Register
A password will be e-mailed to you.

NEW YORK, 2018 április 18 (LifeSiteNews) – A Vatikán egy New York-i galéria divatkiállításához a Sixtusi kápolna történelmi liturgikus öltözeteit és más megszentelt tárgyakat adott kölcsön. Bár sok katolikus szentségtörésnek érzi ezt, a vatikáni bíboros mégis védi a döntést.

A május 10 és október 8 között megrendezésre kerülő esemény a Metropolitan Művészeti Múzeumban kerül megrendezésre e címszó alatt: Mennyei Testek: a Divat és a Katolikus Képzelőerő.

A kiállításon papok és a püspökök által viselt papi ruhákat követően női ruhák vannak kiállítva. Többek között egy feltűnően átlátszó felsőjű ruhát, ami „A meztelen Ádám és Éva divatbemutatója” részlegben található. Olyan női ruhát is láthatnak a látogatók, amit az apácák szent habitusa ihletett, itt a dizájn része egy félbevágott kereszttel díszített rózsafüzér karikatúra is.

Van rövid, fekete szoknyás női ruha erősen kivágott, ujjatlan és váll nélküli felsőrésszel, amin a gyermek Jézust tartó Szent Szűz képének ikonja látható.

Mennyei Testek Fashion Show:
miniszoknyák, ikonokkal díszített kivágott felsők, szentségi ruhák és képek blaszfemizálása

A ruhák zömét magukat katolikusnak valló divattervezők alkották meg. Amikor 1917-ben Fatimai Miasszonyunk megjelent a három látnoknak, figyelmeztette őket, hogy „olyan divatok kerülnek majd bevezetésre, melyek nagyon sértik a mi Urunkat.”

Egy férfi öltözet a pápai regalia-t utánozza, még mitre-t (ünnepi fejdíszt) is kapott.

Andrew Bolton, a múzeum vezető kurátora a promóciós videóban elmondja, hogy biztos abban, hogy „a kiállítás magára húzza majd a vallási provokáció vádját és iritálni fogja a vallásosakat”.

A kiállítás célja, hogy „bemutassa a divat szüntelen elköteleződését a katolicizmus gyakorlatával és hagyományaival”, olvasható a múzeum weboldalán található kiállítási ismertetőben.

Az apácahabitus által ihletett női ruha egy furcsa rózsafüzér-övvel (félbevágott kereszttel)

„A kiállítás sarokkövét alkotják azok a Sixtusi Kápolna szentélyéből való pápai, bíborosi és papi ruhák és kiegészítők, amelyek többségét még soha senki nem látta a Vatikánon kívül,” – dicsekedik az ismertető.

Gianfranco Ravasi bíboros, a Vatikán „kulturális minisztere” védi a döntést, mellyel a szakrális öltözetekkel és tárgyakkal egy ilyen világi esemény reklámozásához és hangulatához hozzájárult. Határozottan visszautasítja még azt is, hogy a Vatikán részvétele a rendezvényen „felesleges” – írta április 10-én a német püspökök hírportálja, a Katholisch.de.

Női katolikus papoknak tervezett öltözetek

A bíboros kijelentette, hogy létezhet párbeszéd az egyház és a szépség divatos világa között. Még egy esszét is írt a kiállítás katalógusába.

Ravasi szerint a divat a mai kommunikáció egyik fontos formája. Miközben a kiállítás luxus tárgyakat mutat be – ami nem része az Egyház életének – Ravasi szerint az egyháznak meg kell próbálnia belépni „a világnak abba a másik részébe is, ahol a gonosz létezik”.

< A meztelen Ádám és Éva Kollekció: a ruha felső része átlátszó anyagból készült

Gianfranco Ravasi bíboros, aki a Pápai Kulturális Tanács elnöke, több mint ötven művet küldött New Yorkba a Vatikán gyűjteményéből.

A Vatikán a következő vallási tételeket adta hozzá a művészeti kiállításhoz egy Vogue-ban publikált cikk szerint:

„A vatikáni kollekció a18. század közepétől kezdve a 21. század elejéig terjedő intervallumban viselt darabokból áll, és több mint 15 papáciát (pápai szent habitust) foglal magában. A legkorábbi a XIV. Benedek által viselt köpeny, a legfrissebb pedig egy piros cipő, amelyet Szent II János Pál pápa viselt. Több darabot még soha nem láttak a Vatikánon kívül, például az ausztriai Maria Anna Karolina császárnő megbízásából IX. Pius pápának készíttetett 12 öltözéket, ami a XIX. század közepe táján tizenöt varrónőnek 16 évébe telt elkészíteni.  Szintén idetartozik egy pápai tiara is, amelyet ugyanazon pápa, IX. Pius kapott a spanyol II. Isabella királynőtől. A tiara 19 000 darab drágakövet és 18 000 darab gyémántot foglal magában.”

A divatkiállítás a Versace divatcég segítségével valósult meg, amelynek alapítója, Gianni Versace LGBT ikon volt.

 

Forrás: LifeSiteNews

 

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.