Register
A password will be e-mailed to you.

2017 október 7. , Rózsefüzér Királynője Ünnepe

Varsó, Lengyelország — a lengyel katolikusok rózsafüzérszemeket morzsolgatva sorakoztak fel az ország 3500 kilométer hosszú határa mentén, hogy egy tömegdemonstráció keretében imádkozzanak Lengyelország és a világ üdvösségéért.

Sok résztvevő számára az esemény tiltakozás volt országuk elvilágiasodása és az iszlám európai térnyerése ellen. A Rózsafüzér a Határokon elnevezésű eseményt részben állami vállalatok támogatták és a szervezők szándékosan a Rózsafüzér Királynője ünnepének napjára időzítették. Így egybeesett az 1571-es lepantói győzelemmel, mely a pápa által fegyverbe hívott keresztény harcosok és az Ottomán Birodalom között zajlott.

A szervezők kiemelték: a csata során a katolikusok megverték az övékénél lényegesen nagyobb muzulmán flottát, megmentve ezzel Európát az iszlámtól. Az egyre jobbra tolódó országban a Rózsafüzér Határokon 320 templomban és 4000 úgynevezett imazónában zajlott, így például a legnagyobb lengyel reptéren is.

Az egész napos esemény reggeli misével indult, majd a rózsafüzér imádkozás délután 2 órától körülbelül két órán át tartott. A szervezésért egy világiakból álló szervezet, a Solo Dios Basta (Isten egyedül elég) Alapítvány volt felelős, de a papság is támogatta azt. A szervezők körülbelül egy millió lengyel és más nemzetiségű résztvevőre számítottak szerte a világon. Honlapjukon ez olvasható: „a rózsafüzér hatalmas fegyver a gonosz ellen.”

Pawel Rytel-Andrianik atya, a Lengyel Püspöki Konferencia szóvivője szerint a 2016-os világifjúsági találkozó után ez a második legnagyobb imaalkalom volt Európában, noha pontos számokat még nem tudott rendelkezésre bocsátani.


„Az esemény idején a varsói Chopin reptéren voltam. Olyan hatalmas volt a tömeg, hogy csak úgy áradtak az emberek a kápolnából.”- mondta az atya. „A kezdeményezés világiaktól eredt, ami még különlegesebbé teszi a dolgot. Több millióan imádkozták együtt a rózsafüzért, túlszárnyalva a szervezők legvérmesebb reményeit is.”

Lengyelország 38 millió lakosának több mint 90 %-a katolikus. Marek Jedraszewski, a dél-lengyelországi Krakkó érseke szombat reggeli beszédében úgy fogalmazott, hogy „azért kell imádkoznunk, hogy Európa Európa maradjon.” „Imádkozzunk Európa más országaiért és a világért, hogy megértsék, vissza kell térnünk Európa és az európai kultúra keresztény gyökereihez, ha azt akarjuk, Európa önmaga maradjon.” –mondta az érsek.

„Számunkra ez életbevágóan fontos” – nyilatkozta Basia Sibinska az Associated Press hírügynökségnek. „A békéért szeretnénk imádkozni, és a biztonságunkért is. Természetesen mindannyian különféle szándékkal jöttünk ide. De a legfontosabb az, hogy erős hittel és teljes odaadással egyfajta imakört alakítsunk a határaink mentén.”
Gdanskban, ebben az északi lengyel városban Krzysztof Januszewski, szintén az AP-nek nyilatkozva, aggodalmát fejezte ki, hogy Európát iszlám szélsőségesek fenyegetik.

„A múltban is fenyegettek minket a szultánok és törökök és más nem keresztények ellenünk irányuló hadjáratai“ –mondta Januszewski úr. „Ma ismét eláraszt minket az iszlám, és ismét félnünk kell. Félünk a terrorista fenyegetésektől és félünk, hogy az emberek elveszítik hitüket.”

Az eseményt számtalan lengyel híresség, sportoló és a kormányon lévő konzervatív Törvény és Igazság (PiS) párt politikusa támogatta.

Voltak azonban bíráló hangok is. Krzysztof Luft, a liberális Civil Platform, a legnagyobb ellenzéki párt korábbi tagja így reagált a Twitteren: „Ez a keresztényésg kigúnyolása. Arra használják a vallást, hogy fenntartsák Lengyelország elmaradottságát az isten háta mögötti vidékeken.”  (Joanna Berendt/Varsó, Megan Specia/New York.)

Mi azonban azt kérdezzük tőletek: Magyarországon ki és mikor fog kezdeményezni, megszervezni, támogatni egy ilyen nemzet és hiterősítő vállalkozást? Hajrá, Regnum Marianum!

forrás: https://www.nytimes.com/2017/10/07/world/europe/poland-rosary-border-prayer.html
Írta: Sályi Anna

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.