, ami jó és igazságos. Hajlamos arra, hogy a munkájának a színvonalát lejjebb vigye.

Mások iránt közönyös

Sem nem kemény, sem nem brutális, mint a kolerikus, de hideg. Ha valaki segítséget kér tőle és cselekvésre ösztönözhető, akkor barátságos és szeretetreméltó. Egyébként passzív, mert alaptermészetéhez tartozik az a vágy, hogy ne zavarja senki. Így bebiztosítja saját kényelmes életét, hogy ne kelljen törődnie mások gondjával és bajával.

Főlényes

A flegmatikus hajlamos a gőgös közönyre, azaz az önteltségre. Temperamentuma alapján kiegyensúlyozott. Érdektelen megfigyelője a körülötte zajló eseményeknek, nyugodt és éleslátó. Minél inkább észreveszi az emberek ostobaságát, hiúságát és önzését, annál inkább kialakul benne mások megvetése. Ilyenkor fölényessé válik. Valójában tanulmányozza az embereket, de alig érdeklődik irántuk.
A négy temperamentum hibáit az emberekkel való érintkezés során a következőképpen lehetne jellemezni:
– a szangvinikus örül az embereknek, de hamar elfelejti őket,
– a melankolikus bosszankodik miattuk, de meghagyja őket a rossz úton,
– a kolerikus felhasználja az embereket saját céljaira, de azután nem törődik velük többé,
– a flegmatikus gőgös közönnyel tanulmányozza őket.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

4 hozzászólás

  1. Fanny

    Huhh, pont ilyen vagyok… Sokan mondták már, hogy flegma vagyok, na télleg igazuk van…

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.