Register
A password will be e-mailed to you.

A főváros rohanó mindennapjaiban sokan érezzük úgy, hogy jó volna kicsit kilépni a modern élet mókuskerekéből, ezért irigykedve nézünk azokra, akik végigjárták az el Caminot. De sajnos, hiába a megtisztulás utáni vágy, ha a mai átlagember körülményei nem teszik lehetővé, hogy időt, energiát és pénzt nem kímélve részt vegyen egy hosszú, több hetes zarándoklaton.
Böjte Csaba testvér – a gyermekvédelmi tevékenységéről híres szerzetes – által képviselt gondolatvilág inspirálta a Fehér Szív útja nevű belvárosi zarándoklat létrejöttét. Hiszen azoknak is segítséget kell nyújtani a spiritualitás megéléséhez, akiknek az életritmusába nem fér bele egy nagy volumenű kiszakadás.

Az Út

A Fehér Szív útja a Gellért-hegyi Sziklatemplomtól egy varázslatos kis ösvényen vezet végig a Gellért-szoborig. Az egyes állomásokat az aszfaltra és a sziklákra festett fehér szívek jelzik. Bejárása mindössze két órát vesz igénybe, ám magában hordozza a nagy zarándoklatok jellemzőit. „Nem a megtett kilométerek száma a lényeg. Az a fontos, hogy legyen egy pillanat, ami megérint” – magyarázza Csekő Krisztina, az egyik szervező. „Az, hogy szimbolikusan kiemelkedünk a nyüzsgő városból, segít saját életünket is kívülről szemlélni. Így könnyebb letenni a vállunkat nyomó terheket”- számol be élményeiről egy résztvevő.

Örök parancsok – aktuális kérdések

Ha csoportosan szeretnénk bejárni az utat – minden hónap első szombatján 8.15-től – akkor a megállóknál rövid elmélkedéseket hallhatunk a bibliai parancsolatokról, melyek során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az örökérvényű iránymutatásokat a jelen problémáira vonatkoztassák. Ám ha úgy érezzük, a magány segítené gondolataink elmélyülését: a Sziklatemplom Fogadóközpontjában kapható egy sorvezető füzet, mely tartalmaz minden szükséges információt, és a gondolatindító szövegeket.

Mindenkit megszólít

Bár a kezdeményezés alapvetően a katolikus valláshoz kötődik, igyekeznek azokhoz is szólni, akik nem tartoznak a felekezethez. A Böjte Csaba testvér által írt elmélkedések is főként egyszerű, emberi tanulságokat tartalmaznak, és nagyon is a mai világról szólnak. „A menet tagjai között egyaránt találunk hívőket és útkeresőket, sőt volt már, hogy buddhisták is velünk tartottak. Együtt gyalogolnak fiatalok, idősek, egyedülállók és családosok – meséli Csekő Krisztina. – Természetesen nem váltja ki teljesen a hagyományos, nagy zarándoklatok hatását, de Ferenc pápa is arra tanít minket, hogy a mai kor emberét a mai kor nyelvén kell megszólítani.”

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.