Register
A password will be e-mailed to you.

Varsó – 2010. Június 6-án avatták boldoggá a néhai Jerzy Popieluszko  atyát, akit a lengyel kommunista  titkosrendőrség vert agyon. A 37 éves varsói papot 1984. október 19-én (!!) rabolták el, holttestét később találták meg egy víztározóban. Már halála előtt az antikommunista egyházi ellenállás ismert alakja volt.
.
Jerzy Popieluszko 1947-ben született a lengyelországi Okopy faluban, egyszerű család gyermekeként. 1972-ben szentelte pappá Stefan Wyszynski bíboros. Számos varsói plébánián működött, gyermek- és ifjúsági csoportokkal foglalkozott. Súlyos betegségéből felépülve kórházi lelkipásztor lett Varsóban, munkásközösségek megalakulásában vett részt, majd iskolát szervezett munkások számára, amelyben különböző területek szakértői tartottak számukra előadásokat. 1982-től szentmiséket mondott a hazáért.
.
A varsói lelkipásztor a 80-as években elhangzott prédikációiban éles kritikát fogalmazott meg a Szolidaritás (Solidarnosc) szakszervezet betiltásával kapcsolatban. Tevékenysége kiváltotta a kommunista hatalom ellenszenvét: betörésekkel, megfigyeléssel, hamis perrel, letartóztatásokkal, autóbalesetekkel próbálták megfélemlíteni. 1984. október 19-én éjjel, miután Bydgoszczban misét mutatott be, a biztonsági erők megállították az autót, melyben Popieluszko utazott, és elrabolták a fiatal papot.  Megkínozták és a testére köveket kötözve a Visztulába vetették, ahol  megfulladt. A  gyilkosság végrehajtóit jóval később elítélték, de a magasabb szintű  irányítók kilétére nem derült fény. Összevert holttestét 11 nappal később egy víztározóban találták meg.

A fiatal pap halálhíre megdöbbentette a lengyel közvéleményt. Temetésén több százezren vettek részt. Legutolsó plébániája, amely Stanislaw Kostka nevét viseli zarándokhellyé vált, az altemplomban múzeumot rendeztek be életéről. II. János Pál pápa „az igazság, az igazságosság és az emberi méltóság védelmezőjének” nevezte őt.

A vértanú papról 2008-ban film is készült, amelyben Józef Glemp bíboros is játszik.

Popieluszko atyáról önkéntelenül is eszünkbe jut a mi boldog Meszlényi Zoltánunk, aki a magyarországi kommunizmusnak lett hasonlóképpen mártírja.
 

 

 

Boldog Popiełuszko atya francia csodája

Jean atyát, a franciaországi Créteil egyházmegyében, 2012. szeptember 14-én délután hívták el sürgősséggel a créteil-i Albert Chenevier kórházba, hogy adja fel a betegek kenetét egy haldoklónak. Mire a pap odaért, a beteg már eszméletlen volt. Az atya kiszolgáltatta neki a szentséget, és boldog Jerzy Popiełuszko közbenjárását kérte a haldokló férfiért.

A beteg férfi felesége nem ismerte a lengyel ellenállás nagy alakját, akit a kommunisták meggyilkoltak, és akit 2010-ben boldoggá avattak. Jean atya azonban, aki járt Lengyelországban, és elzarándokolt Jerzy Popiełuszko plébániájára, azóta is minden nap imádkozik hozzá, és egy képet is hord róla a tárcájában, amióta felfedezte, hogy egy napon születtek: 1947. szeptember 14-én.


Mivel épp szeptember 14-e volt aznap is, Jean atya kitett a beteg éjjeli asztalára egy gyertyát, II. János Pál keresztjét és a lengyel mártír fényképét, és arra kérte a feleséget, illetve a kórházi lelkészség apácáját, hogy imádkozzanak vele a betegért és Popiełuszko atya szentté avatásáért. „Figyelj rám, Jerzy, ma van a születésnapod, és az enyém is, úgyhogy ha tudsz tenni valamit, ez a nap jó alkalom” – mondta Jean atya, majd távozott.

A haldokló férfi tizenegy éve szenvedett atipikus akut mielogén leukémiában. Ez egy nagyon ritka betegség, eddig mindössze négy ilyen esetet diagnosztizáltak a világon. Marc állapota egyre romlott, 2011-ben csontvelő átültetést végeztek rajta, de mivel a rákos sejtek az egész szervezetét elborították, 2012 augusztusában az orvosok lemondtak róla. A férfihoz szeptember elejétől pszichológus járt, hogy segítsen neki felkészülni a halálra. Felesége papot hívott, és elkezdte intézni a temetést.

Amint azonban a pap elment, Marc kinyitotta a szemét, és azt kérdezte, mi történt. Az éjjel háromszor is megpróbált felkelni, és néhány nappal később a kórház orvosai döbbenten tapasztalták, hogy meggyógyult: a rák teljesen eltűnt a szervezetéből. „Tökéletesen felgyógyult” – erősítette meg doktor Rabah Redjoul, a kórház hematológusa, bár az orvos a visszaesés lehetőségét nem zárta ki.

„Igazolom, hogy megvizsgáltuk Marcot, és hogy a 2012. szeptember 20-ától bekövetkezett, gyors gyógyulása orvosilag nem magyarázható” – áll a 2013. december 7-én kelt tanúsítványban, melyet Marc kezelőorvosa, doktor Jean-Michel Dormont hitelesített.

Csoda történt-e? A házaspár és a pap, akik az eset kapcsán barátokká váltak, több hónapon keresztül titkolták az esetet.

> A képen: Popieluszko atya összevert, véraláfutásos holtteste

De a gyógyulás az idő próbáját is kiállta. „Csak akkor fogtam fel igazán, amikor a vérvizsgálatok is kimutatták a teljes gyógyulást – emlékszik vissza Marc. – Meggyőződésem, hogy az Úr gyógyított meg. És azóta is azon töprengek: miért én?”

Michel Santier, Créteil püspöke maga is boldog Jerzy Popiełuszko közbenjárását kérte egyházmegyéjére.

Popiełuszko atya szentté avatási ügye folyamatban van.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.