Register
A password will be e-mailed to you.

<< Bevezetés a Nagykilencedhez

A házasság Jézus és Egyháza kapcsolatának állandó képe

Gondolatok az elmélkedéshez

Jézus a házasságot egyetlen férfi és egyetlen nő Istentől származó, tartós és az életben felbonthatatlan egységének nyilvánítja, s benne visszaadja a nő egyenjogúságát. Az apostoli levelek, főként Szent Pál, abban látják a házasság üdvtörténeti jelentőségét, hogy hasonlít Krisztus és az Egyház kapcsolatára. Jézus és az Egyház kegyelemmel teljes, örök és elválaszthatatlan kölcsönös szeretetének képmása. A házasság szentség, tehát benne jelen van a hatékony kegyelem. Két személy szeretetteljes életközössége feltételezi az Istenhez, mint alaphoz és célhoz való viszonyt. A keresztény házasság által a család kis-egyházzá válik: a kegyelem állandó hordozójává és kiengesztelőjévé.

Az Egyház mindenkor kötelességének érezte, hogy Jézus szellemében védje a házasság tartósságát, és a házasfeleket egymás iránti hűségre bíztassa. Az Egyház úgy ítéli, hogy a személyes szeretet, amely a házasságban megjelenik, a mostani üdvrendben ténylegesen Isten kegyelmét hordozza, ezt a szeretetet mindig meggyógyítja, egyre magasabbra emeli, és fogékonnyá teszi Isten egyre nagyobb és teljesebb befogadása iránt.

Nagyon szépen igazodik mindez Szent Rita házasságában. Mivel szülei elég idősek voltak, ezért kislányuk jövőjét csak a férjhezadással látták biztosítottnak. Rita engedelmeskedett. Férje erőszakos, durva, kötekedő ember volt. Nemcsak kiméletlen szavaival, elégedetlenségének kinyilvánításaival, hanem sokszor tettlegesen is bántalmazta szelíd és jó feleségét.

A jóság és szelídség lassan diadalmaskodott. Évek folyamán a csupa-jóság asszony mellett a férj megváltozott. Belátta magatartásának visszásságát, bűnbánatot tartott, és 18 évig tartó házasságuk második felében, a házasság szentségi kegyelmével támogatva, példás családi életet élhettek.

Könyörgés

Urunk Jézus Krisztus, te a férfi és a nő életre szóló kapcsolatát szentségi rangra emelted, és azt akartad, hogy állandóan példázza egyházad iránti fogyhatatlan szeretetedet. Áldd meg a keresztény családokat, hogy dicsőséged szentélyei legyenek. Add meg ezt nekünk Szent Rita közbenjárására. Ámen.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.