RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Mennyit? Mennyi ideig? Mennyire egészséges?

<< Gyomor király trónfosztása

„Az ő ajakinak parancsolatától nem tértem el,
szájának beszédeit többre becsültem,
mint életem táplálékát.”
(Jób 23:12)

Az előző részben olyan emberek bukását láttuk, akik elmulasztották letaszítani „Gyomor királyt” a trónjáról. A Biblia azonban tele van csodálatos bizonyságtételekkel olyan emberekről, akik ezt megtették.

Mózes
Mózes egy negyvennapos böjt közben kapta meg a Tízparancsolatot (2Mózes 34:27,28).
.
Eszter böjtöt hirdet
Amikor Hámán parancsba adta, hogy minden zsidót pusztítsanak el és kobozzák el javaikat, Eszter az összes zsidót felszólította egy háromnapos – étel és ital nélküli – böjtre. Ennek eredményeképpen a zsidók megmenekültek, Hámán aljas tervére fény derült, őt pedig arra az akasztófára akasztották fel, ami a saját rendelkezésére készült (Eszter 4-7).
.
Sámuel próféta anyja
Anna az 1 Sámuel 1:7 tanúsága szerint „sír vala és semmit nem evék” afeletti bánatában, hogy képtelen volt gyermeket szülni. Isten meghallgatta könyörgését, és hamarosan megszületett Sámuel, aki később népének nagy prófétája lett.

Júdás, Ezsdrás, Ninive lakossága,Nehémiás, Dávid király és Anna prófétanő mind-mind olyan emberek, akiknek a böjtöléséről említést tesz a Szentírás.

A böjt fajtái

A Biblia több különböző hosszúságú, típusú és indíttatású böjtöt ír le.

Józsué 40 napig böjtölt.
Dániel részleges böjtje 21 napig tartott.

A teljes böjt
A teljes böjt rendkívüli és kivételes, és csak rövid időtartamokra ajánlott. Teljes böjt során az ember semmit nem vesz magához, sem ételt, sem italt. Egészségi állapotodtól függően ezt a fajta böjtöt csak orvosi ellenőrzés után és mellett végezd.

Normális böjt
Ebben a böjtben egy általában előre meghatározott ideig csak kenyeret és vizet fogyasztasz – utóbbiból jó sokat. A kenyérből is csak annyit, ami erőnléti állapotod szinten tartása érdekében szükséges.

Részleges böjt
Ez azt jelenti, hogy meghatározott hosszabb időn keresztül tartózkodsz bizonyos fajta ételektől és italoktól. /Van, aki ezt kiegészíti bizonyos szokások, szórakozások elhagyásával, pl nem néz tévét, vagy Nagyböjtben az emberek hagyományosan nem rendeznek több bált, nem mentek rendezvényekre, közös megállapodás alapján tartózkodnak a házastársi együttléttől, stb/

A részleges böjt legjobb példája Dániel könyvében található. Babiloni fogságuk kezdetén Dániel és három társa visszautasították a király asztaláról származó finomabbnál finomabb húsokat és édességeket, és helyette zöldséget és vizet kértek. Tíz napon keresztül tettek így. Később a 10 fejezetben olvasható, hogy Dániel Izrael állapota felett érzett szomorúságában újabb részleges böjtbe kezdett. Három héten át nem evett húst, édességet, és nem ivott bort, és ezen idő alatt teljes figyelmét az imádkozásra fordította. A harmadik hét végén angyal hozott választ az imádságára.

A Bibliában különböző hosszúságú böjtöket találunk: 3 napos, 7 napos, 21 napos, és 40 napos. Utalások vannak fél napos és egy napos böjtökre is.

Tehát nincs szigorú szabály. Ne ragadj le a részleteknél. Kezdd egynapos böjttel. El fogsz ámulni, hogy még egy egynapos, részleges böjt is milyen változásokat indít el benned. Koncentráltabb leszel, kinyílsz a lelki dolgokra.

Ne vágd túl nagy fába a fejszédet! Semmi értelme annak, hogy kapásból negyvennapos böjttel kezdj, ha még soha életedben nem böjtöltél. Váljon előbb rendszeres gyakorlattá az életedben.

Lehet, hogy az Úr néha hosszabb böjtökre indít, de az emberek többsége számára egy háromnapos böjt nagyon alkalmas. A „dánieli böjtöt”, vagyis a hús, kenyér és édességek kihagyását az étrendből 21 napon keresztül , nagyjából bárki végig tud csinálni. Most azt gondolod, hogy ennek a háromfajta ételnek a kiiktatása a menüből nem olyan nagy szám. Ha azonban komolyan veszed, Isten is komolyan fogja venni! Tulajdonképpen mikor is volt utoljára, hogy angyalokat küldtek, hogy titkokat osszanak meg valakivel, ahogy Dániellel történt?

Gyakorlati tanácsok

Bármikor is kezdesz böjtölni, ne feledkezz meg arról, hogy ha neked lelkileg semmit sem jelent, akkor Istennek sem fog jelenteni semmit. Ha nem párosul imádsággal és a Szentíráson való elmélkedéssel, akkor a böjtöd nem más, mint egy egyszerű fogyókúra. A böjt folyamatos imádság Isten szemében. Lesznek napok, amikor megnyílik a menny, és szívedből az imádság sosem tapasztalt mély forrásai fakadnak fel. Lesznek azonban olyan napok is, melyek a kimerültségről, kedvtelenségről szólnak, és egyáltalán nem fogsz tudni imádkozni. Ne vádold magad! Isten látja az áldozatodat. A böjtölés nem a tévé előtti tespedés ideje. Különben se kísértesd magad a sok reklámmal és szórakoztató műsorral!

Hosszabb böjtök előtt nem tanácsos az utolsó napokat nagy eszem-iszommal tölteni. Épp ellenkezőleg. Felkészülésként fokozatosan csökkenteni kell a táplálékbevitelt. Az első nap során próbálj meginni legalább 3-4 liter tisztított vagy palackozott vizet. A csapvizet nem ajánlom, mert sok szennyeződést tartalmazhat. A tisztított víz kimossa a méreganyagokat az emésztőrendszerből, és el is telít. A víz a böjtölő legjobb barátja, úgyhogy a böjt során igyál jó sokat!

Amikor böjtölök, az első egy-két nap során gyakran kínoz fejfájás. Már sokakat hallottam panaszkodni, hogy az ördög fejfájást küldött rájuk. De szerintem a fejfájás egyszerűen csak annak a jele, hogy a szervezeted elkezd megszabadulni azoktól a mérgektől, melyek már jó ideje felhalmozódtak benne. Az egész emésztőrendszer kis pihenéshez jut, és ez orvosi szempontból nagyon egészséges. Szóval ha böjtölés közben fejfájást tapasztalsz, ez csak annak a jele, hogy tényleg böjtölnöd kellett! Három nap múlva általában már nyoma sincs a fejfájásnak.
Minden alkalommal, amikor legalább három napig böjtölsz, leáll az emésztőrendszered. Ez nem mindig kellemes. Vannak, akik fáradtnak érzik magukat, nem tudnak aludni, és valljuk be… meg is fogsz éhezni. De biztosítalak róla, hogy amint túljutottál az első pár nap nehézségein, és a szervezetedből a méreganyagok kiürültek, elérkezel oda, amit a böjt kellemes állapotaként lehet jellemezni.

Amikor hosszabb böjtöt folytattam, az első napok megtisztulása után nem láttam angyalokat, és nem is hallottam az angyali karok hangját. Sőt még csak kedvem sem volt imádkozni. Hamarosan azonban minden rendeződött bennem, és Istennek egy mélyebb ismeretére jutottam, ahol a többi dolognak igazából már nem volt jelentősége.

„Ami volt, ugyanaz, ami ezután is lesz, és ami történt, ugyanaz, ami ezután is történik, és semmi új nincs a nap alatt” – írja Salamon király a prédikátor könyvében (1:9) Már a híres görög orvos, Hippokratész (ie: 460-377) is leírja, hogy a böjtölés nagyon jó hatással van az egészségre. A böjt kezdetekor néhány napon keresztül egy bizonyos lepedék látható a böjtölő nyelvén.Ez a méreganyagok távozásának jele. Vizsgálatok bizonyítják, hogy egy jóléti társadalomban élő átlagember évente kb 2 kg tartósítószert, mesterséges színezéket, állományjavítót, ízfokozót és egyéb élelmiszer adalékanyagokat fogyaszt el és dolgoz fel. Ezek felhalmozódva különféle betegségekért és egyéb kellemetlen tünetekért felelősek. A böjt kimossa ezeket a szervezetünkből, regenerál, enyhíti az idegességet, csökkenti a feszültséget, a böjt hatására csökken a vérnyomás és a koleszterinszint.

Dr Don Colbert azt kutatta, mekkora szerepet játszanak a méreganyagok a különféle nyavalyákban, betegségekben, kimerültségekben és idegességekben. A „Gyógyulás böjtölés által” című írása rengeteg információt tartalmaz. Ezt írja: „A böjtölés nemcsak a betegségek megelőzésére alkalmas. Megfelelően alkalmazva bámulatos eredményeket hozhat azok számára is, akik már valamilyen betegségben vagy erőtlenségben szenvednek. A böjtölés csodálatosan hatékony módja a test gyógyításának – kezdve a megfázástól az influenzán át egészen a szívbetegségig.”
Dr Oda H. F. Birchinger , aki több, mint hétezer böjtöt kísért orvosilag figyelemmel, egyenesen ezt állítja: „A böjt pompás módszer mindenki számára, aki hajlandó végigcsinálni, a szellem, a lélek és a test felépülése és megújulása érdekében.” Klinikai tapasztalatai alapján „a böjtölés képes meggyógyítani, illetve enyhíteni a reumát, különféle szívbetegségeket, jó hatással van a keringésre és az erekre, enyhíti a stressz okozta kimerültséget, kezeli a bőrbetegségek tüneteit – többek között a pattanásokat is -, rendszerezi a rendszertelen menstruációs ciklust, csökkenti a hőhullámok gyakoriságát, a légzőszervi megbetegedések és az allergiás tüneteket, vagyis a szénanátha esetén is eredményes.

Végül egy másik orvos, Dr Tanner elhatározta, hogy egy 43 napos böjt során saját magán próbálja ki az emberi szervezetre gyakorolt hatásokat. Kísérletét szigorú orvosi felügyelet mellett végezte. A böjt végén sokkal egészségesebb volt, mint annak előtte. Hatvanéves korában már 50 napon át böjtölt, és beszámolója alapján a böjt félidejénél meglátta Isten kibeszélhetetlen dicsőségét. Hetvenhárom éves korában Dr Tanner 53 napig böjtölt, aminek következményeképpen addigi gyér, megőszült hajzata helyett új, fekete haja nőtt. Dr Tanner 93 évig élt.
A böjtölés lelassítja az öregedés folyamatát.

Mózes gyakran böjtölt, többek között két 40 napos böjtjéről is beszámol a Biblia. „Mózes pedig száz és húsz éves volt, amikor meghalt, nem homályosodott vala meg az ő szeme, sem el nem fogyatkozott az ő ereje.” (5 Mózes 34:7)

Dr Tanner saját tapasztalatai alapján ránk hagyott néhány jó tanácsot, pl „amikor böjtölsz, igyál rengeteg vizet”. A böjt során a víz átmossa belülről a szervezetedet. Böjtölés során a vizeletben a toxinkoncentráció (méreganyag) akár tízszerese is lehet a rendesnek! A vizelet sötétebb lesz, ahogy a mérgek kiürülnek.
.
Az is bizonyított, hogy a böjt élénkíti a gondolkodást, segíti és javítja a látást, hallást, ízérzékelést, tapintást, szaglást, minden érzékszervi képességet. A böjt hatására megszűnik a csillapíthatatlan étvágy hatalma. Vannak, akik a nikotin, alkohol vagy kábítószerek rabságában élnek – de a böjt ezektől a függőségektől is képes megszabadítani.

Minden évben arra bátorítom gyülekezetünk minden tagját, hogy vegyen részt velünk együtt egy huszonegy napos böjtben. Ha huszonegy nap alatt új emberré válhatsz, akkor miért töltenéd életed hátralevő részét betegen, erőtlenül, túlsúlyosan és elgyötörten? Miért ne tennél egy radikális hitbeli lépést? Csak egyetlen életünk van, amit Istennek ajánlhatunk – vegyük tehát át az uralmat a testünk felett, és szolgáljuk Istent a tőlünk telhető legjobb módon!

>> A Sátán gyűlöli, ha böjtölsz

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

5 hozzászólás

  1. Forgione

    Hát akkor kezdjük el! Ilyen remek cikk után nem is lesz nehéz.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.