Regisztráció



A jelszavát emailben elküldtük.

A főváros rohanó mindennapjaiban sokan érezzük úgy, hogy jó volna kicsit kilépni a modern élet mókuskerekéből, ezért irigykedve nézünk azokra, akik végigjárták az el Caminot. De sajnos, hiába a megtisztulás utáni vágy, ha a mai átlagember körülményei nem teszik lehetővé, hogy időt, energiát és pénzt nem kímélve részt vegyen egy hosszú, több hetes zarándoklaton.
Böjte Csaba testvér – a gyermekvédelmi tevékenységéről híres szerzetes – által képviselt gondolatvilág inspirálta a Fehér Szív útja nevű belvárosi zarándoklat létrejöttét. Hiszen azoknak is segítséget kell nyújtani a spiritualitás megéléséhez, akiknek az életritmusába nem fér bele egy nagy volumenű kiszakadás.

Az Út

A Fehér Szív útja a Gellért-hegyi Sziklatemplomtól egy varázslatos kis ösvényen vezet végig a Gellért-szoborig. Az egyes állomásokat az aszfaltra és a sziklákra festett fehér szívek jelzik. Bejárása mindössze két órát vesz igénybe, ám magában hordozza a nagy zarándoklatok jellemzőit. „Nem a megtett kilométerek száma a lényeg. Az a fontos, hogy legyen egy pillanat, ami megérint” – magyarázza Csekő Krisztina, az egyik szervező. „Az, hogy szimbolikusan kiemelkedünk a nyüzsgő városból, segít saját életünket is kívülről szemlélni. Így könnyebb letenni a vállunkat nyomó terheket”- számol be élményeiről egy résztvevő.

Örök parancsok – aktuális kérdések

Ha csoportosan szeretnénk bejárni az utat – minden hónap első szombatján 8.15-től – akkor a megállóknál rövid elmélkedéseket hallhatunk a bibliai parancsolatokról, melyek során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az örökérvényű iránymutatásokat a jelen problémáira vonatkoztassák. Ám ha úgy érezzük, a magány segítené gondolataink elmélyülését: a Sziklatemplom Fogadóközpontjában kapható egy sorvezető füzet, mely tartalmaz minden szükséges információt, és a gondolatindító szövegeket.

Mindenkit megszólít

Bár a kezdeményezés alapvetően a katolikus valláshoz kötődik, igyekeznek azokhoz is szólni, akik nem tartoznak a felekezethez. A Böjte Csaba testvér által írt elmélkedések is főként egyszerű, emberi tanulságokat tartalmaznak, és nagyon is a mai világról szólnak. „A menet tagjai között egyaránt találunk hívőket és útkeresőket, sőt volt már, hogy buddhisták is velünk tartottak. Együtt gyalogolnak fiatalok, idősek, egyedülállók és családosok – meséli Csekő Krisztina. – Természetesen nem váltja ki teljesen a hagyományos, nagy zarándoklatok hatását, de Ferenc pápa is arra tanít minket, hogy a mai kor emberét a mai kor nyelvén kell megszólítani.”

 

 


Kérjük, küld támogatást Te is, mert
> a metropolita.hu önfenntartó
 > NEM engedélyez reklámokat


Ft
Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.