Register
A password will be e-mailed to you.

Sok házasságban élő ember megoldatlan konfliktusoktól szenved. Gyakran már oly régóta dúl a felek között a harc, hogy előre tudják, melyik mondatukra mit válaszolna, melyik "harci eszközükre" mit lépne a másik fél. Érveik és ellenérveik előre megjósolhatók – még sincs megoldásuk. Voltál már ilyen helyzetben, kedves Olvasó?

Ilyenkor másoktól többnyire bíráskodást várunk, és titkon azt reméljük, hogy házastársunkat illogikus gondolkodás vagy jogtalan követelések vádjával bűnösnek fogja nyilvánítani a baráti ítélőbizottság.

Pedig ilyenkor nemcsak ezt a konfliktust szeretnénk megoldani: hanem egy jobb, minőségi kapcsolatra vágyunk.

A kapcsolatot a megértés fejleszti,nem pedig a győzelem elérését célzó érvelések.

A megértés az egyetlen, ami segíti a konfliktusok feloldását és a harmónikus együttélést.

Egy hosszú házasságban is vannak évszakok. A megfagyott házasságok mintha eljutottak volna a télbe, az ígéretes tavasz és a boldog, forró nyár után. Kapcsolatukat áthatja a düh, a csalódottság, a magányérzés, a negatív gondolkodás, a frusztráció és a reménytelenség. Mindkét fél magányos – mintha jégkunyhóban kuporogva várnák a soha meg nem érkező tavaszt. Ezek a "megfagyott" kapcsolatok valaha virágoztak, éltette őket a remény, hogy a közös élet örömmel telik majd. Bizonyos házasságok már a tavasz után jeges távolságtartásba fordulnak – kihagyva a nyár és az ősz időszakát.

Mi történt?

Kiütköztek a felek közötti különbségek, melyek falakat emelnek közénk. Mindketten meg vagyunk győződve az igazunkról – hangzatos érvek egész sorát építettük ki a magunk védelmére. Amikor pedig párunk meggyőzésében nem járunk sikerrel, hibáztatni kezdjük "ésszerűtlen", "logikátlan" gondolkodásáért. Végül belefáradunk a veszekedésbe, az álláspontok megmerevednek, és a kapcsolatot beborítja a tél hideg hava.

A kapcsolatok valamennyi "évszakában" vannak viták

A sikeres problémamegoldó párok jóval többet töltenek a tavasz és a nyár időszakában, míg a sikertelenek eltávolodnak egymástól. Ők két lehetőséget látnak maguk előtt: magányosan és nehéz érzésekkel benne maradni a kapcsolatban, vagy felbontani a házasságot, és egy új partnerrel a szebb jövőben remélni.

A második lehetőségben reménykedők azonban tévednek: mert a konfliktusmentes házasság intézménye egyszerűen – nem létezik!

Van egy harmadik megoldás is: megtanulni a sikeres konfliktuskezelést. Ha erre rászánja magát egy pár, a tél jegességét tavaszi enyhülésbe fordíthatja át. Ez a lehetőség nemcsak a súlyosan terhelt pároknak adott, hanem megerősíthet valamennyi, különböző évszakban tartó párkapcsolatot is.

A szerelem bűvölete – kutatási adatok is alátámasztják – egyetlen pár életében sem tart 2 évnél tovább. A valóság birodalmában a tényeké a főszerep. A különbségek közül egyesek előnyösek számunkra: "te tudsz főzni és meg elmosogatok ebéd után", vagy "te értesz a pénzügyekhez, én pedig melegséget viszek a családunkba."
.
Egy kapcsolat mindig csapatmunka
.
Kiegyensúlyozott kapcsolatról árulkodik, amikor ezt halljuk: "Éppen egymásnak vagyunk teremtve" "Tökéletesen összeillünk" "Nem is lehetnek jobb az életünk". Vagy "Akkora szerencsém van, hogy te vagy a társam!" Ha a különbségekből előny válik, ha tudjuk egymás másságának örülni és azt jó értelemben kiélvezni, az élet csodaszép.

Más nézeteltérések azonban megterhelőbbek – a párt akár el is választhatják.

Léteznek mélyebb személyiségbeli eltérések, melyek nem megfigyelhetők, mégis hasonlóan valósak, mint a fizikai eltérések. Amikor valaki "társasági ember" vagy "magánykedvelő" – személyiségbeli eltérést írtunk le. Másként viseljük el a rendetlenséget, mások a gyereknevelési elveink, az autóvezetési szokásaink, a rokonainkkal vagy a szabadidő eltöltésével kapcsolatos elképzeléseink. Ezek a különbségek mind mind konfliktusok forrásai, ám mégsem volna jó, ha mindannyian egyformák volnánk.

(Forrás: Gary Chapman: Nyerő páros c könyve, ő írta Az 5 szeretetnyelv c nagy sikerű könyvet is)

>> Ne akarj győztes lenni!

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

4 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.