Register
A password will be e-mailed to you.

Az élet próbája: a szenvedés

Gondolatok az elmélkedéshez

Minden emberi élet közös és elkerülhetetlen velejárója a szenvedés. Az ember a történelem folyamán szakadatlan küzdelmet folytat a szenvedés ellen. Alig van, vagy talán nincs is emberi összefogás, mely kifejezetten vagy burkoltan ne azt célozná, hogy a szenvedést eltüntesse az emberek életéből, vagy legalább csökkentse. Nemcsak a kifejezetten erre szolgáló intézményeknek, a kórházaknak, orvosi szolgáltatásoknak, a szegények támogatására létesült egyesületeknek a célja ez, hanem más szervezett emberi tevékenységeknek is.

A termelés, a gazdasági élet is részben arra irányul, hogy kevesebb szenvedés legyen környezetünkben. Mégis, mivel az emberi szellem ki van téve a világ korlátozó hatásainak, szenvednie kell: megélni saját tehetetlenségét.

A külvilág részéről sokszor ellenállást tapasztalunk: a természet hasznosítása is akadályokba ütközik, az emberi együttélés pedig még több szenvedést okozhat.

Ha pedig a kivételt nem ismerő földi mulandóságra gondolunk, akkor bizonyítva látjuk az igazságot: ember vagy, tehát szenvedned kell.

A szenvedés bár önmagában negatívumnak tűnik, Jézus által pozitív tartalmat kapott, hiszen az Isten iránti teljes odaadás kifejezőjévé vált. Mivel Jézus esetében a szenvedés önként vállalt tény volt, így minden belső szabadság forrásává vált. A Krisztusért és ügyéért vállalt szenvedés – Isten jóságából és kegyelméből – nemcsak az egyén megszentelődésének forrása lehet, hanem kiegészítheti Krisztus megváltó művét is. Ezért a szentek életében jelentős szerep jut a szenvedés vállalásának, legalábbis elviselésének, mert ez egyrészt alkalmat ad a legkülönfélébb erények gyakorlására (hit, remény, szeretet, türelem, alázat), másrészt a szenvedés a kereszthalált vállaló Krisztushoz tesz hasonlóvá.

Szent Rita életét is átszőtte a szenvedés minden formája. A szülei kívánságára vállalt házasság, férjének durvasága, majd tragikus körülmények között való elvesztése (meggyilkolták), mindkét fiának korai halála, küzdelme a szerzetesi hivatásért, az özvegyi sors keserves magánya, majd a Jézus ajándékaként kapott és tizenöt éven át viselt homloksebe mind közelebb vitte őt a Kereszt Királyához: Jézus Krisztushoz. Így ragyogta be egész életét a kereszt, amely mindannyiunk egyetlen reménye!

Könyörgés

Urunk Jézus Krisztus, Te irántunk való végtelen szeretetedből vállaltad a szenvedést és a kínhalált, így az élet elvesztéséből fakasztasz örök életet. Add meg kegyelmedet, hogy szenvedéseinket, küzdelmeinket veled egyesülve viseljük és így méltók legyünk dicsőségedre is. AKi élsz és uralkodol mindörökké, Ámen!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.