RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Szerda este a kovásznai Turist vendéglőben tartott előadást Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes. Életútjáról, az általa vezetett alapítványi hálózatról, az önkéntesség fontosságáról szólt a nagyszámú közönségnek. Kopacz Levente moderátor meg is jegyezte: nem számítottak ilyen érdeklődésre a „két nap alatt összetoborzott" rendezvényen.
.
Az előadás a Háromszéki Ifjúsági Tanács Közéleti Kávéház című vándorrendezvényének orbaiszéki állomása volt. Böjte atya életútját a 70-es, 80-as évek távlatából mutatta be. Az akkori bajok, problémák okán sokan megfutamodtak, emigráltak – ami véleménye szerint helytelen út volt. „Ha sötét van, gyertyát kell gyújtani, ha rendetlenség van, ki kell seperni. Megoldást kell kapni, nem szomorkodni, megfutamodni. A mai világban menő dolog nyafogni, panaszkodni, de ez nem fog megoldást hozni a gondokra" – mutatott rá az atya. A pályaválasztással kapcsolatban elmondta: érdemes az embernek valamiért odaadnia életét. Nem csak a papi hivatás lehet helyes választás, de nem jó az, hogy a tudatos döntés nagyon késik a mai generációknál – értékelte.

Az általa vezetett alapítvány kapcsán a kilencvenes évek elejéhez tért vissza. Ak­kor érlelődött meg benne a gon­dolat, valami olyat kellene tennie, amivel bizonyíthatja, hogy a fiatalok is jók valamire. A templom előtt kolduló gyerekeket vitt haza ebédre, megfürösztötte, felöltöztette őket. Többször megtette ugyan­ezt, amíg a gyerekek hozzászoktak. Harminc gyereknek szervezett kéthetes tábort, a résztvevők azt mondták: szervezzen egyéves tábort. Megszívlelte az ajánlást, most 2300 gyerek „táborozik" állandóan az alapítvány 65 otthonában. Ezek közé tartozik a kovásznai Apor Vilmos Otthon is, ahol négy szociális családban élnek a rászoruló gyerekek.

A világban mindenkinek meg kell találnia a helyét, a gyerekek szülőt, a szülők gyereket kapnak, összeáll a kép, minden szükséges előteremtődik – fogalmazott. Az otthonok nevelési célját egyszerűen fogalmazta meg: ne lógjanak ki a gyerekek világából az otthonok lakói, legfennebb azért, mert előzékenyebbek, civilizáltabbak. Azt is elmondta: az otthonokban lakó gyerekek annyi szeretetet, hálát tudnak adni, amennyire sokszor a saját családban élő gyerekek sem képesek. A fiatalok önkéntes munkájáról beszélve így fogalmazott: nem­csak a szociális munka jelenti az önkéntességet. El lehet ültetni egy rózsát, szebbé lehet tenni a környezetet – ez is az önkéntesség világába tartozik.

Az erdélyi magyarság hely­zetét nem látja borúsnak az atya, fogadni merne, hogy meg­kapja autonómiáját. Nem kell félni, nincs ok a panaszra, csupán akarni kell. Vannak fe­ladatok népünk előtt, de azok megoldhatóak – mondta.

Grüman Róbert HÁRIT-elnök szervezete támogatását ajánlotta fel az atyának. Böjte Csaba elfogadta, és azt kérte, segítsenek megszervezni Apor Vilmos vértanú püspök ereklyéinek háromszéki bemutatását, melyre előreláthatólag késő tavasszal kerülhet sor.

Bokor Gábor
Háromszék

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.