Register
A password will be e-mailed to you.

Veszélyben van a vallás- és lelkiismereti szabadság Kanadában – figyelmeztetnek a kanadai püspökök.

Az utóbbi időben számos olyan dolog történt, ami miatt kérdéses, hogy Kanadában tiszteletben tartják-e a vallás- és lelkiismereti szabadságot – áll a kanadai püspöki kar május 14-i közleményében, amely a püspöki kar honlapján, a cccb.ca oldalon olvasható.

A közlemény szerint mostanában a hívők jogilag kényszerítve vannak rá, hogy vallási meggyőződésükre való tekintet nélkül, sőt azzal ellentétes módon cselekedjenek. A főpásztorok figyelmeztetnek a radikális és agresszív szekularizmus veszélyeire is. A püspöki kar felhívta a figyelmet arra, hogy milyen vallásellenes veszélyei vannak egyes diszkriminációellenesnek szánt törvényeknek, és hogy miként használják a tartományi emberi jogi bíróságokat a jogvédő szervezetek arra, hogy radikális elképzeléseiket megvalósítsák, és így megakadályozzák a hívőket abban, hogy szabadon beszéljenek és szabadon cselekedjenek.

A püspökök arra is figyelmeztetnek: a kanadai Szabadságjogi Charta (Charter of Rights and Freedoms) az alapvető kanadai jogok közt tartja számon a lelkiismereti és vallásszabadságot. Mint írják, a vallásszabadság nem olyan jog, amit a kormány adományoz, hanem olyan jog, amit az államnak el kell ismernie és tisztelnie kell. A püspökök idézték a II. Vatikáni Zsinat dokumentumát, a Dignitatis Humanae-t is, ami szerint bizonyos kereteket leszámítva az ember nem kényszeríthető a lelkiismerete elleni cselekvésre.

A püspökök arra is figyelmeztettek: ne személyes kívánságaink vagy a többségi akarat, hanem az objektív igazság alapján alakítsuk lelkiismeretünket. Emellett védeni kell a lelkiismereti okok miatt való visszautasítás jogát, főleg az emberi méltósággal és a családdal kapcsolatos esetekben. Számos kórházban ugyanis kötelezik azokat az orvosokat, akik elutasítják az abortusz végrehajtását, hogy tájékoztassák ügyfeleiket azokról az orvosokról, akik vállalják a beavatkozást; a gyógyszerészeket pedig számos esetben kötelezik, hogy árusítsanak fogamzásgátlókat és esemény utáni tablettát. British Columbia, Manitoba, Newfoundland és Saskatchewan tartományában ráadásul kötelezik a köztisztviselőket, hogy adják össze a homoszexuális párokat, vagy mondjanak le.

A keresztényeknek ilyen körülmények közt joguk és kötelességük, hogy kiálljanak az erkölcsi rend mellett – írják a fõpásztorok. Ugyancsak óvtak az oktatás szabadságának korlátozásától (ez általában a szexuális felvilágosító órákkal kapcsolatban probléma a nyugati világban).

Forrás: Magyar Kurír
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.