RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

A gyóntatófülkék fából szoktak készülni. Nem is tudunk rá példát, hogy más anyaggal próbálkoztak volna. Nem mintha hitelvi jelentősége lenne, de így szoktuk meg. Korábban azonban másképp is lehetett. Ezt bizonyítja egy vadonatúj felfedezés, amely tudományos szenzációnak ígérkezik, és augusztus 24-én 9,30-kor mutatják be a sajtó képviselőinek.

A gyöngyösi ferences templomban felújítási munkák folynak. A falak és pillérek felületének tisztítása közben, a templom mellékhajójában két befalazott falfülkére akadtak. A padozat szintjénél kezdődő fülkéket valószínűleg a 17–18. században alakították ki. Az egyiket augusztus elején ki is bontották, és a szakemberek nem kis meglepetésére egy tökéletes, ma is használható, ősi gyóntatófülkére bukkantak. A félkörívben záródó fülke, melyben téglából kialakított pad található, épp akkora, hogy akár egy testesebb szerzetes is kényelmesen elhelyezkedhet benne. Hátát a falnak támaszthatja, s a fejénél jobbra és balra lévő egy-egy mívesen kialakított, hosszúkás réshez illesztheti fülét. A szerzetes „biológiai lenyomata”, vagyis a falnak dőlő fej és test alakja ma is tökéletesen kivehető a mészfestésű falfelületen.

A gyónók, akik a ferences templomokban mindig nagy számban végezték szentgyónásukat, a fülke külső oldalán, a paptól jobbra vagy balra térdepelve, a résen át, fülbe gyónhatták megbánt vétkeiket, meghallgathatják a pap intő szavait, tanácsait és tudomásul vehették a kapott elégtételt, penitenciát. Erre szolgáltak e fülkék, az ország ez ideig egyetlen ismert kő, helyesebben tégla gyóntatófülkéjében. Azt is mondhatnánk, hogy Gyöngyösön a falnak is „füle” van. S a felfedezést csak azért nem nevezzük páratlannak, mert augusztus 24-én reggel 9.30-kor a sajtó képviselőinek jelenlétében a másik falfülkét is kiszabadítják, amely alakját és eredeti funkcióját tekintve valószínűleg az első párja lesz.

Harsányi István, a ferences rend főépítésze szerint a gyóntatófülkéket az 1600-as évek második felében vagy legkésőbb az 1718–1721 között alakították ki, amikor a templomot bővítették.
 

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

3 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.