RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

<< 1 rész – Teréz élete

1926 nagyböjtjén történt, a karnevál idején. Terézt váratlanul szörnyű fejfájás kezdi kínozni. Ahogy szokta, minden szenvedését engesztelésül felajánlja a bűnösökért, ezen a napon is. Csütörtöktől péntekre virradó éjjel látomása van: a Megváltót szemléli a Getszemáni kertben… Jézus hosszan ráemeli a tekintetét, és Teréz elmondhatatlan fájdalmat érez a szívében. Ugyanebben a percben azt érzi, hogy valami meleg folyadék kezd folyni a szívéből: lenéz és látja, hogy a szívcsúcsán nyílt sebből ömlik a vér. Szombaton a seb bezárul.
.
A következő héten minden megismétlődött, de Teréz most az Olajfák hegyén látja Jézust, egészen a megostorozásig. Szívsebe ismét vérzik. A Nagycsütörtökről Nagypéntekre virradó éjszakán az extázisban levő Rézl már Jézus egész Passiójját végigasszisztálja, a Getszemáni kerttől egészen a kereszthalálig. Szíve bőséges vért ont, és a stigmák első alkalommal jelennek meg a kezén és a lábain. Teréz azt hiszi, beteg, mivel soha nem hallott még a stigmákról. A jó Naré plébános és a család riadót fúj. Próbálják bekötni a sebeket és elállítani a vérzést, de hiába.

További stigmák

1927 Nagypéntekén tehát Teréz megkapja a stigmákat kezei belső fején és a lábain: és fogalma sincs, mi történik vele, nem ért semmit. Az év során megkapja a töviskorona sebeit is, majd 1928-ban egy mély sebet a jobb vállán, mely a kereszthordozás következménye. Végül 1929 március 25-én, szintén nagypénteken először válnak láthatóvá rajta a megostorozás mély sebei.

A stigmákat harminc éven át viselte. A sebei ezalatt egyszer sem fertőződtek el. Valahányszor Teréz látomásában a Megváltót kísérte el szenvedéseiben, sebei kinyíltak, majd egy felszíni vékony bőrréteg vonta be. Látomásai minden pénteken megismétlődtek, kivéve a Húsvét és a Jézus Szent Szívének ünnepe közötti péntekeket. De az utolsó éveiben a nagyböjt péntekein és a hónapok első péntekeit leszámítva már nem élte át minden héten a Passiót.

Teréznek hosszú idejébe telt, amíg valamennyire hozzá tudott szokni a stigmák okozta heves fájdalomhoz, ami igen akadályozta a munkában. Speciális cipőben kellett járnia, hogy egyáltalán képes legyen a lábára állni.

Ahogyan Teréz látta és megélte a Passiót

Szemtanúk ezrei követhették Krisztus keresztútját a fájdalmas extázisban lévő Teréz arcának kifejezésein át.

– a töviskoronázás után az önkívületben lévő, összerándult arcú Teréz görcsösen próbálta kihúzni a töviseket a fejéből ott, ahol a fehér kendőn megjelentek a vércsíkok.

– Az ostorozás alatt véres foltok jelentek meg a hálóingén. A kereszthordozáskor a jobb válla kezdett erősen vérezni.

– A keresztrefeszítésnél Teréz kezei kicsavarodtak, lábaiból erősen ömlött a vér. Rendkívül sokat szenvedett a szomjúságtól. Tekintetével többfelé is nézett. Majd Teréz lehanyatlott, és szemre teljesen halottnak látszott.csak estefelé vagy a Feltámadás látomása után nyerte vissza normális, habár mélységesen békés, lélekben elmerült, befele fordult állapotát.

Egy rendkívüli jelenség tette a pénteki – és különösen a nagyböjti pénteki – eseményeket drámaivá: a vérkönnyek. Extázisai alatt Neumann Teréz Jézus Passiójánál volt, és szenvedte az Ő kínjait. Ekkor sírt vérkönnyeket, ami nagyon megindította a szemtanúkat. Teréz tényleg átélte Jézus Szenvedését, ezt bizonyították gesztusai és az arckifejezései.

Szünetek is voltak a fájdalmas extázisban, amikor Teréz a Passiót élte. Ilyenkor válaszolt a feltett kérdésekre, és sosem hibázott, vagy keveredett ellentmondásba. Aztán hirtelen jött egy új extázis: Jézus kínjai folytatódtak, és így Terézéé is…
.
Jézushoz hasonlóan Teréz is haldoklott, végigélte a testi élet utolsó fázisait; majd meghalt: "Elvégeztetett!" – lehetett leolvasni az ajkairól. Teréz valóban halottnak tűnt. Csak este tért magához. Viszont Nagypénteken nem "támadt fel" a halálból, csak Jézus feltámadásakor.

Észrevétel: Extázisai idején Teréz teljesen elveszítette kapcsolatát a külvilággal, a szobáján belül sem ismerte ki magát.

Neumann Teréz teste a látomások végeztével is megőrizte a szögek helyét a kezein és a lábain, a lándzsa ütötte sebet a mellkasán, és a töviskorona sebeit. Bizonyos napokon más sebek is megjelentek rajta, például a jobb vállseb, vagy az ostorozás nyomai.

>>> folytatás: Teréz misztikus élményeinek egyéb jelei és módjai

 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.