Register
A password will be e-mailed to you.

Szerda este a kovásznai Turist vendéglőben tartott előadást Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes. Életútjáról, az általa vezetett alapítványi hálózatról, az önkéntesség fontosságáról szólt a nagyszámú közönségnek. Kopacz Levente moderátor meg is jegyezte: nem számítottak ilyen érdeklődésre a „két nap alatt összetoborzott" rendezvényen.
.
Az előadás a Háromszéki Ifjúsági Tanács Közéleti Kávéház című vándorrendezvényének orbaiszéki állomása volt. Böjte atya életútját a 70-es, 80-as évek távlatából mutatta be. Az akkori bajok, problémák okán sokan megfutamodtak, emigráltak – ami véleménye szerint helytelen út volt. „Ha sötét van, gyertyát kell gyújtani, ha rendetlenség van, ki kell seperni. Megoldást kell kapni, nem szomorkodni, megfutamodni. A mai világban menő dolog nyafogni, panaszkodni, de ez nem fog megoldást hozni a gondokra" – mutatott rá az atya. A pályaválasztással kapcsolatban elmondta: érdemes az embernek valamiért odaadnia életét. Nem csak a papi hivatás lehet helyes választás, de nem jó az, hogy a tudatos döntés nagyon késik a mai generációknál – értékelte.

Az általa vezetett alapítvány kapcsán a kilencvenes évek elejéhez tért vissza. Ak­kor érlelődött meg benne a gon­dolat, valami olyat kellene tennie, amivel bizonyíthatja, hogy a fiatalok is jók valamire. A templom előtt kolduló gyerekeket vitt haza ebédre, megfürösztötte, felöltöztette őket. Többször megtette ugyan­ezt, amíg a gyerekek hozzászoktak. Harminc gyereknek szervezett kéthetes tábort, a résztvevők azt mondták: szervezzen egyéves tábort. Megszívlelte az ajánlást, most 2300 gyerek „táborozik" állandóan az alapítvány 65 otthonában. Ezek közé tartozik a kovásznai Apor Vilmos Otthon is, ahol négy szociális családban élnek a rászoruló gyerekek.

A világban mindenkinek meg kell találnia a helyét, a gyerekek szülőt, a szülők gyereket kapnak, összeáll a kép, minden szükséges előteremtődik – fogalmazott. Az otthonok nevelési célját egyszerűen fogalmazta meg: ne lógjanak ki a gyerekek világából az otthonok lakói, legfennebb azért, mert előzékenyebbek, civilizáltabbak. Azt is elmondta: az otthonokban lakó gyerekek annyi szeretetet, hálát tudnak adni, amennyire sokszor a saját családban élő gyerekek sem képesek. A fiatalok önkéntes munkájáról beszélve így fogalmazott: nem­csak a szociális munka jelenti az önkéntességet. El lehet ültetni egy rózsát, szebbé lehet tenni a környezetet – ez is az önkéntesség világába tartozik.

Az erdélyi magyarság hely­zetét nem látja borúsnak az atya, fogadni merne, hogy meg­kapja autonómiáját. Nem kell félni, nincs ok a panaszra, csupán akarni kell. Vannak fe­ladatok népünk előtt, de azok megoldhatóak – mondta.

Grüman Róbert HÁRIT-elnök szervezete támogatását ajánlotta fel az atyának. Böjte Csaba elfogadta, és azt kérte, segítsenek megszervezni Apor Vilmos vértanú püspök ereklyéinek háromszéki bemutatását, melyre előreláthatólag késő tavasszal kerülhet sor.

Bokor Gábor
Háromszék

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.