Register
A password will be e-mailed to you.

A címet és részben a cikket is a katolikusvalasz.hu-tól vettük át , és ennek egyetlen oka, hogy egyetértünk vele. Diarmund Martin Dublin érseke következetesen szót emel a szexuális sokszínűség elfogadása érdekében, nem győzvén ostorozni a Római Katolikus Egyház hidegségét a homoszexuális párok irányában, nyíltan hangoztatva elkötelezettségét egy pluralista társadalom irányában, a házasság katolikus felfogásának szükségszerű újragondolása és modernizálása irányában – egyházmegyéjében el is fogytak a papi hivatások, viszont a Nagyfigyelmeztetés prófétáját és üzeneteit kiközösítésre méltónak ítélte. Nézzük, mit kell tudnunk az Egyház e hercegéről.

A szent héten és húsvétvasárnap tartott homíliasorozatában Írország vezető érseke, Diarmuid Martin, a katolicizmust „a félelem vallásának” és „a tiltások hitének” nevezte, és elítélte az Egyháznak a történelme során tanúsított „szigorúságát” a homoszexuálisok felé.

A nagypénteki keresztút során elmondott beszédében az érsek számonkérően kelt ki a katolikus egyház ellen: „Hogy lehet az, hogy az Egyház és intézményei a történelem különböző korszakaiban, és nem csupán a távoli múltban, olyan ítélkezők voltak, a gondjaikra bízott sérült emberekkel pedig olyan szigorúan bántak? Hogy lehet az, hogy a tanítást és a bűnösök irgalmas kezelésének útját megpróbáltuk arra használni, hogy kíméletlen kirekesztést legitimáljunk vagy tűrjünk el?” Magyarázatként így folytatta: „Gondoljanak arra a sok közösségre, akiket [az Egyház] tévesen ítélt meg: egyedülálló anyákra, akik meg akarták tartani a szeretett gyermeküket, a meleg és leszbikus emberekre, az árvákra.”

Az érsek továbbá ezt mondta: „Olyan ítélkezőek és bántóak tudunk lenni azokkal szemben, akikről eldöntjük, hogy kudarcot vallottak, és azokkal szemben, akik kívül esnek a tiszteletreméltóság saját magunk által gyártott elképzelésein.”

Húsvétvasárnapi homíliájában Martin érsek tovább kritizálta a katolikus egyházat: „A félelem vallását hoztuk létre, olyannyira, hogy még amikor megpróbáltunk helyes életet élni, akkor sem éreztük magunkat sohasem szabadoknak.”

„Sokak számára a kereszténység a tiltások hitévé vált. Bizonyos teológiák az ember bűn alóli felszabadításáról beszéltek, de a bűnnek és bűnösnek olyan koncepcióit alakították ki, amik csaknem lehetetlenné tették egy bűnös számára, hogy valaha is igazán felszabadultnak érezze magát.” – folytatta okfejtését az érsek.

Hozzátette: „Olyan sok szabály volt, hogy sokan beteges rettegésben éltek, ami a bűntudat és a kétségek fogságában és elnyomásában tartotta őket.”

Dublin érseke a múltban többször is felszólalt a homoszexuális élettársi kapcsolat törvényi elismeréséért, továbbá azt is többször hangoztatta, hogy a katolikus egyháznak az időkkel együtt kell változnia.

Az Írországban tartott 2015-ös népszavazás előtt, amely az azonos neműek „házasságának” törvényessé tételéről szólt, Martin érsek nem volt hajlandó iránymutatást adni a katolikus híveknek arról, hogyan szavazzanak. Ahogy az érsek mondta: „Nem kívánom lenyomni a saját vallási nézeteimet mások torkán.” E korábbi, hirhedtté vált kijelentésének ugyanakkor ellentmond az idei nagypénteken elmondott beszéde, amiben arról panaszkodott, hogy „sok keresztény egyszerűen elrejti a hitét a szíve magányába”, ti. nem hajlandó nyilvánosan felvállalni azt.

A népszavazást követően a homoszexuális „házasság” legalizálását Martin érsek így kommentálta: „Értékelem, ahogyan a meleg és leszbikus férfiak és nők ma éreznek. Hogy úgy érzik, ez olyasmi, ami gazdagítja az életmódjukat. Azt gondolom, ez egy társadalmi forradalom.”

A Vatikán ezzel ellentétes előírásait semmibe véve, Martin érsek a brit The Tablet katolikus magazinnak azt is nyilatkozta még 2005-ben, hogy „Nem mondunk le egy szeminarista papjelöltről sem csupán azért, mert meleg.”

Diarmuid Martin érsek volt az is, aki, miután idén januárban botrány lett abból, hogy a Maynooth College szemináriumban több papnövendék is aktív felhasználója egy homoszexuális társkereső oldalnak, az érintett növendékeket egyszerűen Rómába, a Pápai Ír Kollégiumba helyeztette át, hogy a tanulmányaikat ott folytassák. Martin érsek a lépését nem a papnövendékek problématikusságával indokolta, hanem azzal, hogy őket egy névtelen (feltehetően a szemináriumból származó) levél buktatta le, szerinte pedig „ez a fajta civakodó légkör nem a legegészségesebb a tanulóim számára”.

Maynooth College Martin érsek védőszárnyai alatt a liberális disszidens és homoszexuális papnövendékek fellegvárává vált, ahonnan a katolikus hittel ellentétes és színvonaltalan papképzés, valamint a rendőrségi ügyekké is dagadó sorozatos szexuális botrányok miatt mostanra már szinte teljesen elfogytak a papi hivatásra jelentkezők.

Diarmund Martin érsek neve fémjelzi a Nagyfigyelmeztetés üzenetek formális eretnekséggé nyilvánítását és egyházi kiközösítéssel sújtását is.

A Hittani Kongregáció Eljárási normák a feltételezett jelenések és kinyilatkoztatások megítéléséhez című dokumentumában leszögezi: „elsősorban a helyi Ordináriusé a feladat, hogy felügyeljen és eljárjon” a magánkinyilatkoztatásokkal kapcsolatban.

A „nagy figyelmeztetésről” szóló írországi próféciák esetében a döntés a Dublini Főegyházmegye érsekét illette, akinek alábbi állásfoglalása 2014 nagyhetében jelent meg a főegyházmegye honlapján:

A DUBLINI FŐEGYHÁZMEGYE KÖZLEMÉNYE AZ „ISTENI IRGALMASSÁG(RÓL NEVEZETT) MÁRIA” ÁLLÍTÓLAGOS LÁTNOKKAL KAPCSOLATBAN

A Dublini Főegyházmegyébe folyamatosan érkeztek a kérések, hogy nyilatkozzék azoknak az állítólagos látomásoknak és üzeneteknek a hitelességéről, amelyeket egy magát „Isteni Irgalmasság(ról nevezett) Máriának” nevező és feltehetően a Dublini Főegyházmegye területén élő személy kap.

Diarmuid Martin érsek megállapította, hogy ezek az üzenetek és állítólagos látomások egyházi jóváhagyással nem rendelkeznek, és számos olyan szöveget tartalmaznak, amelyek ellentmondanak a katolikus teológiának, ezért a Katolikus Egyházhoz tartozó közösségekben nem szabad terjeszteni és használni ezeket az üzeneteket, sőt az Isteni Irgalmasság Mária (MDM) üzeneteinek követése automatikus kiközösítéssel jár.

Akinek van füle a hallásra, hallja meg a Lélek hangját!

(A közlemény a Dublini Főegyházmegye honlapján olvasható, az információt a karizmatikus.hu oldal tette közkinccsé.)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.