Register
A password will be e-mailed to you.

Természetüket illetően a férfiakat és a nőket nem egymásnak teremtették. Ha túlságosan közel kerülünk egymáshoz a párunkkal, az veszélyes lehet a kapcsolatunkra nézve? Szükségszerűen váláshoz vezetne egy csodálatosan tüzes és meghitt viszony? Az agykutatási eredmények szerint igen!

Ha a párok nem tudják ügyesen megoldani házasságuk különböző szakaszait, a válás szinte megjósolhatóan bekövetkezik, mert az emberi agy egy sor természetes reakcióval válaszol a kapcsolatban felmerülő problémákra. Az, ahogy ezeket a változó szakaszokat a felek kezelik, megerősítheti vagy tönkreteheti a házasságot.

1. Szerelembe esés
.
Amikor egy férfi és egy nő összetalálkozik, és vonzódást éreznek egymás iránt, az agyuk fokozatosan elkezd „szerelembe esni”. A pár feromonjai – a kémiai jelek, amelyek az érzékeken keresztül hatnak – erőteljesek, így amikor megérzik egymás testének az illatát, vagy egymás szemébe néznek, a különálló férfi- és női elme szinte eggyé válik. Az oxitocin, vagyis az őket összekapcsoló hormon magas szintje elrejtheti egymás elől az idegesítő viselkedésformákat. Ám hosszabb-rövidebb idő elmúltával a szerelmesek mennyei boldogsága véget ér, és a kapcsolat új biológiai szakaszába lép.
.
2. Átalakulás
.
Néhány hónappal, vagy akár évvel később a hormonok és az agy vegyi összetétele változni kezd, és a gondolkodó agy, vagyis az agykéreg esetleg észreveszi, hogy a partner nem hibátlan. Ilyenkor bosszúságot, haragot, néha még félelmet is éreznek a felek egymás iránt. Ha az idill időszakban kötöttél házasságot a szerelmeddel, ebben a második szakaszban talán még kételyeid is támadhatnak.
Ilyenkor jogosan nem érted, miért nem törődik veled többet a szerelmed, ő pedig nem érti, hogy mégis mit akarsz tőle.
Ez az időszak teljesen normális, ilyenkor a mindkét fél agyát addig uraló vegyi anyagok elillannak. Ez a szakasz nagyon is szükséges ahhoz, hogy a két, nagyon is különböző agyműködés egy életre összhangba kerüljön.

3. Megváltoztatni a másikat?

Amikor a két ember már túl van az "első szerelembe esésen", sőt már kicsit el is kezdtek kiábrándulni a szerelmükből, – most elhatározza, hogy megpróbálja a másikat visszaváltoztatni olyanná, amilyen volt. Ez nehéz és fájdalmas időszak. A harcba bonyolódott felek nincsenek tudatában annak, hogy éppen különbözőségük lehet a hosszú házasság titka.
Amikor véget ér a szerelembe esés időszaka, a férfi több független tevékenységre vágyik, a nő pedig több időt szeretne eltölteni a barátaival.
Az átváltoztatási próbálkozás sajnos mindig kudarcba fullad, hiszen a természet nem engedi az időt visszafordítani, és mindig előre halad az életciklusban.

4. Fedezzük fele egymást újra!

Az új életciklusban beköszönt a házastársi szerelem új időszaka. A párok elkezdik újra felfedezni egymást mind szexuálisan, mind pedig férfi és női személyiségként. Egyiküknek vagy mindkettőjüknek fel kell fedezniük valamit, ami eddig a felszín alatt rejtőzött.
Ebben a szakaszban a pár ráébred arra, hogy egészségtelenül és túlságosan közel kerültek egymáshoz és pszichológia síkon most szét kell válniuk. Ez a szétválás azonban nem jelent tényleges válást, hanem inkább megértést. Ilyenkor a gondolkodó elme úrrá lesz az érzelmi reakciókon, amelyek konfliktust és az elveszett idill feletti szomorúságot okozzzák.
Mindketten rájönnek arra, hogy szükség van a külön és az együtt töltött időre egyaránt.

5. Örökké együtt!

A jellegzetes férfi és női kapcsolattartás módjának megfelelő keveréke kiegyensúlyozott szerelemhez vezet, amelyet „bensőséges önállóságnak” lehet nevezni. Megjelenik az érett szerelem stratégiája, amely mind meghittséget, mind a különállóságot táplálja. A felek együtt élnek, gyerekeket nevelnek, szeretnek és szeretve vannak, de ez nem azért van, mert egymás tükörképeivé váltak, hanem mert megtanulták, hogyan különbözzenek egymástól.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.