Register
A password will be e-mailed to you.

<< Böjtölj – azaz változtasd meg az életed!

Mi a böjt?

Először tisztázzuk, mit NEM jelent a böjt, pontosabban a Szentírás szerinti böjtölés. A böjt nem pusztán azt jelenti, hogy egy ideig nem veszünk magunkhoz táplálékot. Az a koplalás, vagy fogyókúra. És nemcsak a világtól elzárt szerzetesek privilégiuma vagy életmódja. A böjt az Istennel való mélyebb kapcsolat természetes alkotóeleme.
.
Néhány napos böjt alatt az ember szelleme megtisztul a világi gondolatoktól és bámulatosan fogékonnyá válik Isten valóságára. Ahogy Dávid írta a 42. zsoltárban: "Mélység mélységet hív elő." Dávid böjtölt. Isten iránti éhsége nagyobb volt, mint a táplálék utáni természetes vágya. Végül eljutott arra a pontra, amelyben törékenysége és gyengesége megtapasztalásának mélyéről kiáltott Isten mélységeihez.

Ha csak egyszer is megtapasztalod ezt a fajta bensőséges együttlétet a világegyetem Teremtőjével – és az a rengeteg áldást és jutalmat, amit ez magával hoz -, akkor az egész hozzáállásod meg fog változni! A böjt a világ előtt ismeretlen titkos erőforrás.

"A hármas kötél nem szakad el." (Prédikátor 4:12)

Jézus amikor a földön járt, az Isten Királyságának alapelveire tanított minket. Ezek olyan alapelvek, melyek ellentmondanak a világ elveinek.

A Hegyi beszédben (Máté 6) elmondta, hogyan kell élnünk Isten gyermekeiként. Három sajátos feladatot írt elő: adakozás,imádkozás és böjtölés. Jézus azt mondta: "Amikor adományt adtok…" "Amikor pedig imádkoztok…" "Amikor pedig böjtöltök..."

A böjtölés ugyanúgy a keresztények életének velejárója kell legyen, a böjtölésre pont ugyanannyi figyelmet kellene fordítanunk, mint az imádkozásra és az adakozásra!

Ha egy hívő együtt gyakorolja az adakozást,az imádkozást és a böjtölést, ez olyan hármas köteléket képez, mely egykönnyen nem szakad el. Pontosabban Jézus ezt mondta szó szerint: "…Semmi sem lesz lehetetlen nektek!" (Máté 17:20)

Lehet, hogy azért mulasztjuk el a legnagyobb áttöréseket az életünkben, mert nem böjtölünk? Emlékeztek a harmincszoros, hatvanszoros és százszoros termésre, amiről Jézus beszélt? (Márk 4:8-20) Amikor imádkozol, harmincszoros áldást szabadíthatsz fel, amikor imádkozol és adakozol, hatvanszorosat, amikor azonban mindhármat – az imádkozást, adakozást és böjtölést is – gyakorlod, százszoros áldást szabadíthatsz fel!

Ha ez a helyzet, el kell gondolkodnod: milyen áldás nincs még felszabadítva… milyen imaválaszok nem érkeztek még meg… milyen bilincsek nem törtek még le… azért, mert nem böjtölünk.

Nézzük meg annak az apának a történetét, akinek a fiát démonok szállták meg. Éveken át tehetetlenül nézte, ahogy a fiú súlyos epilepsziás görcsrohamoktól szenved.  A rohamok annyira súlyosak voltak, hogy a fiú gyakran vetette magát nyílt tűzbe vagy vizesárokba. Az öngyilkosság szelleme kínozta. A helyzet emberileg kilátástalannak látszott. Még a tanítványok sem tudtak segíteni. Ekkor az apa Jézushoz fordult. Mit tett Jézus? "Megdorgálá őt Jézus, és kiméne belőle az ördög, és meggyógyula a gyermek azon órától fogva." (Máté 17:19)

A tanítványok nem értik: "Mi miért nem tudtuk kiűzni?" Hiszen Jézus már hatalmat adott nekik arra, hogy kiűzzék az ördögöket és meggyógyítsanak minden betegséget! (Máté 10:1)

Jézus így válaszolt: "Mert gyönge a ti hitetek. Bizony mondom nektek: ha akkora hitetek lesz is, mint a mustármag s azt mondjátok e hegynek itt: menj amoda! – átmegy, és semmi sem lesz számotokra lehetetlen. De ez a fajzat nem űzhető ki másképp, csak imádsággal és böjttel."

Semmi sem lesz lehetetlen nektek!

Hosszú idővel az eset előtt a Lélek a pusztába vezette Jézust, ahol 40 napot és 40 éjjelt étel és ital nélkül töltött. "Ez a fajzat ki nem megy, hanemha könyörgés és böjtölés által." Jézusnak nem jelentett lehetetlen feladatot ennek a makacs démonnak a kiűzése. Ha Jézus böjtölés nélkül is el tudta volna végezni ezt a feladatot, akkor minek böjtölt volna? Isten Fia, aki igazi ember volt, tudta, hogy vannak olyan természetfölötti dolgok, melyek csak így hozhatók mozgásba. Magától értetődőnek kellene lennie a böjtnek a mi életünkben!

A böjt mindenkié

Talán most erre gondolsz: "Még mindig nem világos, mi köze ennek az én életemhez. Én nem űzök ördögöket, mindez nem vonatkozik rám."

Jézus szavai szerint viszont a böjtölés minden követőjének kötelessége. Amikor a farizeusok megkérdezték Tőle, hogy a tanítványai miért nem böjtölnek, így felelt: "Böjtöl-e a násznép, míg velük a vőlegény? Majd jönnek napok, amikor a vőlegény elvétetik tőlük, és azokban a napokban majd böjtölni fognak." (Lukács 5:34-35)

Ez egy kijelentés: böjtölni fognak. De Jézus nem vár el tőlünk olyat, amit Ő maga ne tett volna. Ő mindenben a példaképünk. (Péter 2:21)

"Nem feljebbvaló a tanítvány az ő mesterénél. Mikor tökéletessé válik, mindenki olyan lesz, mint a mestere." (Lukács 6:40)

Isten örömét leli a jutalmazásban

Amikor az adás, imádkozás és böjtölés gyakorlata jelen van az életedben, akkor Isten nem késlekedik a nyilvános megjutalmazással. (Máté 6) Ezen fejezet végén vessünk egy pillantást Dániel történetére.

Dániel böjtölése Isten nyilvános jutalmát vonta maga után: a birodalom minden más lakójánál nagyobb bölcsességgel áldotta meg Dánielt. Dániel 3 hétig nem evett kívánatos ételt, sem húst, és nem ivott bort. Böjtje megtörte Perzsia fejedelmének erejét, és felszabadította Isten angyalait annak érdekében, hogy Isten akarata beteljesedjen.

És még ez is csak a jéghegy csúcsa. Ahogy tovább olvasol a böjtről, megmutatom neked, hogyan működik a hármas kötél életed minden területén.

Szeretnéd tudni Istennek az életedre vonatkozó akaratát? Tudni szeretnéd, kivel házasodj össze vagy mit tegyél életed egy válságos időszakában?

Bebizonyítom neked, hogy a böjt képessé tesz világosan meghallani Isten akaratát. A böjtölésed kihat gyermekeid életére is. A böjtölés gyógyulást hoz a lelkednek és egészséget a testednek, sőt pénzügyi fellendülést és Isten áldásait vonja maga után. Akár közelebb akarsz kerülni Istenhez, akár áttörésre van szükséged életed valamelyik területén, ne feledd: semmi sem lehetetlen Isten gyermeke számára

>> Gyomor Király trónfosztása

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

980 hozzászólás

  1. kozma levente

    mikor fogok teljesen meggyógyulni? És teljes bünbocsánatot kapni?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.