RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Van egy “növekvő nyugtalanság” és “krónikus zavar” az Amoris Laetitia körül – írja Fr. Thomas Weinandy.

A Vatikán Nemzetközi Teológiai Bizottságának tagja azt írta Ferenc pápának, hogy sok katolikus elveszíti a bizalmát a “legfőbb pásztorban”, köszönhetően a nem múló doktrinális zűrzavarnak.

Thomas Weinandy, aki egyben az Egyesült Államok Püspöki Doktrinális Tanácsának egykori vezetője is, azzal vádolja a pápát, hogy elősegíti a hívők “növekvő nyugtalanságát” azzal, hogy nem tisztázza az Amoris Laetitia tanítását.

“Úgy tűnik, a krónikus zűrzavar fogja jellemezni pontifikátusodat,” írja. “A hit, a remény és a szeretet fénye nem hiányzik, de túl gyakran homályosítja el azt szavaid és cselekedeteid kétértelműsége.”

“Túl gyakran tűnik úgy, hogy a stílusod nem támogatja az Egyház egyetemes tanításának fontosságát” – tette hozzá. “A tanítást újra meg újra halottnak és könyvszagúnak fested le, ami messze van a mindennapi élet lelki gondjaitól.”

Az Amoris Letitia-val kapcsolatban, Fr Weinandy ezt írja: “Időnként az iránymutatásod szándékosan kétértelműnek tűnik, így egyszerre teszi lehetővé a házasság felbonthatatlansága katolikus tanításának hagyományos értelmezését is, valamint a válást is, amely megváltoztathatja az ezzel kapcsolatos eddigi tanítást.”

“Az ilyen, látszólag szándékosan a világosság hiányával való tanítás elkerülhetetlenül bűnre vezet a Szentlélek ellen, az igazság szelleme ellen” – tette hozzá.

Azzal vádolja Ferenc pápát, hogy  “cenzúrázza, sőt egyenesen gúny tárgyává teszi” azokat, akik a hagyományos katolikus nézeteket vallják a válásról és az újraházasodásról, azt sugallva, hogy ők “szívtelen, rugalmatlan, rigorista farizeusok”.

“Ez a fajta rágalmazás idegen a szent péteri szolgálat természetétől” – mondja.

A hithű katolikusokat demoralizálja azoknak a püspököknek a “tanítása és szolgálata”, akik “nem csupán nyitottak a keresztény hitnek ellentmondó nézeteket valló személyekre, hanem támogatják és védik is őket” – mondja Fr. Weinandy.

Ferenc pápa pontifikátusa – tette hozzá – “azoknak, akik ártalmas teológiai és lelkipásztori nézetekkel rendelkeznek, engedélyt és bizalmat adott, hogy kijöjjenek a fényre, és felfedjék korábban rejtett sötétségüket”.

Fr. Weinandy bírálja Ferenc pápa decentralizációs törekvéseit is, mondván, hogy az Egyház egységét aláássa.

“A szinodalitás olyan formáinak ösztönzése, amely az Egyházban lehetővé tesz és támogat egymástól eltérő tanításbeli és erkölcsi felfogásokat, csak még több teológiai és lelkipásztori zavart eredményez.”

“A püspökök túlságosan félnek, hogy beszéljenek.” – folytatja.

“A püspökök gyorsan tanulnak, és amit a többségük megtanult a pápaságod alatt, az nem az, hogy nyitott vagy a kritikára, hanem hogy megsértődsz miatta.”

Sandro Magister blogjának egyik posztjában Fr. Weinandy azt írja, hogy egy alkalommal, amikor a római Szent Péter Eucharisztikus Kápolnában imádkozott, áthatotta a felismerés, hogy meg kell írnia mindezt.

> A képen: Fr. Thomas Weinandy

“Imádkoztam az egyház jelenlegi állapota és a jelenlegi pápasággal kapcsolatos aggodalmaim miatt. Ostromoltam Jézust és Máriát, Szent Pétert és az összes szent pápát, akik ott vannak eltemetve, hogy tegyenek valamit, hogy orvosolják az egyházon belüli zűrzavart és felfordulást, káoszt és bizonytalanságot, amelyet, éreztem, hogy maga Ferenc pápa okozott.

Azt írja, egyértelmű jelet kért Istentől, hogy írjon-e erről. A jel arra vonatkozott, hogy tudjon találkozni valakivel, akit régóta ismert már, és aki azóta érsek lett. A találkozó teljesen véletlenül jött létre, és az érsek azt mondta: “Önnek írnia kell”.

Fr. Weinandy írása alig több mint egy hónappal a “filiális korrekció” megjelenése után jelent meg, amelyben 62 tudós azzal vádolta a pápát, hogy nem állította le a “eretnekség és más hibák” terjedését. Később további tudósok is nevüket adták az aláírók listájához.

Forrás: http://catholicherald.co.uk/news/2017/11/01

***
Az atyát a püspöki kar már le is mondatta a hivataláról
A teológus pap a levelét még július 31-én írta meg, és küldte el Ferenc pápának. Október közepén kapott rá választ a szentszék államtitkár-helyettesétől, Giovanni Angelo Becciu érsektől, aki a válaszlevélben világossá tette, hogy Weinandy levelét Ferenc pápa személyesen is megkapta.

Weindandy ezután – pápai válasz híján – hozta nyilvánosságra a levelét, a független katolikus sajtón keresztül.

A mai napon alig kerültek ki a tudósítások, máris megérkezett az Egyesült Államok püspöki karának válaszlépése is: Weinandy atyát lemondásra szólították fel a püspöki kar tanításért felelős bizottságának vezetői tisztségéből. A pap a felszólításnak engedelmeskedve távozik a szolgálatából.

Weinandy atya egyúttal ragaszkodott ahhoz, hogy a levél megírásáért és kikerüléséért egyedül őt terheli felelősség, az amerikai püspököket nem, közülük ugyanis senki nem is tudott az akciójáról. Mint elmondta, a tettének minden felelősségét és következményét vállalja.

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.