Register
A password will be e-mailed to you.

<< bevezető a Nagykilencedhez

Szent Rita és a felebaráti szeretet

Gondolatok az elmélkedéshez

"Ha szeretjük egymást, Isten bennünk él, és szeretete tökéletes lesz bennünk." (1 János 4,14)

Isten szeretetétől elválaszthatatlan magatartás a felebaráti szeretet, ami az Isten iránti szeretetet konkréttá teszi – nem a saját haszna vagy élvezete, vagy bármilyen viszonzottság miatt szereti a másikat, hanem csak a másik kedvéért és jólétéért. Ezért elfogadja a másik embert a maga sajátos jó és hátrányos tulajdonságaival együtt.

A felebaráti szeretet a lélekkel rendelkező személy igazi önmegvalósítása, és ez nem egyeztethető össze a hűvös tartózkodással, gyér és felületes érdeklődéssel, hanem egézs személyiségünk figyelmét és odaadását követeli. Tehát a felebaráti szeretet nem vlasztható külön az Istenszeretettől, annak lényeges része."Aki azt állítja: szeretem Istent, de felebarátját gyűlöli, az hazug. AKi ugyanis nem szereti a testvérét, akit lát, Istent, akit nem lát, hogyan szeretheti?" – kérdezi joggal Szent János (1Jn4,19)

A felebaráti szeretetnek nem lehet egyetlen valaki a tárgya, egyetemesnek kell lennie, azaz minden ember felé kell irányulnia, amint Isten sem akar senkit kizárni szeretetéből. 

A felebaráti szeretet egyúttal istenszeretetünknek a próbája is. Életünk nehézségeit gyakorlatilag az emberi magatartások, vágyak, igények, vonzások és ellenszenvek okozzák. Ezekben a visszásságokban és megpróbáltatásokban, nem ritkán testi szenvedések árán vizsgázik istenszeretetünk.

Ez valamennyi szent életében tetten érhető. A legelvonultabb életet élő remeték, a magukat csak szemlélődésre adó szerzetesek (karthauziak, trappisták, kármeliták) azért vállalják a magányt, hogy általa az embereket Istenhez vezessék. Szent Rita életét is átfonta a felebaráti szeretet gyakorlása. Nehéz természetű férje szeretete után különösen élete befejező szakaszában ápolta gondosan a betegeket, igyekezett minden emberi fájdalom fölé hajolni.

Könyörgés

Urunk Jézus Krisztus, te örök jutalmat ígérsz azoknak, akik nevedben az emberekkel jót tesznek. Őrizd és növeszd bennünk a felebaráti szeretet lelkületét, hogy mi is mennyei Atyád áldottai között dicsőíthessünk Téged az örökkévalóságban. Aki élsz és uralkodsz, mindörökkön örökké, Ámen.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

8 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.