Register
A password will be e-mailed to you.

„Olyan itt élni, mint az őskeresztényeknek lehetett a pogány Rómában” – mondta el a CNA-nak Jacinta Pollard nővér, a leedsi klarissza közösség elöljárója, aki az USA-ban folytatott szerzetesi tanulmányai végeztével tért vissza Angliába, hogy hazájában evangelizáljon. A New York-i ferences provinciához tartozó angliai közösség öt nővérének átlag életkora 30 év.

„Angliában ma nagyon kevés keresztény van. Többet heccelnek minket, mint Amerikában, és elég gyakran kinevetnek, jó hangosan. Főleg a fiataloktól tapasztalunk nyílt agresszivitást. Mintha belül nagyon bizonytalanok lennének. Ha olyasmivel találkoznak, amit nem értenek vagy ami szerintük veszélyezteti az életükről és saját magukról kialakított felfogásukat, arra reagálniuk kell – és sajnos bennünk ilyen veszélyt látnak. Mi meg rájuk mosolygunk, szeretjük őket és imádkozunk értük. És reménykedünk, hogy kialakul velük valamiféle párbeszéd, hogy megértsék, fontosak számunkra és van mit adnunk nekik” – mondta el a CNA-nak Jacinta nővér, megjegyezve, hogy az ellenséges megnyilvánulások ellenére úgy tapasztalja: „a britek – még a nemhívők is – valamiképpen vonzódnak a szerzetesek felé. Érdekli őket, vajon milyenek, mivel foglalkoznak.”

A klarissza nővér a BBC Fiatal apácák című új dokumentumfilm-sorozatában megszólaló szerzetesnők egyike. A filmben felidézi, hogyan lett szerzetes. Katolikus családban nevelkedett, foglalkoztató terapeutaként dolgozott. 2000-ben részt vett a római Ifjúsági Világtalálkozón. „A zárómisén, a Szentatya beszéde alatt mélyen átéreztem: nagyon kevés az, hogy az életben a saját boldogságomat keresem. Azt imádkoztam magamban: ‘Uram, mostantól te vezess! Vedd az életem, követlek’. – Nem tudtam, hogy apácának kell lennem; csak megnyitottam a szívemet Isten akarata felé.” Rövidesen állását feladva, huszonévesen csatlakozott a ferences rend női ágához.

Jacinta nővér édesapja szerint Anglia hamarosan csődbe megy. „Ha ínség lesz, lehet, hogy nagy szükség lesz a szerzetesekre. Így történt az elmúlt évszázadokban is: amikor nagy szegénység, nagy ínség támadt, a vallási közösségek felvirágoztak. Az Úr irgalmas: minden lehetséges eszközt felhasznál, hogy visszavonzza magához az embert” – fogalmaz a nővér.

„Rettenetes dolgokat látok magam körül: a hazámat szétszaggatja, elpusztítja egy velejéig hazug kultúra. De mit tehetek én? – Isten azt kérte tőlem, hogy ilyen életet éljek, s én igent mondtam. Most azt kéri, mondjak igent az apró dolgokra, még ha csak annyit kér is, hogy éljek imádságos, áldozatos életet. Teréz anya megváltoztatta a világot, pedig mit tett? Mindig csak éppen a következő dolgot, amit Isten kért. Az Úr velünk is megteheti, amit vele. Nagy szentté formálhat valamennyiünket, ha engedjük.”

Forrás: Magyar Kurír

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.