Register
A password will be e-mailed to you.

<< A kompromisszum

Aktív hallgatásra akkor is szükség van, ha konfliktushelyzetben az egyik fél alkalmazkodik, azaz meghátrál, és elfogadja társa véleményét.
Ági és Viktor három hónapig éltek parázs veszekedések között, Ági ugyanis szerette volna befejezni főiskolai tanulmányait. Házasságkötésüket követően kilenc évvel korábban hagyta abba a tanulást, mivel Viktor munkája miatt külföldre kellett költözniük. Amikor visszaköltöztek hazájukba, fiatalabb gyermekük már az első osztályt kezdte, Viktornak pedig jól fizető állása volt.

Ági úgy érezte, itt az idő – végre tanulhat! Viktor azonban nem így vélekedett, felesége tanulmányait idő-, energia-, és pénzpocsékolásnak tartotta. Így vélekedett:

– De hát Ági nem is akar dolgozni. Minek van akkor szüksége diplomára? A gyermekeinknek van szükségük segítségre a házi feladatuk elkészítéséhez. Én pedig ezt a feladatot már nem szívesen vállalnám, elvégre én tartom el az egész családot. Tele lesz stresszel az életünk, ha diplomázni akar!

– Viktor egyszerűen nem fogja fel, hogy ez nekem mennyire fontos! – panaszolta Ági. – Minden testvérem diplomázott – csak én nem. csak egyetlen évem van hátra a tanulmányaimból, és persze azt is vállalom, hogy mellette segítek a gyerekeknek leckét írni. Ha pedig Viktor egy kicsivel kevesebbet tévézne, ő is tölthetne több időt a srácokkal!

Világos, hogy Ági és Viktor nem csak konfliktusba keveredtek, hanem már, jelentős időt pazaroltak veszekedésre és lassan-lassan közel álltak a tettlegességhez! Több párterápiás ülésbe telt, míg megtanulták egymás vágyait tisztelettel és szeretettel kezelni. Viktor idővel képessé vált az értő hallgatásra, és így szólt:

– Megértem, hogy ez miért ennyire fontos a feleségemnek. Eddig csak a helyzet anyagi oldalát néztem, és azt mérlegeltem, hogy a tanulmányai milyen hatással lennének a családunkra. De nem figyeltem az ő érzéseire, hogy benne ez milyen hatást kelt. Önző voltam, nem segítettem a céljai elérésében. Mostanra megváltozott a véleményem, és eldöntöttem, hogy támogatni fogom. Ez lesz a családunk közös új projektje. Már a gyerekek is örülnek a tervünknek. Remélem, jó hatással lesz rájuk az édesanyjuk példája, és később ők is a továbbtanulás mellett döntenek.

– Ági, Önnek milyen érzés ezt hallani a férjétől?

– Érzem, hogy Viktor szeret és elfogad engem. Nagyon sajnálom, hogy idáig mindez olyan nehezen ment, de örülök, hogy most már szíve mélyéből elfogadja és értékeli a kívánságomat. Nagyon jó, hogy ily módon is támogat! Ami most történt közöttünk, az megerősíti a házasságunkat.

Ebben az esetben Viktor alkalmazkodott, elfogadva felesége véleményét. Az aktív hallgatás eredményeként kölcsönösen megértették egymást, és ez nagyszerű végkifejlethez vezetett. A konfliktus többé nem vert éket kettejük közé: Viktor úgy döntött, eleget tesz felesége kérésének.
Ez a hozzáállás számos konfliktushelyzetben hozhat sikert.

>> következik: Az elkerülés
 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.