Register
A password will be e-mailed to you.

< Bevezető

Szent Rita hite

Gondolatok az elmélkedéshez

A szentmisén Istent dicsőítjük imánkkal, ami e szavakkal kezdődik: Dicsőség a magasságban Istennek! Ebben a gyönyörű imában fordul elő ez a kifejezés is: „Mert egyedül Te vagy a Szent”

Valóban, teljes értelemben kizárólag Istenről mondhatjuk, hogy szent, vagyis minden erkölcsi érték, szépség, harmónia és mélység birtokosa. Ha másvalakiről állítjuk, hogy szent, azt csak azért mondhatjuk, mert egyesült Istennel. Az ember elsősorban az isteni erények: a hit, remény és szeretet révén egyesülhet a végtelenül szent Istennel. Amikor valakinek az életszentségét vizsgálják, elsőként az a kérdés merül fel, hogy hogyan gyakorolta az illető ezeket az erényeket.

A hit Istennek az a hatalmas ajándéka, mely képessé tesz bennünket az Ő megismerésére. Elfogadjuk létezését, egyre jobban felfedezzük hozzánk való leereszkedését, irgalmát és örök terveit, ami nem más, minthogy befogadhasson minket országába, melyet azoknak készített, akik Őt szeretik.
De a keresztény tanítás nemcsak elfogadása a hitnek, hanem azt is jelenti, hogy ráteszem az életemet Isten üzenetére.

A hit ajándékát a keresztelés szentségében a megszentelő kegyelemmel együtt kapjuk meg, viszont hogy az élő és döntő tényezővé váljon, az már rajtunk múlik. Fejlődnünk kell a vallás ismeretében, gyakorolnunk kell a vallásunkat, olvasnunk lelki olvasmányokat, elmélkedéseket és lelkigyakorlatot végezni, főként pedig fegyelmezett hűséggel kell kitartanunk a napi imában.

Szent Rita életszentségét a hit alapozta meg, szülei segítségével a hitét kicsi gyermekkorától kezdve gondosan elmélyítette, a hit szellemében vállalta a házaséletet, az anyaságot, és a mélységes hit adott neki erőt annyi szenvedésben és megpróbáltatásban. Végül szerettei elvesztése után erős hite késztette a szerezetesélet választására, és mindenestül az Úr szolgálatának szentelte magát.

Könyörgés

Úristen, minden hívő lélek pásztora és kormányzója, öntsd híveid szívébe a hit kegyelmét, hogy az Anyaszentegyház igazságait egyre jobban megismerjük, lelkünkben elmélyítsük, és egyre jobban megéljük életünk minden napján. Hiszen hűséges szolgálólányodat, Szent Ritát is ez a hit éltette és vezette mind nagyobb életszentségre és szeretetre. Ezt kérjük mi is tőled Jézus Urunk által, Ámen.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.