RegisztrációA jelszavát emailben elküldtük.

Sok házasságban élő ember megoldatlan konfliktusoktól szenved. Gyakran már oly régóta dúl a felek között a harc, hogy előre tudják, melyik mondatukra mit válaszolna, melyik "harci eszközükre" mit lépne a másik fél. Érveik és ellenérveik előre megjósolhatók – még sincs megoldásuk. Voltál már ilyen helyzetben, kedves Olvasó?

Ilyenkor másoktól többnyire bíráskodást várunk, és titkon azt reméljük, hogy házastársunkat illogikus gondolkodás vagy jogtalan követelések vádjával bűnösnek fogja nyilvánítani a baráti ítélőbizottság.

Pedig ilyenkor nemcsak ezt a konfliktust szeretnénk megoldani: hanem egy jobb, minőségi kapcsolatra vágyunk.

A kapcsolatot a megértés fejleszti,nem pedig a győzelem elérését célzó érvelések.

A megértés az egyetlen, ami segíti a konfliktusok feloldását és a harmónikus együttélést.

Egy hosszú házasságban is vannak évszakok. A megfagyott házasságok mintha eljutottak volna a télbe, az ígéretes tavasz és a boldog, forró nyár után. Kapcsolatukat áthatja a düh, a csalódottság, a magányérzés, a negatív gondolkodás, a frusztráció és a reménytelenség. Mindkét fél magányos – mintha jégkunyhóban kuporogva várnák a soha meg nem érkező tavaszt. Ezek a "megfagyott" kapcsolatok valaha virágoztak, éltette őket a remény, hogy a közös élet örömmel telik majd. Bizonyos házasságok már a tavasz után jeges távolságtartásba fordulnak – kihagyva a nyár és az ősz időszakát.

Mi történt?

Kiütköztek a felek közötti különbségek, melyek falakat emelnek közénk. Mindketten meg vagyunk győződve az igazunkról – hangzatos érvek egész sorát építettük ki a magunk védelmére. Amikor pedig párunk meggyőzésében nem járunk sikerrel, hibáztatni kezdjük "ésszerűtlen", "logikátlan" gondolkodásáért. Végül belefáradunk a veszekedésbe, az álláspontok megmerevednek, és a kapcsolatot beborítja a tél hideg hava.

A kapcsolatok valamennyi "évszakában" vannak viták

A sikeres problémamegoldó párok jóval többet töltenek a tavasz és a nyár időszakában, míg a sikertelenek eltávolodnak egymástól. Ők két lehetőséget látnak maguk előtt: magányosan és nehéz érzésekkel benne maradni a kapcsolatban, vagy felbontani a házasságot, és egy új partnerrel a szebb jövőben remélni.

A második lehetőségben reménykedők azonban tévednek: mert a konfliktusmentes házasság intézménye egyszerűen – nem létezik!

Van egy harmadik megoldás is: megtanulni a sikeres konfliktuskezelést. Ha erre rászánja magát egy pár, a tél jegességét tavaszi enyhülésbe fordíthatja át. Ez a lehetőség nemcsak a súlyosan terhelt pároknak adott, hanem megerősíthet valamennyi, különböző évszakban tartó párkapcsolatot is.

A szerelem bűvölete – kutatási adatok is alátámasztják – egyetlen pár életében sem tart 2 évnél tovább. A valóság birodalmában a tényeké a főszerep. A különbségek közül egyesek előnyösek számunkra: "te tudsz főzni és meg elmosogatok ebéd után", vagy "te értesz a pénzügyekhez, én pedig melegséget viszek a családunkba."
.
Egy kapcsolat mindig csapatmunka
.
Kiegyensúlyozott kapcsolatról árulkodik, amikor ezt halljuk: "Éppen egymásnak vagyunk teremtve" "Tökéletesen összeillünk" "Nem is lehetnek jobb az életünk". Vagy "Akkora szerencsém van, hogy te vagy a társam!" Ha a különbségekből előny válik, ha tudjuk egymás másságának örülni és azt jó értelemben kiélvezni, az élet csodaszép.

Más nézeteltérések azonban megterhelőbbek – a párt akár el is választhatják.

Léteznek mélyebb személyiségbeli eltérések, melyek nem megfigyelhetők, mégis hasonlóan valósak, mint a fizikai eltérések. Amikor valaki "társasági ember" vagy "magánykedvelő" – személyiségbeli eltérést írtunk le. Másként viseljük el a rendetlenséget, mások a gyereknevelési elveink, az autóvezetési szokásaink, a rokonainkkal vagy a szabadidő eltöltésével kapcsolatos elképzeléseink. Ezek a különbségek mind mind konfliktusok forrásai, ám mégsem volna jó, ha mindannyian egyformák volnánk.

(Forrás: Gary Chapman: Nyerő páros c könyve, ő írta Az 5 szeretetnyelv c nagy sikerű könyvet is)

>> Ne akarj győztes lenni!

A Metropolita Egyesület többféle céljához adományokat gyűjtünk, hogy újabb keresztény médiafelületeket hozhassunk létre. Tervünk egy papi hivatásról szóló oldal, egy online imaközösségi felület létrehozása, és szeretnénk a nagy keresztény misztikusokat hangoskönyvben elérhetővé tenni. Ebben kérjük anyagi segítségeteket.

Az adományt paypal-on keresztül (ha a linkre kattintasz) és közvetlen utalással is be tudjuk fogadni.

Metropolita Egyesület
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428
Adószám: 18876842-1-41
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Köszönjük!!!

Metropolita Egyesület
1024 Budapest
Ezredes utca 13.

Ft

Állítsd be mennyit szeretnél adományozni

Fizetési mód választása
Személyes adatok

Számlázás részletei

Összes adomány: 5000Ft

Hasonló bejegyzések

4 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.