Register
A password will be e-mailed to you.

<< Az alkalmazkodás

Gyakran előfordul, hogy a párok nem látnak lehetőséget a kompromisszumra, annyira képtelenek elfogadni a másik véleményét.

Ilyen esetben elfogadják a véleménykülönbséget. Teszik mindezt szeretetben és egymás megbecsülésével.

Ez a viselkedés időlegesen vagy tartósan megoldja a konfliktust – a probléma természetétől függően. Szemléltessük az elkerülést egy példával:

Kedd éjfél körül Niki és Arnold már két órája azon vitatkoznak, hogy Arnold a hónap végén elmenjen-e horgászni a kollégáival, vagy sem. Arnold menni szeretne. Úgy érzi, ez fontos a munkatársi jó viszony fenntartásához, biztosíthatja vele az állását, talán még az előléptetés esélyein is javít.

Niki ellenáll az ötletnek, nem szívesen engedi társát "effajta fickókkal" bratyizni, mert tudja róluk, hogy mértéktelenek az ivászatban, és félti férjét, hogy ő is belemerül ebbe a rossz szokásba.

Késő éjjel van, mindketten kimerültek. Sehová sem jutottak az érvek és ellenérvek sorozatával, de már dönteniük kell. Vagy végigvitázzák az éjszakát, és így érzelmileg és fizikailag elgyötörten állnak majd az új nap elé, vagy fegyverszünetet kötnek, annak elfogadásával, hogy a vitának még nincs vége, de mindkettejüknek szükségük van egy kis szünetre. Lényegében ezt mondják egymásnak:

"Tudjuk, hogy a konfliktus még nem oldódott meg, de késő van és fáradtak vagyunk. Az ügyet félretesszük, és holnap – vagy egy másik időpontban – visszatérünk rá. Addig mindketten gondolkozunk a konstruktív megoldáson. Megállapodunk abban is, hogy időközben nem támadjuk meg egymást."

Megegyeztek tehát a tűzszünetben, és abban, hogy a tűzszünet időleges.

Ha azonban Niki és Arnold nem sajátítják el az értő hallgatást, és nem törekednek valóban megismerni a másik véleményét, és annak okait, a következő beszélgetés feltehetően ugyanoda vezet majd, mint az előző: döntésképtelenséghez.

Az értő hallgatás útján viszont megtanulhatják elismerni egymás indokait, gondolkodásmódját, vágyait, félelmeit – még akkor is, ha a lelkük mélyén elutasítják, amit a párjuk gondol. Az éles hangú vita helyettkezelhetik egymást tisztelettel és szeretettel – és kapcsolatukban meg fog jelenni a melegség.

Lehet, hogy Niki nem tudja elfogadni Arnold álláspontját, Arnold pedig bizalmatlanságnak értékeli Niki érveit – mindezek ellenére mégis meg tud maradni köztük a barátságos, elfogadó érzület. Beszélgetéseik nem fordulnak durvaságba, és nem távolodnak el egymástól. Egyszerűen csak élik tovább az életüket, annak tudatában, hogy van egy megoldásra váró konfliktusuk.

Előbb-utóbb mégis megoldást kell találniuk. Ha nem lesz kompromisszum, és senki sem enged, akkor Arnold a kérdéses napon nehéz helyzetbe kerül. Ha otthon maradna, keserű érzésekkel lesz teli párja iránt, ez pedig ki fog hatni a vele való viselkedésére, és rombolni fogja a kapcsolatukat. Ha viszont elmegy horgászni, és nem lesz tekintettel Niki érzéseire, akkor felesége viselkedése világosan árulkodni fog majd dühéről és fájdalmáról, ami szintén negatív következményekkel járhat. Tehát ilyen eseteknél az elkerülés csak időleges megoldás, melyet később figyelemmel kell megoldani.

De vannak olyan esetek is, melyeknél a későbbre halasztás tartós megoldás is lehet.

AMIKOR AZ ELKERÜLÉS VÉGLEGESEN JÓ MEGOLDÁS

Ada és Miklós a jó öreg fogkrémen vitatkoztak össze. Ada a tubus közepét nyomja, Miklós pedig a végét. Házasságuk első évében barátságos, de meglehetősen szókimondó vitákba keveredtek ezzel kapcsolatban. Ám Ada az ő szertelen és lobbanékony természetével nem tudott akkora önfegyelmet tanúsítani, hogy a tubust mérnöki rendeltetésszerűséggel nyomkodja.

Mégis találtak megoldást. Két tubus fogkrémet vettek, a sajátján mindenki kiélhette vérmérsékletének megfelelő hajlamait. Egyetértettek tehát abba, hogy véleménykülönbség van köztük, de találtak egy mindkettejük számára elfogadható megoldást, mert elfogadták, hogy ebben mások, különböznek. És a társuk viselkedése egyiküket sem irritálta többé.

A házasság korai időszakában számos konfliktus megoldható ezzel a módszerrel.

Engedni kell a győzelem iránti vágyunkból. Meg kell tanulni meghallgatni és elfogadni egymást olyannak, amilyen.

A legtöbb konfliktus megoldható a kompromisszum, az elkerülés vagy az alkalmazkodás útján, és ezek akkor a leghatékonyabbak, ha átérezzük társunk szeretetét és megértését irányunkban. Ilyenkor belátjuk, hogy mi ketten egy csapatban játszunk, ötleteinket, érzelmeinket és vágyainkat pedig a kölcsönösen nyerő megoldások megtalálására fordítjuk.

Tehát a konfliktusmegoldás mindhárom bemutatott útját segíti az aktív hallgatás, egymás megértése, a szeretet és a változás iránti nyitottság. Ne felejtsük el, hogy nem létezik párkapcsolat konfliktusok nélkül. Hiba lenne azt hinni, hogy csak a mi párkapcsolatunk terhelt a vitáktól, mindenki más jól megfér egymással.

Annak oka pedig, hogy a párok egy része sohasem válik sikeres konfliktuskezelővé, szintén a figyelem, a megértés és a szeretet hiányában keresendő. Akikből ezek az erények hiányoznak, azok megrekednek az önző követelőzés szintjén.

>> folytatjuk

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.