Register
A password will be e-mailed to you.

A keskeny úton, Krisztus nyomában

Gondolatok az elmélkedéshez

Szent Rita életrajzírói feljegyezték, hogy már egészen kicsi korában a tökéletesebb életre vágyott. Amikor nagyobbacska lett, kieszközölte szüleitől, hogy ne kelljen a többi gyermek közé mennie, és egész életén keresztül valóságos remeteéletet élt. Amikor férje és gyermekei halála után szabaddá vált, régi vágyát követve, sok ellenállást és akadályt legyőzve végre elérte célját: szegényen, tisztán és engedelmességben élve teljességgel az Úr Jézus követésére adhatta magát.

"Az evangéliumi tanácsokat, az Istennek szentelt szegénységet, tisztaságot és engedelmességet isteni ajándékként kapta urától az Egyház, hiszen az Úr szavain és példáján alapulnak." – így jellemzi a szerzetesi állapotot a II. Vatikáni Zsinat (Egyház 43.)

Meggyőződésünk, hogy a jó Isten mindig megőrzi Egyházában ezt a kegyelmet. Elkötelezettség ez, mely által a kegyelemtől érintett személy mindenestül a mindenekfelett szeretett Isten tulajdonává lesz. Aki a szerzetesi életre vállalkozik, az szabaddá lesz mindattól, ami a jó Isten iránti teljes elkötelezettséget akadályozná és gátolná abban, hogy szívvel-lélekkel Krisztusnak és Egyházának szentelje magát. A szerzetesi élet nemcsak annak útját teszi könnyűvé az örök haza felé, aki vállalkozik rá, hanem minden keresztény számára figyelmeztető jel és hathatós ösztönzés, hogy ki-ki lankadatlanul teljesítse keresztény hivatásának kötelességeit. Hiszen mindenkinek törekednie kell a lelki szegénységre, azaz az anyagi javaktól való belső függetlenségre. Mindenkinek az állapotának megfelelő tisztaságban kell élnie. Mindenkinek el kell fogadnia a Krisztus-alapította Egyház előírásait és irányítását. A szerzetesi állapot ezenkívül szorosabban utánozza és fenntartja azt az életformát, amit Isten Fia vett magára, hogy megtegye Isten akaratát és bemutassa az Istennek tetsző élet mintáját.

Nem véletlen tehát, hogy a szerzetesi életet vállalók közül került ki az Egyház nagy tudósainak, vezetőinek és szentjeinek jelentős része és jórészt szerzetesek valósították meg az Egyház dinamizmusát, lelki elmélyítését és új lelkeket Krisztusnak megnyerő tevékenységét. A szerzetesség virágzása vagy hanyatlása mindig fokmérője volt és maradt az egyes kultúrák keresztény szellemmel való telítettségének.

– Kérjük Szent Ritát és vele együtt valamennyi szentet, hogy könyörögjenek ki a mai világ számára is sok olyan férfit és nőt, akik meghallják a Szentlélek szavát és mindenestül elszánják magukat arra, hogy az evangéliumi tanácsok útján Jézus nyomán, megváltói művének szenteljék magukat.

Könyörgés

Urunk Jézus Krisztus, te jóságodban és irgalmadban sokakat az evangéliumi tanácsok vállalása útján szorosabb követésedre hívtál, és arra késztettél, hogy maguk és felebarátaik megszentelésével országod terjesztésén fáradozzanak. Adj korunkban is sok értékes szerzetesi hivatást, hogy sokan tanúskodhassanak arról a boldog életről, amit azoknak adsz meg, akik hűségesen követnek téged. Aki élsz és uralkodol, mindörökké. Ámen.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.