Register
A password will be e-mailed to you.

Amikor a fiam négyéves volt, abban reménykedett, hogy neki is lehet olyan szakálla, mint nekem. Nem tudtam nevetés nélkül mondani neki, hogy egy négyévesnek nem lehet szakálla, de biztosítottam róla hogy később már igen.

A másik fiam ötéves korában változtatni szeretett volna a hajviseletén. A haját az édesanya vágta ilyen rövidre. Ő inkább olyan fazont szeretett volna, mint amilyen nekem volt.

Az apai figyelem
Apaként mindig meglepődöm, hogy milyen nagy hatással vagyok a fiaim életére. Az odafigyelés sokkal fontosabb, mint az irányítás. Nem gondoltam volna, hogy a hajviseletem érdekes lehet egy kisfiú számára, vagy hogy bármely fiam árgus szemekkel lesi a rigolyáimat. De ők tényleg olyanok akarnak lenni, mint én! Én vagyok a példaképük, a viselkedési minta, amelyet követnek. Figyelemmel követik, hogy mit mondok és mit teszek. Nem marad titokban, hogy mit viselek, hogyan bánok másokkal, hogyan töltöm az időmet, hogyan imádkozom, vagy, hogy hogyan viselkedem a feleségemmel.

Nehéz arról meggyőzni őket, hogy legyenek kedvesek és jószívűek, ha én kegyetlen vagy érzéketlen vagyok. Hiába mondom nekik, hogy legyenek nagylelkűek, ha én önző és kapzsi vagyok. Hiábavaló azt tanácsolni nekik, hogy Istenben bízzanak és szolgáljanak neki, miközben nálam nem Ő az első. Amit teszek, azt fogják tenni ők is, nem számít, hogy tőlem vagy mástól tanulták.

A legjobb hitvallás
Amikor a hitvallásról elmélkedünk, gyakran az iskolai oktatásra helyezzük a hangsúlyt. A oktatásban fontos szerepe van az intézményeknek, de a gyerekek sokkal többet tanulnak abból, amit nap mint nap látnak és hallanak, mint amit szervezetten tanítanak nekik. A szokásaink és a szülői viselkedés meghatározó a fejlődésükben. Minden amit mondunk, és amit csinálunk, hatással van rájuk. A gyerekeink is olyanok lesznek, mint a szüleik.

Nem mondhatjuk azt, hogy számunkra fontos a tisztaság és a szemérmesség, miközben szeretőt tartunk, vagy pornót  nézünk. A gyerekeink számára mi vagyunk az erkölcsi példakép.

Ha azt mondjuk nekik, hogy számunkra fontos a vallás, akkor ezt a tetteinkkel is bizonyítani kell. A rossz példa ragadós, hiszen ha a vasárnapi szentmisét kihagyjuk egy focimeccs kedvéért, akkor ez lesz a követendő példa.

Ha arról beszülünk, hogy sokra tartjuk az emberi kapcsolatokat, ugyanakkor nem tudunk elszakadni a telefonunktól vagy felállni a TV elől, akkor ez az útmutatás egy kalap szamócát sem ér.

Apaként fontos helyén kezelni a dolgokat. Nagyon nem mindegy az, hogy hogyan osztjuk be az időnket, a pénzünket és az energiánkat. Mit tartunk elfogadhatónak és mit nem? Az életünkben mit tartunk fontosnak? Minden döntésünkkel kinyilvánítjuk, hogy mi fontos számunkra. Elmondhatjuk a fiúnk számára, hogy milyen követelményeket támaszt az Egyház a hívők számára, de ez csak akkor ér valamit, ha mi is eszerint élünk. Különben hogyan is várhatnánk el tőlük azt, amit magunktól nem?

A legnagyobb kihívás egy apa számára, hogy a fiából jóembert faragjon.

Mutass jó példát!

Kedves édesapák! Ha törik, ha szakad, éljetek úgy, hogy ti vagytok a fiúk példaképei. A gyerekeitek szeretnek
titeket és felnéznek rátok. Olyanok akarnak lenni, mint ti. Ti vagytok a példaképeik. Ti vagytok a legfőbb
tanítóik. Ti mutatjátok nekik a helyes utat. Képesek lesztek erőt meríteni az apaságból?

Somogyi Tamás

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.