Register
A password will be e-mailed to you.

Erőforrásaink,a szentségek

Gondolatok az elmélkedéshez

A szentség eredeti jelentése: hűségeskű, beavatás. Létrehozója az a szó, amelyet az Egyházban az Isten nevében és Jézus Krisztus megbízásából mondanak ki. Így eszközli ki, amit jelöl: Isten kegyelmét. Az alapszentség maga az Egyház, ő annak az üdvözítő Igének a hordozója, amelyben Isten önmagát ígéri a világnak. Ez a történelemben megjelenő és továbbélő jel nem önmagában hozza létre a megszentelődést, hanem Isten kegyelmi akarata által. Mivel érvényessége Isten akaratától függ, hatékonyságát nem gátolhatja meg a szentséget kiszolgáltató személy méltatlansága. A hatékonyság feltétele inkább a kegyelmet igénylő és befogadni szándékozó személy készségétől függ.

Isten boldogító ígéretének szent beteljesülése minden szentség. Az a rendeltetésük, hogy bennünk az isteni életet elültessék, éltessék, növeljék és védelmezzék annak teljes kivirágzásáig. Minden szentségben Jézus jár körül, hogy jót cselekedjék, hogy emberszerető jóságában magához ölelje a lelket (keresztség), megerősítse az életszentségben és igazságban (bérmálás), saját szent Testével és Vérével táplálja (Oltáriszentség), jó pásztori Szívének irgalmával visszavezesse a helyes útra (szentgyónás, azaz a bűnbánat szentsége), és ha beteg, gyenge és erőtelen, irgalmasan segítségére siessen (utolsó kenet, vagyis betegek szentsége).

Az ún. közösségi szentségekkel pedig az Úr népének közösségéről akart gondoskodni a papszentelés és a házasság által. A szentségnek, amely fontos ismertetőjele az Egyháznak -, mint Jézus ígéretei hordozójának, közösségben kell létrejönnie. Ezért nem nélkülözhet bizonyos szertartást.

A szertartás meghatározott szavakból áll, amelyek kimondásakor jelképes értelmű anyaghoz (víz, olaj, kenyér, bor stb) kötött liturgikus cselekményt végzünk.

A szentségek rangsorában az első Jézus búcsúvacsorájának ünneplése: a szentmise.

Ennek állandó gyümölcse az Úr megdicsőült Teste és Vére, amit táplálékul nyújt. Mindezekből az következik, hogy valódi krisztusi életvitel tartósan el sem képzelhető átélt szentségi élet nélkül, amelyet Isten Egyháza, legalábbis minimális fokon szabályozni kíván (vasárnapi szentmisék,évi szentáldozás, gyónás). 

Azok, akik Isten kegyelméből felelni tudtak a Szentlélek hívására, a maguk részéről mindig mindent meg is tettek, hogy a szentségekben nyújtott kegyelmeket elnyerjék. A szentek – Szent Rita is – szívesen és gyakran járultak a bűnbánat szentségéhez, részt vettek a szentmise-áldozaton, és boldogan járultak az önmagát ajándékozó Úr asztalához.

Könyörgés

Urunk Jézus Krisztus, te a keresztfán szerzett végtelen érdemedből lwginkább szentségeid által osztod kegyelmeidet. Add meg híveidnek, hogy a szentségekhez mindig szívesen és örömmel járuljanak, és így elnyerjék a végső áhitatosság kegyelmét. Aki élsz és uralkodol, mindörökké. Ámen.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Egy válasz

  1. Zsuzsa

    Drága Szent Rita!!! Megint csak hozzád fordulok segítségért,mert Te mindig segítettél rajtunk.Drága védőangyalunk légy velünk ,segíts szeretett férjemen.Okt. 25-én megy egy bírósági tárgyalásra,még soha nem voltunk ilyen helyzetben.Addj neki erőt egészséget ezekhez a nehéz napokhoz.Szándd meg a Bíróság lelkét,hogy a jó szándék vezérelje őket .Nagy bajban van ártatlanul ,könyörgöm légy vele,Segíts Drága Szent Rita Te vagy a mi védőangyalunk ,és pártfogónk.Ámen

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.