Register
A password will be e-mailed to you.

… és a gyermeked engedelmes legyen!

Olvasmány: Kol 3,18–21

Se önállótlan rabszolgát, se önfejű embert ne fa­ragj gyermekedből! Ta­­­láld meg az engedelmességhez vezető utat számára!

1.8Ti asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, ahogyan illik az Úrban.

19.Ti férfiak, szeressétek feleségeteket, és ne legyetek irántuk mogorvák.

20.Ti gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek minden tekintetben, mert ez kedves az Úrnak.

21.Ti apák, ne ingereljétek gyermekeiteket, nehogy bátortalanokká legyenek.

Magyarázat:

Isten igéje azokhoz szól, akikről mindvégig szó volt. Ti, gyermekek, vagytok megszólítva. Pál nem restelli majdnem szó szerint leírni Kolosséba is az Efezusba már leírtakat a keresztény házirendről. Mert nem lehet eléggé hangsúlyozni, és minden településen nyomatékosítani, hogy Isten családja ne az „ahány ház, annyi szokás” rendetlenségében, hanem az ő rendjében éljen.

Az Ószövetségben a szülei iránt engedetlen, őket nyilvánosan megvető gyermeket igen szigorúan büntették: Isten törvénye elleni lázadása miatt halállal kellett lakolnia (3Móz 20,9). A gyermek Jézus viszont jó példát mutatott minden kor gyermekének, amikor szüleivel hazament, „engedelmeskedett nekik” (Lk 2,51). A szülőknek való engedelmesség, a rájuk figyelés, tanácsaik meghallgatása, majd megcselekvése kedves az Úrnak. Ezzel is megvalósítjuk Isten jó rendjét a családban.

„Hja, de meddig?” – hallom a kérdést, amit a maguk útját járni akaró új nemzedék tagjai tesznek fel. Nos, az ige nem határolja be, hogy meddig gyermek a gyermek. Csak igazgat, hogy Isten gyermekei legyünk és ehhez méltóan járjunk, mindhalálig (2Thessz 2,11–12). /PD/

Uram, hozzám légy kegyelmes,
Tedd tieddé szívemet,
Hadd lehessek engedelmes,
Néked élő gyermeked!

(C. Fr. Alexander, ford. Papp Ákos Baptista gyülekezeti énekeskönyv, 194)

Papp Dániel

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.