Register
A password will be e-mailed to you.

Az Eating Well című amerikai táplálkozási magazin dietetikusa szerint a fűszerek és gyógynövények ételízesítő tulajdonságuk mellett számos egészségvédő hatással is rendelkeznek. Használatukkal nem csak az étel kalória-, só- és cukortartalma csökkenthető, hanem némelyik akár krónikus megbetegedések kezelésére is alkalmas lehet.
.
Bár az emberiség évek óta használ gyógynövényeket és fűszereket medicinaként, a modern orvostudomány hosszú szünet után most kezdi újra felfedezni gyógyászati alkalmazásukban rejlő lehetőségeket. – állítja Dr. Bharat Aggraval a University of Texas professzora.

A professzor szülőhazájában, Indiában, ahol a fűszereket mindig is előszeretettel használták, sokáig elhanyagolható szinten mozgott a táplálkozással összefüggésbe hozható rákos megbetegedések és szívbetegségek előfordulási aránya. Később aztán, amikor az indiaiak fokozatosan adoptálták a nyugati étkezési szokásokat, az említett betegségek száma növekedni kezdett. A legtöbb kutató a zsírosabb nyugati ételeknek tulajdonítja a negatív tendenciát, ám Dr. Aggraval szerint az indiai konyhában megszokott tradicionális fűszerek elhagyása is hozzájárul a betegségek gyakoriságának növekedéséhez.fűszer

Mivel egyre több bizonyíték támasztja alá a fűszerek pozitív élettani hatásait, ezért az alábbi felsorolásban összegyűjtöttünk néhány, a világ bármely részén elérhető, gyógyító fűszert és gyógynövényt.

Chili – az anyagcsere serkentésére

A chili nemcsak az ételeinket tüzeli fel, hanem a benne lévő kapszaicinnek köszönhetően a derékbőségünket is kordában tartja. A kapszaicin fokozza a szervezetben lezajló anyagcsere folyamatokat, és stimulálja az agy azon kemikáliáit, melyek tompítják éhségérzetünket.

Egy kutatási eredmény szerint az étkezés előtt fél órával chilis paradicsomlevet fogyasztók, átlagosan 16 %-kal kevesebb kalóriát vettek magukhoz a soron következő étkezés alkalmával, mint a fűszerezetlen paradicsomlevet kapó kontrollcsoport tagjai.

A kapszaicin a chilin kívül, a cayenne borsban és a chipotle nevű fafüstön szárított jalapeno paprikában is megtalálható, sőt, az enyhébb hibrid változatokban és az édes paprikában is, így ezek is rendelkeznek csípősebb rokonaik pozitív egészségügyi hatásaival. A kapszaicin mérsékli a gyomorfekély tüneteit, mivel a gyomorsejteket a fekélyt okozó baktériumok elleni rezisztenciára serkenti, valamint az LDL – koleszterin koncentrációjának csökkentésével a szív egészségét is védi.

Gyömbér – gyomorpanaszok és arthritises fájdalmak ellen
.
A gyömbér régóta jól ismert gyomornyugtató hatásáról és klinikai tanulmányok igazolják, hogy a gyömbérkivonat a sebészeti beavatkozásokat és kemoterápiát követő hányingert is enyhíti. Mindezeken túl, a gyömbér gyulladáscsökkentő összetevőinek következtében (mint pl. gingerol) ígéretesnek mutatkozik bizonyos rákos megbetegedések kezelésében, valamint csillapítja az izomfájdalmat és az osteoarthritis tüneteit.
.
Egy nemrégiben készült tanulmányban a 11 napon keresztül gyömbérkapszulát szedők 25%-kal kevesebb izomfájdalomról számoltak be nyújtógyakorlatok végzése után, mint a placébót kapó kontrollcsoport. Egy másik tanulmány pedig megerősítette, hogy a gyömbérkivonat-tartalmú injekció enyhíti az osteoarthritis okozta térdízületi fájdalmakat

Fahéj – a vércukorszint stabilizálására

Bár ebben nincs teljes szakmai egyetértés, bizonyos kutatási eredmények alapján úgy tűnik, hogy 2 típusú diabétesz esetén, napi egy teáskanálnyi fahéjnak megfelelő fahéjkapszula adagolásával kontrollálható a vércukorszint, mivel a fahéj megakadályozza az étkezés utáni vércukorszint hirtelen emelkedését.

Kurkuma – csökkenti a gyulladást, gátolja a tumorképződést

A kurkumát Indiában sebgyógyításra és tea formájában légzőszervi problémák kezelésére is használják. A modern orvostudomány megerősíti a fűszer pozitív élettani hatásait, leginkább a kurkumin vegyülettel összefüggésben, mely potens antioxidáns, és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin enyhíti az arthritis, sérülések és fogorvosi beavatkozás okozta fájdalmakat, és jelenleg is számos kutatás vizsgálja alkalmazásának lehetőségeit, a szívbetegségek, diabétesz és Alzheimer-kór kezelésében.

Aggraval doktor szilárd meggyőződése, hogy a kurkumin potenciális rákgyógyszer, különösen a vastagbél-, prosztata- és mellrák vonatkozásában. Előzetes tanulmányok szerint a kurkumin képes gátolni a tumorsejtek növekedését és a karcinogéneket aktiváló enzimeket.

Sáfrány – a kedélyjavító
.
A sáfrány már a tradicionális perzsa orvoslásban is szerepet kapott, gyakran alkalmazták kedélyjavítóként, rendszerint tea formájában vagy főtt rizs készítésekor. A teheráni University of Medical Sciences kutatói megállapították, hogy a sáfrány enyhíti a premenstruációs szindróma (PMS) és a depresszió tüneteit. Egy tanulmányban a sáfrányt kapó nők 75%-a számolt be a PMS tüneteinek legalább 50%-os csökkenéséről (kedélyingadozás, depresszió), a sáfrányt nem kapó nők 8%-ához képest.
.
Petrezselyem – lassítja az emlőrák progresszióját

A University of Missouri kutatói szerint a petrezselyem bizonyítottan lassítja a mellrák előrehaladását. A kutatásban részt vevő Dr. Holly Pevzner az Eating Well magazin 2011. októberi számában elmondta, a petrezselyemben és zellerben megtalálható, apigenin nevű anyag a kísérleti állatokban lelassította a tumorsejtek növekedését.

Zsálya – edzi a memóriát, enyhíti a torokfájást

A gyógynövény-szakértők a zsályateát gyomornyugtatóként és torokfájásra ajánlják, és egy klinikai tanulmány szerint a fájó torokra permetezett zsályaoldat valóban hatékony fájdalomcsillapító.

Egy előzetes tanulmány továbbá arra következtet, hogy a növény javíthatja a korai Alzheimer-kór tüneteit is, a tanulási folyamatokban fontos szerepet játszó acetilkolin nevű kulcsenzim pusztulásának prevenciójával. Egy másik tanulmányban egyetemi hallgatók rendszeresen zsályakivonat kapszulát szedtek, melynek hatására a memóriateszteken szignifikánsan jobb eredményt értek el és kedélyállapotuk is javult.

Rozmaring – javítja mentális képességeket

Egy tanulmány szerint a kísérletben részt vevő személyek jobban teljesítettek memória és éberségi teszteken, amikor a teszthelyiségbe rozmaring illó olaját permetezték. A rozmaringot gyakran húsok pácolásához használják, mely konyhatechnológiai eljárás tudományos alapja, hogy a rozmaringsav és a növényben lévő más antioxidáns vegyületek elpusztítják a hús felületén lévő baktériumokat, így megelőzik annak romlását.

(DRportal.hu)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.