Register
A password will be e-mailed to you.

Az utolsó hegycsúcs

MICSODA DERŰS NYUGALOM…

Ez a bekeretezett kép fogadott az irodája mellett. És ahogy beléptem, nekem szegezte a kérdést: „José, szerinted ki ez?" (…) „Látod, ez egy pap, aki azokkal néz szembe, akik ebben a pillanatban fogják agyonlőni. Vagyis a másodperc töredéke múlva már halott.” (részlet Az utolsó hegycsúcs c. filmből)

Ki is volt a képen látható fiatalember?

Ő Boldog Martín Martínez Pascual (1910-1936) spanyol atya. 25 éves korában ölték meg a republikánusok a spanyol polgárháború kezdetén. Egy német fotós, Hans Gutmann készítette a képet közvetlenül azelőtt, hogy a republikánusok elsütötték volna a fegyvereket.

Martín atya 1936 nyarán lelkigyakorlaton vett részt, majd szülőfalujába, Valdealgorfába (Zaragoza) utazott, ahol a nehéz politikai helyzet miatt egy darabig rejtőzködnie kellett. Augusztus 18-án elfogták a falu összes papját (sok volt, mert egy példás életű papnak, Mariano Portolés atyának köszönhetően sok hivatás született a faluban), és mivel Martín atyát nem találták, helyette édesapját vetették fogságba. Martín atya önként adta fel magát, hogy édesapját megmentse és hogy együtt szenvedhessen paptestvéreivel.

Amint elfogták, 5 pappal és 9 laikussal együtt felültették egy teherautóra, ami megindult a temető felé, de még mielőtt a temetőbe érkeztek volna, megölték mindnyájukat. Martín atya kérte, hogy hadd állhasson szembe gyilkosaival, és mikor megkérdezték, mi az utolsó kívánsága, ezt mondta:

„Nem szeretnék mást, mint megáldani benneteket, hogy Isten ne rója fel nektek bűnül azt az őrültséget, amit most készültök elkövetni." Megáldotta őket, és így szólt: „És most hagyjátok, hogy minden erőmmel kiabáljam: Éljen Krisztus Király!"

1995. október 1-jén avatták boldoggá 8 mártírtársával együtt. Ünnepnapja augusztus 18.

Köszönjük, Martín atya!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.