Register
A password will be e-mailed to you.

Mivel mind a sátánisták, mind a luciferánusok (akik amúgy mindketten teisták, és LaVeyan-isták/ateisták) használják azokat a kifejezéseket, amelyeket a keresztények az ördöggel társítanak, többnyire mindenki azt hiszi, hogy a sátánisták és a luciferiánusok ugyanazok, vagy hogy az egyik a másiknak egy csoportja. Bár sok a hasonlóság bennük, ettől függetlenül a luciferiánusok a sátánistáktól teljesen független egyházként  tekintenek önmagukra.

KÜLÖNBSÉGEK

A luciferiánusok nézőpontjából, a sátánisták az ember fizikai természetére összpontosítanak, feltárják, kísérleteznek vele, és élvezik ezt a természetet, miközben elutasítanak minden törekvést, hogy felülemeljenek rajta.

A Sátán a testiség és a materialzmus emblémája. A luciferiánusok Lucifert szellemi és felvilágosult lénynek tekintik. És bár a luciferiánusok is céljuknak tekintik az élet élvezetét, ezzel együtt azt is elfogadják, hogy léteznek ennél nagyobb és szellemibb célok is.

Sokan úgy tekintenek a Sátánra és Luciferre, mint ugyanazon lény különböző aspektusaira, a testi, a lázadó és anyagi a Sátán, szemben a megvilágosodott és spirituális Luciferrel.

A luciferiánusok gyakran látják a sátánistákat túlságosan függőnek a keresztény értékrendtõl, mintha csak azért hajszolnák az élvezeteket, az evilági sikereket és a szexet, mert az egyház hagyományosan elítéli ezeket. A luciferiánusok nem tekintik a tetteiket lázadásnak,  őket saját érdemeik motiválják.

A luciferiánusok nagyobb hangsúlyt fektetnek a fény és a sötétség egyensúlyára.

HASONLÓSÁGOK

A sátánizmus és a luciferianizmus is egyaránt erősen individualizált vallások. Egyiküknél sincsen egyetlen hittétel, szabály, vagy dogma sem.

Néhány alaptétel azonban leírható. Általában mind a sátánisták, mind a luciferiánusok:

  • isteneknek tekintik az embereket, a bolygó mestereinek. Ha hisznek is a szóban forgó Luciferben, akkor is inkább tiszteletet adnak neki, semmint dicsőítik, elismerik, hogy sok dolgot kell megtanítania még nekünk, de az alárendeltjeinek nem kell lennünk.
  • vannak olyan etikai előírásaik, amelyek alapján tisztelik azokat, akik megérdemlik és kiközösítik azokat, akik nem okoznak fájdalmat.
  • nagyra tartják a kreativitást, a kiválóságot, a sikert, a szabadságot, az egyéniséget és az élvezeteket.
  • elutasítják a dogmatikus vallást
  • szembenállnak a kereszténységgel, de a keresztényekkel nem. A keresztényeket saját vallásuk áldozatának tekintik, olyanoknak, akik mániákusan meg akarnak menekülni.

Egyikük sem úgy látja a Sátánt és Lucifert, mint a keresztények. Elfogadják, hogy csak egy pszichopata imádhat egy velejéig gonosz lényt.

SZERVEZETEK ÉS FORRÁSOK

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.