Register
A password will be e-mailed to you.

A Szcientológia Egyház a közösségi oldalakat – Facebook, StudiVZ és SchülerVZ (német egyetemi hallgatói portálok) – használja fel, hogy kapcsolatot teremtsen a fiatalokkal.

Az Észak-Rajna-Westfáliai alkotmányvédelem aggodalommal figyeli, hogy a szekta célzott kampányaival egyre több fiatalt hoz el onnan, ahol legtöbb idejüket töltik: mégpedig az otthoni számítógéptől. A német alkotmányvédelem a szcientológia egyház taglétszámának jelentős növekedése miatt megerősítette a megfigyelést.

Csak a pénz számít?

Az 1954-ben alapított Szcientológia Egyház 1970-ben jelent meg Németországban. A szcientológia (~ „Tudománytan” – „az út, ahogyan tudunk”) egy hit-, tanítás- és szertartásrendszer, melyet eredetileg filozófiaként L. Ron Hubbard alapított és alkalmazott vallásos filozófiának nevezett. A Szcientológia Egyház célja az ember számára a szellemi szabadság elérése.

Hubbard követői kizárólag a tagok adományaiból és az általuk auditálásnak nevezett beszélgetésekért elkért gyakran borsos összegekből tartják fenn magukat. Számos internetes forrás állítása szerint is az egyházalapító élete folyamán többször nyilatkozott úgy, hogy a legjobb üzlet saját vallást alapítani. Hibbard állítása szerint szavanként egy pennyért írni nevetséges. Ha valaki igazán szeretne egymillió dollárt keresni, annak a legjobb módja, hogy alapítsa meg a saját vallását.- mondta a milliókat behálózó szektavezér.

Közhelyekkel a szekta karjai közé

A szcientológia újabban a YouTube és Twitter, a Facebook, a StudiVZ és a SchülerVC közösségi oldalakon, blogokon és fórumokon álcázott szervezkedésekkel toborozza az új tagokat. Kampányaikban félrevezető jelmondatokat használnak, például „Mondj nemet a drogra és igent az életre” vagy „Fiatalok az emberi jogokért”. Így a gyermekek és fiatalok, akik egy dolgozathoz vagy előadáshoz az interneten gyűjtenek anyagot pár kattintással a szcientológia oldalán kötnek ki.

 

Pár átkattintással cselez be a szcientológia

A gyanútlan netezők profi videóklippek mellett információs anyagot is találnak – és az elismert szervezetek (mint például az ENSZ) linkjeiről egy szempillantás alatt a szcientológiai társaság szervezeteinél landolnak. Ott egy kampányban pozitív képet kapnak a szektáról. Miután ide eljutott az interneten szörföző, a „Fiatalok az emberi jogokért” egyesület felszólítja őket, hogy lépjenek be a szervezetbe. Ha a diák megadja az adatait, a szekta közvetlenül szólítja meg őket.

Az alkotmányvédelem azonban arra figyelmeztet: csak apróbetűsen olvasható, hogy a kampány mögött a szcientológia egyház áll. Az álcázás részét képezik továbbá, hogy mindig újabb formában, különböző alapítványokat létrehozva próbálják egyik vagy másik módszerüket, tanfolyamukat értékesíteni, melynek első lépése az érdeklődők adatainak begyűjtése.
A szekta minden lehetőséget megragad az új tagok toborzására, a szervezet alapvetően anyagi téren használja ki a jóhiszemű jelentkezőket, a tagoknak az előrelépéshez drága tanfolyamokon kell részt venniük.

Sérti az emberi jogokat

Világszerte 100.000 tagja van, Németországban mintegy 6000, az Észak-Rajna-Westfáliai tartományban 600 taggal rendelkezik és ez a szám növekvő tendenciát mutat. (A szekta Magyarországon is működik, tagjai jelentős része vállalatirányítási kurzusokat szervező cégekbe tömörül.) A szervezet kampánytevékenységeit igen nagy gonddal álcázza valamilyen karitatív, társadalmilag elfogadott, segítségnyújtásnak látszó működésnek. Ebből a célból igen hangzatos üzeneteket fogalmaz meg, ugyanakkor teljesen nyilvánvalóan felfedezhetők tevékenységében a valódi célok is.

Németországban már több éve támadják a szcientológusokat, azt hangoztatva, hogy ez a vallás sérti az emberi jogokat. A belbiztonsági hivatal a szervezetet 1997 óta hivatalosan megfigyelés alatt tartja. Mathilde Koller, az Észak-Rajna-Westfáliai tartományi alkotmányvédelmi hivatal elnöknője egyre nagyobb aggodalommal figyeli a gyermekeket célzó támadásokat.

Az alkotmányvédelem szerint a szcientológia egyház „totalitárius jellegű szervezet” és céltudatosan egyre több tagot szeretne a fiatalok köréből toborozni.

Forrás: mindennapi.hu

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Egy válasz

  1. erzse

    Sajnos nálunk is terjed nagyon, internet nélkül is. A Kairosz Kiadónál 2006-ban jelent meg egy könyv: Norbert Potthoff: A szcientológia labirintusában címmel. A szerző saját tapasztalatait írja le: ” Hogyan dőlhet be egy tanult ember ilyen ostobaságnak, hogyan fokozhatja le magát egy intelligens ember akarat nélküli bábbá….. a szcientológia a kollektív őrület rendszere..” Ijesztő amit leír, és attól tartok a valóság még inkább az. A budapesti központok előtt mindig sok fiatalt látok, ” Te is lehetsz Einstein ” és hasonló szlogenekkel csábítják, kábítják őket. Egyházhoz, valláshoz, Istenhez semmi közük, de állítólag közéleti, befolyásos emberek is tagjai a hazai szervezetnek.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.