Register
A password will be e-mailed to you.

Ismersz olyan házaspárokat, akik látszatra egyáltalán nem illenek össze?
.
Ahol a férfi jóképű, sportos és sikeres, a háztartásbeli feleség pedig kerekded, átlagos kinézetű és csacsogós? Vagy a nő szép és butácska, míg a férfi öreg és gazdag? Vagy épp a nő az agilis és rátermett egy nem túl életrevaló, de kedves és szelíd férjjel az oldalán?
.
Miféle titokzatos erő terel bennünket az egyik ember karjaiba, és tart távol a másiktól, aki pedig sokkal vonzóbbnak tűnhet az elfogulatlan kívülálló szemében?
Az ideális társról alkotott képünket kialakító számos tényező közül az egyik legbeszédesebb az, amit az amerikai klinikai pszichológusok "Szerelmi térképnek" neveznek. Ez azokat az elménkben tárolt információkat tartalmazza, amik meghatározzák, mit találunk vonzónak, és mit közönyösnek, vagy épp ellenszenvesnek. A szerelmi térkép határozza meg, milyen haj- és szemszín, milyen illat, hang és testalkat tetszik nekünk. És nem utolsósorban megmutatja, milyen személyiség áll hozzánk közelebb: a nyugodt, békére törekvő vagy a domináns, vibráló típus.
.

.

Ha megkérdezel valakit, mi vonzotta őt a párjához, ilyen válaszokat fogsz hallani: "Imádom a vörös haját", "Elvarázsolt a humorérzékével, és hogy mekkora baráti társasága van", "Mellette biztonságban érzem magam" "Szorgalmas és megbízható, sosem linkeskedett" vagy "Szenvedélyes szerelem volt első látásra, nem is tudtam gondolkozni".
.
Ha mindezt el is hisszük nekik, az is biztos, hogyha ugyanezeket a férfiakat és nőket arra kérnénk, mondják el, milyen az édesanyjuk vagy az édesapjuk, sok hasonlóságot találnánk az ideális társ és az ellentétes nemű szülő között.
.
1. Hasonlít a mamára
.
A szelíd, melegszívű anya gyermeke felnőttként is vonzódni fog a szelíd és melegszívű nőkhöz, akik jó háziasszonyok és nagyon gyermekszeretők. Vagy ha az édesanya határozott, megfontolt – ne adj isten kissé erőszakos – akkor a fia is később határozott, tűzrőlpattant asszonyt választ majd, akinek feltehetően fontos lesz a karrier. És ha a mama uralkodni vágyó, időnként barátságos, majd hirtelen elutasító és rideg, akkor általában "elmenekülő" típusú partnert nevel a fiából.
.
Tehát, míg döntően az anya határozza meg, milyen vonásokat keres tudat alatt is a férfi a leendő társában, addig a lányoknál az apa – az első férfi az életükben – határozza meg alapvetően, milyen lesz a lánya viszonyulása a férfiakhoz. Sokszor hallhattunk arról is, hogy a részeges apa lánya mellett egy ivásra hajlamos férfi veti meg a lábát, vagy a jómódú üzletmeber gyermeke hasonlóan karriercentrikus férfit választ.

A szülők nagymértékben hatnak a gyermekeik személyiségére abban is, hogy mennyire lesz boldog a felnőttkori párkapcsolatuk. Az apák és az anyák meghatározzák, hogy gyermekeik mit éreznek majd a házastársuk iránt. Ha az apa nem fukarkodik a dicsérettel, és meggyőzi a lányát, hogy ő értékes, akkor a lány majd a partnerkapcsolatában is jól fogja érezni magát és kiegyensúlyozott lesz. Ha viszont az apa rideg és folyton bírál, kritizál, vagy nincs jelen a családja életében, a lány hajlamos lesz azt hinni, hogy ő nem vonzó és nincs mit szeretni rajta.

Az ellentétek vonzzák egymást?

2. Szociológiai és életcélbeli azonosság

Igen is , meg nem is. Sok tekintetben önmagunk tükörképét keressük a másikban. Az előnyös külsejű, divatra sokat adó emberek például általában hasonlóan előnyös külsejű, trendi párt választanak.

Ezen túlmenően többnyire hasonló közegből származókkal együtt növünk fel, a lakóhelyünk környékén és a szüleink barátainak gyerekeivel növünk fel, akiknek az iskolai végzettsége, életcéljai közel állnak a miénkhez. Leginkább az ilyen emberek társaságában érezzük jól magunkat. A szociológusok szerint a leendő házastárs kiválasztásában a társadalmi hasonlóság döntő szerepet játszik.

Az első legfontosabb mégis az életcélok, életfilozófia hasonlósága. A statisztikák szerint azoknak a pároknak a legstabilabb a kapcsolata /elköteleződés és hosszú távon az együttmaradás szempontjából is/, akik közös vallási, politikai nézetekkel rendelkeznek, akiknek közös az életcéljuk, az életprogramjuk. Akik "nem egymást nézik, hanem együtt nézik közös céljukat":

3. Pszichológiai különbözőség

Ugyanakor pszichológiai szempontból mindenki önmaga különbözőségét keresi. A bőbeszédű ember előszeretettel választ hallgatagabb társat, a kezdeményező típus passzív befogadót.

Mégis vannak példák arra, hogy eltérő családi háttérel rendelkező emberek kötnek házasságot, és boldogan élnek együtt. Hiszen a kivétel erősíti a szabályt, nagy tudatosságal és intelligenciával kezelhető és harmóniába hozható bármilyen eltérés ezektől az alapszabályoktól.

4. A kiegyenlítődés elve

Mit mondjunk arra, amikor egy feltűnően tehetséges férfi jellegtelen társat választ magának? Ha valaki átlagon felüli képességekkel rendelkezik: feltűnő szépség, lenyűgözően sziporkázó egyéniség, tekintélyes bankszámla vagy átlagfeletti intelligencia – gyakran dönt úgy, áruba bocsájtja eme adottságát a másik ember előnyös tulajdonságáért.

A gyönyörű nő például a szépségéért cserébe a vagyonnal járó hatalmat és biztonságot kéri. A nem túl tehetséges, ám jó családból való fiú választhat egy szegény, de tündöklően tehetséges fiatal lányt.

Létezik-e szerelem első látásra?

Miért ne létezne? Ilyenkor valószínűleg az történik, hogy ők ketten azt a különleges valamit fedezik fel, ami közös bennük. Ugyanakkor felfedeznek a másikban valamilyen vonást, ami kiegészíti a saját személyiségüket. Szerencsének mondhatják magukat azok, akiknél az ellentétek nem túl nagyok /és nem tépi szét a kettejük között lévő köteléket -, de nem is túl azonosak – hogy a kapcsolat ellaposodjon, és unalomba fulladjon. Mint a vizen járás: itt is egy érzékeny varázslatos egynesúlynak kell létrejönie a kettő között, ami egészségesen biztonságossá, ugyanakkor dinamikussá teszi a pár belső kohézióját.

Ilyenkor jön létre az a szerelem, amit Erich Fromm "eggyé olvadásnak, az összetartozás érzésének" nevez. Ha nem is megy minden olajozottan időnként, sok odafigyeléssel, toleranciával, munkával öszecsiszolódhatunk. Hiszen mindkét fél folyamatosan változik, formálódik, megvalósítja önmagát, és a körülöttünk lévő körülmények is változnak. Egyszer lent, egyszer fent. Egyszer bőség, máskor válság. Megéri túljutni a viharos hullámokon: a kitartók és türelmesek jutalma bőséges: egy szép ívű, megküzdött, érett házasság rengeteg örömet és megelégedettséget nyújt a benne élőnek.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.