RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Az utolsó hegycsúcs

MICSODA DERŰS NYUGALOM…

Ez a bekeretezett kép fogadott az irodája mellett. És ahogy beléptem, nekem szegezte a kérdést: „José, szerinted ki ez?" (…) „Látod, ez egy pap, aki azokkal néz szembe, akik ebben a pillanatban fogják agyonlőni. Vagyis a másodperc töredéke múlva már halott.” (részlet Az utolsó hegycsúcs c. filmből)

Ki is volt a képen látható fiatalember?

Ő Boldog Martín Martínez Pascual (1910-1936) spanyol atya. 25 éves korában ölték meg a republikánusok a spanyol polgárháború kezdetén. Egy német fotós, Hans Gutmann készítette a képet közvetlenül azelőtt, hogy a republikánusok elsütötték volna a fegyvereket.

Martín atya 1936 nyarán lelkigyakorlaton vett részt, majd szülőfalujába, Valdealgorfába (Zaragoza) utazott, ahol a nehéz politikai helyzet miatt egy darabig rejtőzködnie kellett. Augusztus 18-án elfogták a falu összes papját (sok volt, mert egy példás életű papnak, Mariano Portolés atyának köszönhetően sok hivatás született a faluban), és mivel Martín atyát nem találták, helyette édesapját vetették fogságba. Martín atya önként adta fel magát, hogy édesapját megmentse és hogy együtt szenvedhessen paptestvéreivel.

Amint elfogták, 5 pappal és 9 laikussal együtt felültették egy teherautóra, ami megindult a temető felé, de még mielőtt a temetőbe érkeztek volna, megölték mindnyájukat. Martín atya kérte, hogy hadd állhasson szembe gyilkosaival, és mikor megkérdezték, mi az utolsó kívánsága, ezt mondta:

„Nem szeretnék mást, mint megáldani benneteket, hogy Isten ne rója fel nektek bűnül azt az őrültséget, amit most készültök elkövetni." Megáldotta őket, és így szólt: „És most hagyjátok, hogy minden erőmmel kiabáljam: Éljen Krisztus Király!"

1995. október 1-jén avatták boldoggá 8 mártírtársával együtt. Ünnepnapja augusztus 18.

Köszönjük, Martín atya!

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.