Register
A password will be e-mailed to you.

Az ördög létezik – Interjú Paolo Carlin atyával

Az erkölcsteológus és kapucinus a ravennai és a faenzai egyházmegye ördögűzője, az Ördögűzők Nemzetközi Szövetségének szóvivője és olaszországi képviselője. Nagy gyakorlattal rendelkezik a megszállottság megkülönböztetésében. Ezt a tapasztalatot az olvasók rendelkezésére bocsátja De cura obsessis c. könyvében. Ez egy gyakorlati kézikönyv az ördög felismerésére és legyőzésére, és annak megértésére is, hogy valódi megszállottsággal állunk-e szemben, illetve mikor kell szabadító imát mondanunk, kik végezhetnek ördögűzést.

Carlin atya kapucinus szerzetes és ördögűző pap ezt mondja:
„Az ördög létezik! De nem nyúlhat a Szűzanyának felajánlott személyekhez.”

——— Itt vannak a Carlo atyával folytatott interjú legfontosabb részei. ——–

Ahogy Carlin atya írja a bevezetőben:
 
„Lelkipásztori tapasztalataim alapján úgy tűnik, a techikai és tudományos fejlődés mellett párhuzamosan a babona és a mágia is létezik… A mágikus és babonás gyakorlatok saját értéküket növelik azzal, hogy felveszik a tudományosság és hitelesség patináját hivatkozva az orvostudományra, a pszichológiára, a pszichiátriára és az informatikára… Ebből kiindulva írásom célja az, hogy referenciákat adjak a gonosz által működtetett csalások sokaságára, eszközöket a szabaduláshoz, a saját életünkben előforduló rejtett és nyilvánvaló támadások felismerésére.”

A De cura obsessis bár nem hivatalos könyv, „hasznos azon papok és laikusok számára, akikben kételyek merülnek fel, hogy valódi megszállottsággal állnak-e szemben, vagy azoknak akik már egy ideje gyakorolják az ördögűző szolgálatot. Mindenekelőtt egy hasznos szöveg – mondja Don Gianni Sini ördögűző – papok, oktatók, szülők részére, és azok számára is akik megoldást keresnek az ördög által okozott problémákra, és azoknak is akik szeretnék megérteni az ördög létezését és működését.”

Fontos tisztázni, hogy az „ördögűzés egy olyan cselekmény, amely Krisztus és az Egyház nevében zajlik”, ezért csak pap végezheti el. Ismerni kell és be kell tartani az Egyház szabályait, mely az ördögűzés rítusával kapcsolatos. A legszigorúbb titoktartás szükséges, nem használhatók kommunikációs eszközök (kamera, mobiltelefon, stb.) , melyeket csak akkor lehet használni, ha kiderült valódi megszállottságról van szó.

Többek között az AIE (Ördögűzők Nemzetközi Szövetsége) alapokmánya védi a „csináld magad” visszaélések ellen a világ minden részéről származó ördögűzőket.

„Van egy olyan rész a szertartás szövegében amely szentelt víz hintésével és a mindenszentek litániájával, Szent János evangéliumával, kézrátétellel, felszólítással kezdődik, amikor megszólítjuk a sátánt, hogy hagyja el ezt az embert, majd hálaadással folytatjuk. Ezek a formulák a szertartás részét képezik, és nem ad lehetőséget a személyes értelmezésre.”

Carlin atya könyve kitér azokra a jelekre, „melyeket az Egyház mindig az ördögi megszállottság jeleinek tekintett. Ilyen a nem tanult nyelvek magas szintű ismerete, különösen a bibliai nyelvek (latin, arámi, görög) ismerete, az adott állapotot jelentősen meghaladó fizikai erő, irtózás a szent tárgyaktól, bizonyos jelenségek mint pl. a materializáció (tárgyak, üvegek, elemek, borotvapenge, zsineg, folyadék jönnek ki a szájból) vagy olyan jelenség ami ellentétes a fizika törvényeivel (levitáció) jellemzőek.”

Az állítólagos birtoklás tüneteit gyakran összekeverik pszichiátriai betegségekkel, így az ördögűző pap bizonyos esetekben dönthet úgy, hogy szakorvost is bevon a kivizsgálásba. Az „igazolt” megszállottsági esetek igen ritkák. Paolo Carlin atyának szándékában áll ajánlani egy „elméleti-gyakorlati” könyvet is, hogy tanulmányozzuk annak érdekében, hogy ne kockáztassunk egy olyan témával kapcsolatban melyről sokan beszélnek, azonban nincsenek tisztában a valódi következményeivel.”

Amikor Ravenna püspöke megadta nekem az engedélyt az interjúra, három egymást követő éjszaka felébredtem és tágra nyílt szemmel figyeltem. Az ellenség bemutatkozott… De amint elkezdtem imádkozni a rózsafüzért, minden megszűnt.

Paolo Carlin atya mosolyogva emlékszik vissza arra a pillanatra, amikor Ravenna püspöke megkérte arra, hogy legyen ördögűző:

„Amikor megérkeztem az egyházmegyébe, nem volt lelkipásztori megbízatásom, ezért bemutattak neki, és úgy tűnt, minden tekintetben megfeleltem. Néhány nappal később egy Pio atya tiszteletére rendezett ebéden vettünk részt, ahol a püspök megkérdezte tőlem: „Hogy állsz az ördöggel?” Habozás nélkül válaszoltam, hogy hiszek a létezésében, és hiszek Krisztusban. Akkor megbízott ezzel a szolgálattal.”

Sokan kételkednek az ördög létezésében?

Nem ismerik az ördögöt. Olyan kultúra áldozatai vagyunk, amely tele van a sátán hazugságaival: de tagadjuk a létezését. És ő pótolja a tudatlanságot, mi pedig többé-kevésbé tudatosan ragaszkodunk a keleti vagy a new age filozófiájához. Pedig az ördög létezik. Sajnos sok olyan pap van, akik nem eléggé felkészültek a témával kapcsolatban, nem beszélnek róla eleget. Nem beszélve azokról, akik álképességekkel tévesztik meg saját magukat és másokat. Bizonyos ajándékok – hacsak nem vagy szent – nem Istentől származnak.

Hogyan néz ki az ördögűző egy napja?

Az ördögűző nem egy szuper pap. Hétköznapi ember. De előfordul, hogy amikor az emberek „különleges” áldást kérnek tőlem, akkor elterülnek. Nem vagyunk földönkívüliek. Papi feladatokat látunk el, vezetjük a személyes és a közösségi imákat. A gyónásra és az Eukarisztiára összpontosítunk, mert a gonosz a bűneinket használja ellenünk. Minden nap 5:30-kor kelek, és 23:00-kor fekszem. Délelőtt mindennapos papi szolgálatomat végzem, délután pedig szellemi problémákkal küzdő emberekkel találkozom. Azt látjuk a moziban, hogy az ördögűző harcot vív a démonokkal. A csata nem az ördögűző és az ördög, hanem az Egyház és az ördög között zajlik. Ezen kívül az ördögűző csak a kezét nyújthatja ki az ember felé. Nincs szükség arra, hogy megérintsük az embert, ez egy lényeges dolog. Sajnos az emberek a filmek alapján képzelik el az exorcizmust, de ezek a rendezők által kitalált rituálék. Az a baj, hogy egyes papok követik ezeket.

Volt már olyan, hogy félt?

Az ördög néha meglepett, de soha nem ijesztett meg. Kiszámíthatatlan és ugyanakkor unalmas. De nem szabad félni. Aki hisz Jézusban, nem fél. Az ördögöt azonban nem szabad alábecsülni, mert nagy csaló. Erősebb mint egy ember, mert bukott angyal. De Istennel szemben nem tud semmit sem tenni, mert nem mindenható.

A csata mindig győzelemmel végződik?

Jézus már győzött helyettünk. A győzelemhez azonban a Győztessel kell lennünk. Mi választunk a döntésünkkel. Az elképzelhetetlen, hogy a rosszat rosszal tüntessük el.

Volt olyan esetei melyek lenyűgözték?

Természetesen vannak olyan esetek, amelyeket már évek óta követek. Ott van egy 14 éves fiú esete, aki sok szenvedést okozott a szüleinek. Minden olyan tünetet produkált, amivel az Egyház be tudja azonosítani a megszállottságot. És az ördögűzések után nyugodtan távozott. Aki Jézussal él, távol tartja magától az ellenséget. Emlékszem egy kislányra is, akinek szüksége lett volna ördögűzésre, de a szülei nem az imádság útját választották…

Milyen fegyvereket használhat az ördögűző az ördög ellen?

Ugyanazt, mint minden keresztény: a valódi szellemi fegyvereket. Az evangélium a sisak, amely védi a fejet az ellenség illúzióitól és kísértéseitől. Az evangélium szükséges és a hit alapját képezi, mert távol tartja a kétségbeesés, a szorongás, a félelem, a rendetlenség azon gondolatait, melyek a fejből indulnak ki, mert az ellenség a fejen keresztül támad bennünket. Miért? Mert a fej az ember szabad akaratának központja. Ha a fej tele van Isten Igéjével, akkor az ellenség nem léphet be. Miért? Hogyan verte vissza Jézus a sátán kísértéseit? Szentírási idézetekkel. Az igazság fényével leleplezte a hazugságot és a kísértést. Ha nincs ott a fejünkben Isten Igéje, akkor könnyen összezavarodunk és elveszünk.

Az imádság kardjával harcolhatunkl a csapdák ellen. Az ima nem bontja meg a szavakat bla, bla, bla… hanem a szavakat sajátossá teszi. De csak, ha hallgatunk Jézusra, mert csak akkor tudom meg, hogyan reagáljak, hogy keressem Őt, hogyan bízzam Rá magam, ahol békére és erőre leljek. Tehát az ima beszélgetést jelent Vele, nem csak gyakorlást. Az, hogy hallgatunk Rá, nem csak annyit tesz, hogy olvassunk vagy tanulmányozzuk az Evangéliumot. Be kell lépned a személyes térbe.

A szentségek jelentik a páncélt, amely Isten cselekedete az ember életében. A gyónás erősebb, mint az ördögűzés: minél többször gyónok, annál távolabb tudom tartani magamtól az ellenséget; az Eukarisztia pedig a szellemi erőt jelenti a lélek számára. Végül ott van a hit pajzsa. Ha bízom Istenben, a sátán elkerül.

Az Eukarisztia és a kiengesztelődés szentsége megtart minket Isten és a világosság gyermekségében, távol tart minket a sötétségtől. Így lehetünk erősek az ellenséggel szemben. Fontos, hogy mindannyian használjuk a szentségeket, ne úgy éljük meg ezeket, mint vasárnapi parancsokat vagy vallási gyakorlatokat, hanem mint konkrét találkozást a feltámadt Úr Jézussal. Paradox módon, bár alacsonyabb rendűek vagyunk a sátánnál, – aki tisztán szellemi lény-, mégis erősebbek vagyunk nála. Nem véletlen, hogy amikor a Miasszonyunkra hivatkozunk, akkor tombolni kezd, és amikor ő hivatkozik rá akkor is csak annyit mond: „Az ott”.

Tudja miért? Mert a Madonna egy ember, de különbség van közte és aközött, aki engedetlen volt és az is marad az örökkévalóságon át, mert nem tud megváltozni, mivel angyal. A Szűzanya azonban tiszta, bűntelen, teljes egységben van Istennel, ő Istennek mondott igent, és nem a sátánnak. És amannak ez nagy vereséget okoz: egy alacsonyabb rangú lény (egy ember) győzi le. Ezért fél tőle. Azért fél tőle, mert ő az egyetlen ember, akire nem tudott hatni, és a Szűzanyának felajánlott embereknek azt mondja: „Nem tehetek ellene semmit sem, mert ‘Az ott’ védi.”

Forrás:  Mihailov Ferenc http://rejtettdolgok.blogspot.com

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Egy válasz

  1. sziha

    Én csak azt nem értem, ha azért nem tud változni mert angyal, akkor hogyan változhatott jó angyalból sátánná?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.