RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

2017 október 7. , Rózsefüzér Királynője Ünnepe

Varsó, Lengyelország — a lengyel katolikusok rózsafüzérszemeket morzsolgatva sorakoztak fel az ország 3500 kilométer hosszú határa mentén, hogy egy tömegdemonstráció keretében imádkozzanak Lengyelország és a világ üdvösségéért.

Sok résztvevő számára az esemény tiltakozás volt országuk elvilágiasodása és az iszlám európai térnyerése ellen. A Rózsafüzér a Határokon elnevezésű eseményt részben állami vállalatok támogatták és a szervezők szándékosan a Rózsafüzér Királynője ünnepének napjára időzítették. Így egybeesett az 1571-es lepantói győzelemmel, mely a pápa által fegyverbe hívott keresztény harcosok és az Ottomán Birodalom között zajlott.

A szervezők kiemelték: a csata során a katolikusok megverték az övékénél lényegesen nagyobb muzulmán flottát, megmentve ezzel Európát az iszlámtól. Az egyre jobbra tolódó országban a Rózsafüzér Határokon 320 templomban és 4000 úgynevezett imazónában zajlott, így például a legnagyobb lengyel reptéren is.

Az egész napos esemény reggeli misével indult, majd a rózsafüzér imádkozás délután 2 órától körülbelül két órán át tartott. A szervezésért egy világiakból álló szervezet, a Solo Dios Basta (Isten egyedül elég) Alapítvány volt felelős, de a papság is támogatta azt. A szervezők körülbelül egy millió lengyel és más nemzetiségű résztvevőre számítottak szerte a világon. Honlapjukon ez olvasható: „a rózsafüzér hatalmas fegyver a gonosz ellen.”

Pawel Rytel-Andrianik atya, a Lengyel Püspöki Konferencia szóvivője szerint a 2016-os világifjúsági találkozó után ez a második legnagyobb imaalkalom volt Európában, noha pontos számokat még nem tudott rendelkezésre bocsátani.


„Az esemény idején a varsói Chopin reptéren voltam. Olyan hatalmas volt a tömeg, hogy csak úgy áradtak az emberek a kápolnából.”- mondta az atya. „A kezdeményezés világiaktól eredt, ami még különlegesebbé teszi a dolgot. Több millióan imádkozták együtt a rózsafüzért, túlszárnyalva a szervezők legvérmesebb reményeit is.”

Lengyelország 38 millió lakosának több mint 90 %-a katolikus. Marek Jedraszewski, a dél-lengyelországi Krakkó érseke szombat reggeli beszédében úgy fogalmazott, hogy „azért kell imádkoznunk, hogy Európa Európa maradjon.” „Imádkozzunk Európa más országaiért és a világért, hogy megértsék, vissza kell térnünk Európa és az európai kultúra keresztény gyökereihez, ha azt akarjuk, Európa önmaga maradjon.” –mondta az érsek.

„Számunkra ez életbevágóan fontos” – nyilatkozta Basia Sibinska az Associated Press hírügynökségnek. „A békéért szeretnénk imádkozni, és a biztonságunkért is. Természetesen mindannyian különféle szándékkal jöttünk ide. De a legfontosabb az, hogy erős hittel és teljes odaadással egyfajta imakört alakítsunk a határaink mentén.”
Gdanskban, ebben az északi lengyel városban Krzysztof Januszewski, szintén az AP-nek nyilatkozva, aggodalmát fejezte ki, hogy Európát iszlám szélsőségesek fenyegetik.

„A múltban is fenyegettek minket a szultánok és törökök és más nem keresztények ellenünk irányuló hadjáratai“ –mondta Januszewski úr. „Ma ismét eláraszt minket az iszlám, és ismét félnünk kell. Félünk a terrorista fenyegetésektől és félünk, hogy az emberek elveszítik hitüket.”

Az eseményt számtalan lengyel híresség, sportoló és a kormányon lévő konzervatív Törvény és Igazság (PiS) párt politikusa támogatta.

Voltak azonban bíráló hangok is. Krzysztof Luft, a liberális Civil Platform, a legnagyobb ellenzéki párt korábbi tagja így reagált a Twitteren: „Ez a keresztényésg kigúnyolása. Arra használják a vallást, hogy fenntartsák Lengyelország elmaradottságát az isten háta mögötti vidékeken.”  (Joanna Berendt/Varsó, Megan Specia/New York.)

Mi azonban azt kérdezzük tőletek: Magyarországon ki és mikor fog kezdeményezni, megszervezni, támogatni egy ilyen nemzet és hiterősítő vállalkozást? Hajrá, Regnum Marianum!

forrás: https://www.nytimes.com/2017/10/07/world/europe/poland-rosary-border-prayer.html
Írta: Sályi Anna

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.