Register
A password will be e-mailed to you.

Az Isteni Ige Társasága három diakónusát szentelte pappá április 7-én szentmise keretében Erdő Péter bíboros a gazdagréti Szent Angyalok-templomban.

Az esemény különlegessége, hogy a szentelendők közül ketten ghánaiak, egy pedig erdélyi születésű. A két afrikai fiatalember, Sebastian Tengan és Kponor Lawrence Magyarországon végezte teológiai tanulmányait. Kiválóan beszélnek magyarul, a rend magyarországi missziós tevékenységének már eddig is fontos szereplői voltak. Az egyház egyetemességét, sokszínűségét számos magyarországi egyházi esemény alkalmával hatásosan mutatták be tanúságtételükkel, afrikai élményeik, zenéjük és ritmusviláguk megosztásával. A harmadik szentelendő Huroi Sándor erdélyi fiatalember, aki részben Brazíliában készült fel missziós hivatására.

Az Isteni Ige Társasága az egyház egyik legdinamikusabban fejlődő szerzetesrendje. A 19. század végén alakult, elsősorban Kína misszionálására. Életerejüket mutatja, hogy a világ legnépesebb szerzetesi közösségei közül csak a jezsuiták, a ferencesek és a szaléziak vannak többen náluk. Magyarországon a rend a két világháború között szépen fejlődött. Kiválóan szerkesztett missziós újságaik – Világposta, Kis Hittérítő – tömegek kedvenc olvasmánya volt, gyarapította egyházi és földrajzi ismereteiket és a népek közötti szolidaritásra nevelt. A kőszegi és a budatétényi verbita missziós házakban sok magyar missziós készült távoli országokba hithirdetői hivatására.

A magyar szerzetesek eljutottak a világ minden részébe, és évtizedeken át teljesítették küldetésüket. A többi szerzetesrendhez hasonlóan az Isteni Ige Társaságát is betiltották 1950-ben. Így a magyarországi utánpótlás nevelése lehetetlenné vált. 1990 után számos idős magyar misszionárius tért vissza Ázsiából, Dél-Amerikából, hogy a magyar rendtartományt újraélesszék. Fáradozásuk eredményes volt: a magyarországi, erdélyi, délvidéki és felvidéki magyar fiatalok mellett érkeztek lengyel, indiai, indonéz, filippínó és afrikai rendtagok is, így ma a verbiták magyar rendtartománya nemzetközi közösség, amelyben ezáltal is nagyszerűen kifejezésre jut a katolikus egyház egyetemessége. Jelenleg magyar verbita missziósok hazánkon kívül Argentínában, Indonéziában, Fülöp-szigeteken, Tajvanon és a szerbiai Bánátban tevékenykednek.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.