Register
A password will be e-mailed to you.

John L. Allen az egyik legismertebb Vatikán-szakértő egy írásában XVI Benedek pápa utódjelöltjeiről értekezett. Szerinte tizenegy jelölt van, de közülük három az igazi esélyes.

A fotón balról jobbra: Angelo Scola bíboros, Marc Ouellet bíboros és Leonardo Sandri bíboros

Angelo Scola bíboros, Milánó érseke:

Előnye: A volt teológiatanár a Vatikán legerősebb gazdasági szervezeteinek az embere, hatalmas anyagi támogatókkal a háta mögött. XVI. Benedek egyik „kedvence” és a Vatikán két legújabb projektjének, az Új Evangéliumnak és az iszlám felé való nyitást szorgalmazó Oázisnak a vezetője. Ismerői szerint II. János Pál karizmája és XVI. Benedek agya ötvöződik benne.

Hátránya: Az olasz bíborosok irigyek rá, s ahol lehet keresztbe tesznek neki. A lombardiai egyházi korrupció alaposan megtépázta tekintélyét, s noha már 70 éves, vezetői tapasztalata nincs.

Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa

Előnye: Hihetetlenül intelligens, igazi kozmopolita: a kanadai francia központban, Québecben nőtt fel, Ausztriában és Németországban tanult, Kolumbiában voltmisszionárius. Óriási tapasztalata van, hisz a Vatikán „szamárlétráját” végigjárta. Ő lenne az első újvilági pápa, vele megszakíthatnák az európai dominációt a Vatikánban.

Hátránya: Ratzinger fotókópiájának tartják, de XVI. Benedeknél kevésbé vállalkozó szellemű. A reálpolitikától idegenkedik, csak az imádságban és az igaz hitben hisz.

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak prefektusa

Előnye: Tapasztalt diplomata, kiváló egyházi menedzser, öt éven át a Szentszék államtitkár-helyettese volt. Kemény, de politikai szempontból mérsékelt, a kompromisszumok embere. Argentína szülötte, de olasz származása megnyugvás az európai lobbinak.

Hátránya: Azt mondják róla, hogy jobb lenne államfőnek, mint pápának. A keleti egyházak befolyása igen csekély a Vatikánban.

Forrás: Bors Online

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.