Register
A password will be e-mailed to you.

Erővel, durvasággal, parancsszóval nem állnak össze a dolgok, hanem csak türelemmel, jósággal
.
A szolnoki egyházmegyei találkozó egyik legnépszerűbb vendégét, Böjte Csaba atyát hatalmas tömeg hallgatta szombaton a tiszaligeti sportpályán. Több mint kétezer elhagyott gyermek nevelőjeként hitelesen szólt arról a szeretetről, türelemről, ami tapasztalata szerint az egyetlen hatékony eszköze egymás megszólításának. Ahogy mondta, nem erővel, durvasággal, parancsszóval állnak össze igazán a dolgok életünkben, hanem csak türelemmel, jósággal. — A jövő zálogaként pedig a szép egyszerű családi életformát ajánlotta mindenki szívébe, aminél véleménye szerint nagyobb csoda nincs. — Ha én nekiállok és márványból szobrot faragok, még ha Michelangelo vagyok is, az még akkor is csak kő lesz. De a gyermeknek, ha megszületik, halhatatlan lelke van. Sokkal izgalmasabb egy ilyen műalkotást létrehozni, nevelni és ennél szebb dolog nincsen. A politikusoknak meg azt mondanám, hogy ne verjék állandóan félre a harangot, mert félrevert harangok zaja mellett nem lesz a fiataloknak bátorságuk családot alapítani, gyermeket vállalni. Hanem merjük megnyugtatni egymást, merjünk hinni abban, hogy igenis, szép világot teremtett a Jóisten és jó dolog békében és szeretetben családunk körében együtt élnünk a Földön. — Böjte atyát előadása végén néhány sorskérdésünkről is megkérdeztük.

– Csaba testvér! Manapság sokat beszélnek a kereszténység válságáról. Valóban válságban lenne Krisztus egyháza?

– Ha biciklizek és lelassulok, akkor akár fel is dőlhetek, nem? Kicsit úgy érzem a kereszténység lendülete némileg valóban alábbhagyott. Addig ijesztgettek bennünket, hogy elbizonytalanodtunk. Bátrabban kellene előre haladni azon az úton, amit Jézus mutatott. Azt gondolom, akkor az egyensúlyunkat is jobban visszanyerjük, és biztos, hogy jobban célba is érnénk.

– A kereszténységen belül milyennek látja a magyarság állapotát? Ad-e okot az aggodalomra?

– Én nem adnék soha olyan feladatot egyetlen gyermeknek sem, amit az nem tudna elvégezni. Nem hiszem, hogy a Jóisten akár az emberiségnek, akár a magyar nemzetnek vagy akár egyetlen családnak is olyan feladatot adna, amire nincsen megoldás. Nem hiszem, hogy akár Trianon, akár ’56 olyan zsákutcába nyomta volna a magyarságot, ahonnan ne lenne tovább út. Biztos van megoldás az összes bajunkra, minden kérdésünkre van válasz. Csak adja Isten, hogy legyen türelmünk megbeszélnünk azokat. Azt szilárdan hiszem, hogy a Kárpát-medencének olyan csodálatos jövője van, hogy el sem tudjuk képzelni. Kérdés az, hogy hiszünk-e benne. A Boldogságos Szűzanyára Szent István rábízta a népünket. Hát biztos sokszor égnek állt a haja, Mohács, Trianon idején, 1956-ban. De mindig tovább tudott vezetni bennünket. Most elaludt volna a Szűzanya? Nem! Biztos, hogy ezután is tovább vezet bennünket és ez nyugodtsággal, derűvel, örömmel kell, hogy eltöltsön minket. Azt gondolom, hogy erőnkön felüli feladatot sem akar Isten ránk bízni. Ha mindenki ott, ahol van, a maga kis feladatát alázattal, szeretettel elvállalja, akkor hiszem, hogy csodálatos szép holnap vár reánk.
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.