RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A babona megmérgezi a felnőttek életét, akik azonban bevezetik gyermekeiket is az okkultizmus és az ezotéria csapdájába. Mátyás M. Gemma nővér a babona kerülését tanácsolja.

A Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek karizmája, küldetése a betegápolás és a nevelés. Ez utóbbinak köszönhetően sokszor találkoznak szülőkkel és gyerekekkel, családokkal, akiknek megismerik életét, problémáit, nehézségeit. “A babona még ma is gyakran megjelenik a családok életében, sőt, sokszor jellemzővé, uralkodóvá válik” – mondja Gemma nővér. A szülők a keresztény hitnek és tanításnak ellentmondva érdeklődnek a könnyű és gyors sikereket ígérő, valóban azonban veszélyeket rejtő ezotéria iránt, olykor jósnőt is felkeresnek, a gyerekeket pedig Haloween partikra viszik. Aztán jönnek a bajok… Az évi Haloween-őrülethez közel aktuálisnak tartottuk a beszélgetést a babonákról és nemcsak. Józsa János interjúja.

– Gemma nővér, vajon milyen gyakori a babona jelenléte a mai, szatmári családok életében és hogyan nyilvánul ez meg?

– Sajnos jelen van sokak életében, napi szinten. A Katekizmus tartalmaz egy nagyon komoly figyelmeztetést arra vonatkozólag, hogy ne essünk a babona vétkébe, amely lehet akár a vallásból következő gyakorlat elhajlása is, de alapvetően a vallásosság, az erős Istenhit hiányaként jelenik meg. Attól, hogy nem viszket a szemem még lehet örömöm, mert ez nem következménye a szemviszketésnek. Éppen így, az a tény, hogy adok vagy kapok pénzt nem függ attól, hogy viszket a tenyerem. Viszont ezek ,,egybeesése” hathat úgy a tudatomra, hogy elhiggyem, kapcsolat van a kettő között. Így alakul ki a babonához kapcsolódó tévhit.

Mindenféle tévtanítások, téveszmék léteznek, és azokból fejlődnek ki a babonák, majd az okkultizmushoz köthető tanok és cselekedetek: így a horoszkópok, az asztrológia, az ezotéria, a gyógyító kövek tana, a homeopátia, a jóga, a zen, a radiesztézia, a reiki, a Sai Baba, a virágterápia módszere, a tenyérjóslás, a kártyavetés, a jelek értelmezésének rendszerei, a jövőbe látás, a jósokhoz (médiumokhoz) való fordulás, a szektákhoz való kapcsolódás…

Az okkult cselekedetek arra törekszenek, hogy hatalmuk legyen az idő, a történelem és végső soron az emberek fölött. Amuletteket, kabalákat viselnek egyesek, hogy szerencsét hozzanak, vagy megóvjanak. Mindezek azonban ellent mondanak a szerető félelemhez kapcsolódó tiszteletnek és imádásnak, amellyel egyedül Istennek tartozunk. Ezért a babonaság, és a mindenféle okkultizmusból származó praktikák gyakorlása bűn az Isten első parancsa ellen, amely így szól: Szeresd Uradat Istened teljes szívedből, lelked mélyéből.

Az Ószövetségben a következőt olvassuk: „Ha majd bemégy a földre, amelyet az Úr, a te Istened ad neked, vigyázz, ne akard utánozni azoknak a nemzeteknek az utálatosságait. Ne akadjon közötted, aki fiát vagy lányát átviszi a tűzön, hogy megtisztítsa, vagy aki jósoktól tudakozódik, aki álmokat s jeleket magyaráz, ne legyen varázsló, se bűbájos, se aki ördöngösöktől vagy jósoktól kér tanácsot, se aki halottaktól kérdez igazságot. Mindezt ugyanis utálja az Úr, s az effajta vétkekért törli el azokat a nemzeteket utadból” (MTörv 18,9-12).

– Milyen veszélyeket rejt a babona az azt űzőkre?

– A babonaság, a mindenféle okkultizmusból származó praktikák, a varázslók-, boszorkánymesterek-, kártyajósok felkeresése, a spiritiszta összejöveteleken való részvétel, a mágia, a sátánkultusz, a sátáni szekták (amelyeknek a csúcspontja a „feketemise”) után való érdeklődés mind kiteszik az embert annak a veszélynek, hogy valamilyen ördögi rontás hatása alá kerülhet. A mágia minden formája ugyanis nem más, mint az ördög segítségül hívása.

Nem utolsó sorban szeretném a babonás cselekedetek közé helyezni a tetoválás jelenségét. Nem merünk róla beszélni pedig a tetoválással is egy rituálé alá veti magát az ember. A leviták könyvében olvashatjuk, a 19-ik fejezet 28-ik versében: „Halott miatt ne ejtsetek sebet testeteken, és ne vagdossátok be magatokat.” A testet ajándékba kaptuk Istentől, tisztelni kell, nem pedig díszíteni, mert a feltámadáskor ugyanezt a testet kapjuk vissza.

– Aztán a szülők bevezetik a gyermekeiket is a babonába. Itt jelenik meg a Haloween jelenség is? Mit gondol erről?

– Az okkult világ így határozza meg a Halloweent: „Az év legmágikusabb napja, Újév van az ezoterikus világban” aztán „ez az év legfontosabb ünnepe a sátán követőinek”

Mindezek ellenére a Szentírás ezt írja: „Jaj azoknak, akik a rosszat jónak mondják, és a jót rossznak; akik a sötétséget világossággá teszik, és a világosságot sötétséggé; akik a keserűt édessé teszik, és az édest keserűvé!” (Iz 5,20).

Halloween legendája hazugságokra épül, sőt a sátánista praktikákkal megegyezően fejlődik: kéri az ördögöt a kívánságainak teljesítésére, alkut köt a sátánnal, az embereknek ezoterikus rituálékat mutat. A Halloween jelenség a hagyományban, a szokásokban és a kereskedelemben tudatos vagy nem tudatos boszorkánysági praktikák és rituálék sorozata. Ez a dolog egy változatlan és határozott álláspontot kíván mindennel szemben, amit a Halloween, és általában véve a mágia felkínál.

Október 31. nagyon fontos dátum nemcsak a kelta kultúrában, hanem hasonlóképpen a sátánizmusban is: „a varázslók négy szabbatjának egyike”. Az első három „jótékonynak tűnő” momentumot jelent: a föld felébredését a téli álom után, a vetés idejét, az aratás idejét, míg a negyedik szabbat a tél érkezését jelöli és a nap legyőzését, a hideget, éhséget, halált.

A katolikus mindenszentek ünnepe nem kötődik a Halloween ünnepléséhez. IV Gergely pápa vezette be 840-ben és eredetileg májusban ünnepelték, nem pedig november elsején. 1048-ban Cluny Szent Odiló apát úgy határozott, hogy mindenszentek ünnepét november elejére teszi át, azzal a céllal, hogy „trónfosztottá” tegye a „Samhain” kultuszt.

A Halloween a nagy többségnek ma azonban jó kereskedelmi trükk, a szórakozási vágy kielégítésének egyik lehetősége, az az éjszaka, amikor minden megengedett, a gyerekek szórakoztatásának is egy módja. „Boldog Halloweent” szavakkal, és még ki tudja, milyenekkel díszítjük üzleteinket, partikat szervezünk, a gyerekeket is tanítjuk azzal, hogy álarcokat készítünk az iskolában…

– Milyen következményekkel járhat a gyermekekre a babona? Mivel találkozott? No és a felnőttekre? Milyen hatásokat élhetnek meg azok, akik beengedik az életükbe mindezeket?

– A gyermekek igen kitettek a veszélyeknek, nem személyes bűnük, hanem gyengeségük miatt. Több televíziós csatorna tanítja a mágiát és a spiritizmust, hozzá lehet jutni az újságárusoknál is az erről szóló könyvekhez, és a mágiához szükséges segédanyagokat üzletekben meg lehet vásárolni. Létezik több olyan újság és műsor, ahol a szexhez és az erőszakhoz nemegyszer sátáni gonoszság társul. Tömeges termékké vált az a fajta zene, amely a hallgatóságot teljesen zaklatott állapotba hozza. Itt különösképpen a sátáni rockra, -metalra gondolok. A középiskolákban – főleg Nyugat-Európában – hihetetlen módon elterjedtek a spiritizmus és mágia különböző praktikái, de ezeket megtanulhatják akár a mesékből is, amit néznek vagy a filmekből.

A beengedett, ellenőrizhetetlen erők okozzák egészség területén a testi és lelki problémákat; érzelmek területén a leküzdhetetlen idegességet, aztán a tönkrement házasságokat, elromlott barátságokat, a teljes érzelmi űrt; életkedv területén a depresszió mély formáit, a halál utáni vágyódást, a kétségbeesést, az öngyilkosság vágyát.

– Hogyan szabadulhat meg az ember a múltban elkövetett babona negatív hatásaitól, következményeitől? Feltételezzük, hogy megbánta és felhagyott vele.

– Elsősorban is tudatosítania kell, hogy ezek veszélyes gyakorlatok. Tudatosítania kell, hogy Isten végtelen szeretetét sértette meg azzal, amit tett, mert nem bízott az Ő gondviselésében. Nem szolgálhat két Úrnak senki sem! Komoly elhatározás szükséges a szakításhoz, és mély megbánás után következik a megtisztítás szentgyónás által. Az az ember, aki Isten kegyelmében él, az, aki intenzíven imádkozik, sokkal nagyobb biztonságot élvez, mint az, aki nem gyakorló, sőt a bűn állapotában él.

– Újra beindult a Halloween őrület. Ebben akkor semmiképp ne vegyünk részt, akár egy táncos mulatság kedvéért se öltözzünk be?

– Jól mondja, nagy őrület és bűn, tudatosítva mindezeket vagy sem. A részvétel ezen a napon valamilyen jellemző cselekedetben – legyen az akár egy mulatság kedvéért -, Isten megtagadása és meghazudtolása. Hiszen ezen a napon minden megengedett nemde?… Elfelejtjük, hogy a tíz parancsolat nem fenyítés, hanem Isten végtelen szeretetének jele irántunk, hiszen ezáltal akar megóvni minket a rossztól. Mindenszentek napján milyen lélekkel veszünk részt a szentmisén, tudva, hogy előző nap megfeledkeztünk Istenről a mulatság kedvéért… Pedig ez nem mulatság.

Lehet választani a jót, és én azt tanácsolom mindenkinek, hogy mulatságok helyett vegyen részt a mindenszentek-napi szentmisén, majd pedig gyújtson gyertyát elhunyt szeretteiért. A mindenszentek a névtelen szenteket gyűjti egybe, azokat, akik eljutottak Krisztus színének látásáig. Reméljük azt, hogy szeretteink is köztük vannak és a gyertya fényénél imádkozzunk értük. Így Krisztus fénye ragyoghatja be ezeken a napokon is életünket és oszlathatja a minket sokszor körülvevő sötétséget.

Forrás: www.szatmar.ro

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

6 hozzászólás

 1. Anthony22 adatlap-képe
  Anthony22

  Ahogyan a fekete péntekkel sincs rendben: Magyar Katolikus Lexikon: fekete péntek →fájdalmas péntek . Fájdalmas péntek: →virágvasárnap előtti péntek →feketehéten, Máriának, a kereszthalálra készülő Fia szenvedéséből részesülő Anyának az ünnepe. – 1423: a kölni zsin. vezette be, a 16. sz-tól egész Galliában és Itáliában megtartották. XIII. Benedek 1727: az egész Egyh. számára előírta. A nagyböjt ősi lit. rendjéhez képest azonban mindig megmaradt jövevénynek, 1960 óta nem külön ünnep. →Hétfájdalmú Szűz, →Fájdalmas Boldogasszony, →pénteki zsolozsma **

  Válasz
 2. énvagyokaz angoltanár

  Hogyan viszonyuljon a kérdéshez az, akinek olyan a munkája, hogy annak része a Halloween-partik szervezése, reklámozása, az angolszáz kultúra megismertetése a diákokkal, ugyanis angoltanár?

  Válasz
 3. laca

  Kiváló cikk, a kedves nővér széleskörű tájékozódásáról tesz tanúbizonyságot, lájkolom. Megjegyzés: azok az “ősi vallások” amiket már jó ideje próbálnak a kereszténységnél (és a judaizmusnál) fejlettebbnek beállítani, panteista monizmusra épülnek, ami köszönő viszonyban sincs a monoteista világképpel, ezért elvetendők.
  A történelem során mindig is voltak próbálkozások: a judaizmuson belül a Kabbala, a kereszténységen belül a gnoszticizmus képviseli a panteista-monista eretnekséget.
  A Hamvas (Evola, Guénon) által képviselt perennializmus (“őshagyomány”) egyébként szintúgy panteista monizmus. (Lásd továbbá: New Age, Theosophical Society, Lucis Trust = Lucifer Publishing Company, stb.)

  Miért nem biblikus a monizmus? (protestáns oldal):
  https://christiananswers.net/q-aiia/aiia-monism.html

  Perennializmus és univerzalizmus:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Perennial_philosophy

  *** Kiemelten ajánlott olvasmány a témában ***
  Gál Péter: A New Age keresztény szemmel (könyv, online olvasható):
  http://archive.is/b2N38

  Válasz
 4. István

  “Mindenféle tévtanítások, téveszmék léteznek, és azokból fejlődnek ki a babonák, majd az okkultizmushoz köthető tanok és cselekedetek: így a horoszkópok, az asztrológia, az ezotéria, a gyógyító kövek tana, a homeopátia, a jóga, a zen, a radiesztézia, a reiki, a Sai Baba, a virágterápia módszere, a tenyérjóslás, a kártyavetés, a jelek értelmezésének rendszerei, a jövőbe látás, a jósokhoz (médiumokhoz) való fordulás, a szektákhoz való kapcsolódás…” Eddig olvastam… Aki annyira tájékozatlan és műveletlen – apáca létére (!) -, hogy egy platformra helyezi a több ezer éves tradíciókra visszatekintő, a kereszténységtől jóval ősibb (és ezért eredetibb) vallási hagyományok gyakorlatát (hinduizmus – jóga; buddhizmus – zen) a gyógyító kövekkel meg a kártyavetéssel, az csak azt bizonyítja, hogy nemhogy e komoly keleti vallásokat (vallási gyakorlatokat) nem ismeri, de a saját vallási hagyományát sem érti. Tény, hogy a modern nyugat meghamisította, lerontotta e keleti tanokat (legalábbis önmaga számára.) De mivel erre nem utal az apácanő (azaz, hogy e romlott változatokra gondol), így feltételezhető, hogy így vélekedik mind India, mind Japán meghatározó spirituális hagyományairól. Sajnos ez egy általános jelenség a kereszténységen belül, azaz hogy képviselői még mindig hordozzák magukban ezt a fajta másokat lenéző, nem ismerő, elitista, nyugati gőgöt, mely önmaguk túl-, mások leértékelésében testesül meg. Egy önmagára igényes, valóban kulturált keresztény ember, aki érti és éli saját vallási hagyományát csak a legmélyebb tisztelettel nyilatkozhatna a világ más részeinek vallási hagyományairól, különösen – a Hamvas kifejezésével – az Őshagyományból a kereszténységnél jóval többet megőrzött hindi és buddhista hagyományokról. Egyébként a cikkben megemlített és valóban ál-ezoterikus, okkult jelenségek kritikája teljesen jogos, érvényes és támogatandó.

  Válasz
  • Kocsis Gyöngyi

   “Sajnos ez egy általános jelenség a kereszténységen belül, azaz hogy képviselői még mindig hordozzák magukban ezt a fajta másokat lenéző, nem ismerő, elitista, nyugati gőgöt, mely önmaguk túl-, mások leértékelésében testesül meg.” – Ez súlyos tévedés. Egy magát mélyen kereszténynek valló ember nem hihet keleti vallásokban, akármilyen mélyen gyökerezik is az, akármilyen tradíciókkal, hagyományokkal rendelkezik. Kiemelem az előbbi mondatomból a “nem hihet”-et, mert ez nem jelenti azt, hogy nem tiszteli. Azonban azzal, hogy véleményt nyilvánít róluk, még nem jelenti a tisztelet hiányát.
   Azzal, hogy elmondja az őszinte véleményét róluk, pont bátorságra és őszinteségre vall, mert egyszerűbb lenne finoman bájologni, a másik fél tetszését keresve az ő érzékenységét tisztelve nem az igazat mondani. De ezzel pont a hazugság bűnébe esne, nem beszélve arról, hogy ha valaki komolyan veszi a keresztény vallását, akkor pont hogy óvnia kell minden egyes embertársát azoktól a tanoktól, amelyek a másik felet a rosszba (mondjuk ki kereken: kárhozatba) viszik.
   Vagy cselekedjen hite ellen és legyen képmutató és bájologjon másokkal, hogy “Ó, a te hited milyen ősi!” ???
   Melyik magatartás az őszinte? Miért várják el a nem keresztények a keresztényektől, hogy hazudjanak és a hitük ellen beszéljenek?
   Fenti apáca pont hogy mindenkinek a JÓT akarta, hogy ne jusson babonaság miatt a kárhozatba és ezért kritikával illetni őt, nos …. nem túlzott önszeretet ez? Nem a saját megsértett kis gondolataim hisztikéje? El kellene a szándékán gondolkodni, mert nem az akarja a jót, aki azt mondja a szemembe, amit hallani akarok, hanem az akarja a jót, aki az igazságot mondja, még ha fáj is nekem.
   Az ő hite szerint pedig pont az az igazság, amit mondott. Akárhogy fáj, mert az igazság sokszor fáj.

   Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.