RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Az utolsó hegycsúcs

MICSODA DERŰS NYUGALOM…

Ez a bekeretezett kép fogadott az irodája mellett. És ahogy beléptem, nekem szegezte a kérdést: „José, szerinted ki ez?" (…) „Látod, ez egy pap, aki azokkal néz szembe, akik ebben a pillanatban fogják agyonlőni. Vagyis a másodperc töredéke múlva már halott.” (részlet Az utolsó hegycsúcs c. filmből)

Ki is volt a képen látható fiatalember?

Ő Boldog Martín Martínez Pascual (1910-1936) spanyol atya. 25 éves korában ölték meg a republikánusok a spanyol polgárháború kezdetén. Egy német fotós, Hans Gutmann készítette a képet közvetlenül azelőtt, hogy a republikánusok elsütötték volna a fegyvereket.

Martín atya 1936 nyarán lelkigyakorlaton vett részt, majd szülőfalujába, Valdealgorfába (Zaragoza) utazott, ahol a nehéz politikai helyzet miatt egy darabig rejtőzködnie kellett. Augusztus 18-án elfogták a falu összes papját (sok volt, mert egy példás életű papnak, Mariano Portolés atyának köszönhetően sok hivatás született a faluban), és mivel Martín atyát nem találták, helyette édesapját vetették fogságba. Martín atya önként adta fel magát, hogy édesapját megmentse és hogy együtt szenvedhessen paptestvéreivel.

Amint elfogták, 5 pappal és 9 laikussal együtt felültették egy teherautóra, ami megindult a temető felé, de még mielőtt a temetőbe érkeztek volna, megölték mindnyájukat. Martín atya kérte, hogy hadd állhasson szembe gyilkosaival, és mikor megkérdezték, mi az utolsó kívánsága, ezt mondta:

„Nem szeretnék mást, mint megáldani benneteket, hogy Isten ne rója fel nektek bűnül azt az őrültséget, amit most készültök elkövetni." Megáldotta őket, és így szólt: „És most hagyjátok, hogy minden erőmmel kiabáljam: Éljen Krisztus Király!"

1995. október 1-jén avatták boldoggá 8 mártírtársával együtt. Ünnepnapja augusztus 18.

Köszönjük, Martín atya!

 
Gondold el, hogy minden újságért fizetni kell, mi is várjuk a te önkéntes adományodat, ha meg tudod engedni magadnak :-)
> a metropolita.hu NEM ENGEDÉLYEZ reklámokat
> vannak terveink új oldalak létrehozására: kifejezetten a papi hivatásról, illetve imakampány oldal, ahova beírhatjátok sürgős szándékokat és válaszhattok imaszándékot (hasonlóan az adományoldalakhoz..)
> EGYETLEN anyagi forrásunk a ti adományotok
Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük adományozási szándékát

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Összes adomány: 1500Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.