Register
A password will be e-mailed to you.

A lelki erősség (latinul fortitudo, virtus) a Szentlélek hét ajándékának egyike, a bérmálás szentségének sajátos kegyelme.
.
A Szentírásban a lelki erősség az Isten erejébe és segítségébe vetett hit és remény gyümölcse.
.
Az ÓSzövetség gondolatvilágában minden, ami a testhez tartozik: gyengeség, hacsak nem részesedik Isten erejéből, akié „minden bölcsesség és erő” (Dán 2,20); Ő Izrael sziklája (vö. 2Sám 22,2), népe tőle kapja erejét. A bölcsességi könyvekben a lelki erősség nem fizikai erő, hanem az értelem és a bölcsesség szeretetének ereje (Péld 16,32; 24,5).
.
Az Újszövetségben a lelki erősség a megfeszített Krisztus erejében való részesedés. Az Ige testté lett, megismerte az ember gyengeségét, tehetetlenségét, minden szenvedését. Vállalta egész gyengeségünket, e gyengeség minden megpróbáltatásával együtt, „a bűnt kivéve” (Zsid 4,15). Így tudott együttérezni gyengeségünkkel, és így változtatta azt lelki erősséggé (vö. Zsid 5,2; 4,15).
.
„Isten fölkente őt Szentlélekkel és erővel” (ApCsel 10,8), hogy emberi gyengeségében megmutatkozzék a lélek erőssége. Valóságos ember létére legyőzte a sátán minden kísértését (vö. Lk 4,1-2), az „erősnél” erősebb volt (Lk 11,21); diadala a kereszt győzelmében és a föltámadásban vált véglegessé (vö. Kol 2,14-15).

Ez a bűn és a halál hatalma fölötti győzelem Jézus Krisztus lelki erőssége. A Szentlélek által a keresztény lélek minden gyengesége lelki erősségggé válik (2Kor 12,9-10).

Végül ez egy erkölcsi erény, mely kitartóvá teszi az embert a jóért folytatott küzdelemben és a szenvedés viselésében, amint a bátorság is.

Az ionográfiában a lelki erősséget úgy ábrázolják, mint a sarkalatos erények között álló nőalakot: attributuma az, hogy oszlopok között áll.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.