Register
A password will be e-mailed to you.

Így lett katolikus az ateista bloggerlány
Ateista blogján jelentette be a Yale Egyetem egyik diáklánya, hogy sok év filozófiai vitája után katolizál.

A hölgy, Leah Libresco június 18-én tette közzé Uneqally Yoked címmel vezetett, elsősorban erkölccsel és vallással foglalkozó, ateista blogján, hogy be fog lépni a katolikus egyházba – írja a CNA. Libresco azon kevesek közé tartozik, akik értelmi belátás, intellektuális-filozófiai viták után térnek meg.
.
Éveken át mondták nekem a barátaim, hogy inkonzisztens és fenntarthatatlan a filozófiám – írta a 22 éves, végzős lány a döntését bejelentő posztjában. Libresco az előző években kezdett el érdeklődni a morál keresztény koncepciója, megalapozása iránt annak ellenére, hogy ő maga ateista – volt. Olyan szerzőket olvasott, mint C.S. Lewis, G.K. Chesterton és Alasdair MacIntyre. Blogjában a keresztény teológiával való párbeszéde, vitája volt nyomon követhető.

Libresco vallástalan családban nőtt fel, és bevallása szerint először a főiskolán találkozott „értelmes keresztényekkel”. Szívesen hallgatta őket, tanulmányozta a keresztény szerzőket, és nagy hiányosságokat talált a saját érvrendszerében. Ezért blogján arra kérte az olvasókat, hogy elemezzék érveit, és válogassák ki a „felesleges” részeket. Leah belátta azt is, hogy korábban nem ismerte eléggé a kereszténységet.

A lány hithez vezető útja kalandos volt, elsősorban az értelemre, logikára, filozófiára koncentrált, de része volt egy romantikus szerelem is „az egyik legértelmesebb kereszténnyel” – akivel viszont két év után sajnos elváltak útjaik.

A lány sokat beszélgetett papokkal, dominikánus szerzetesekkel és kurzusokra járt. Mint írja, egyre komolyabban vizsgálta a keresztény érveket, és hasonlította össze azt az ő gondolataival, beleértve az egyik legfontosabb pontot, az objektív erkölcs kérdését. Volt is, aki kommentjében úgy fogalmazott: erkölcsi felfogása, erkölcsi rendszere miatt a lány máris konvertita, csak még nem tud róla. A blogjára feltett egy tesztet is, ahol keresztények és ateisták vizsgálhatták érveiket az ellenkező látásmód szempontjából.

Az utolsó lépés az volt a kereszténység felé, amikor a Yale egyetemen egy öregdiák-vitán valaki megkérdezte tőle: honnan származik a saját metafizikájában az erkölcsi törvény koncepciója? Rákényszerítették, hogy válaszoljon a kérdésre: hol a kapcsolat az emberiesség és az erkölcsi rend közt, amire azt volt kénytelen válaszolni: nem tudja, „az Erkölcsösség csak szeret engem vagy valami hasonló”. Ezután a vita után egy katolikus barátjával éjszaka elimádkozták a zsolozsmát. Majd egy hónapig kritikusai szerint „kriptokatolikus” stílusban blogolt.

Hétfőn Leah bejelentette: blogja a blogszolgáltató Patheos ateista részlegéből a katolikus részlegre költözik át. Azzal együtt csatlakozik az egyházhoz, hogy bizonyos tanításokkal még nincs kibékülve, így még vannak problémái a homoszexualitásra vonatkozó katolikus állásponttal és a kegyelemtan egyes pontjaival.

Egy másik blogger, a katolikus Brandon Vogt azt írta Leah megtérése kapcsán: ő volt a „kedvenc ateistája”, akivel értelmesen lehetett vitatkozni, aki nem volt radikális és fundamentalista, mint Richard Dawkins. Emellett nagyon olvasott is. Hozzátette: Leah világnézete annyira egységes volt, hogy úgy tűnt: örökre ateista marad. Vogt sokat imádkozott érte, mivel úgy gondolta: „nagyszerű katolikus lenne belőle”. Most így is lett. Mint Vogt írja: „Leah, az egyháznak szüksége van rád.”
Magyar Kurír

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.