Register
A password will be e-mailed to you.

Spányi Antal székesfehérvári püspök tanítása az isteni irgalmasságról:

A tanítás hanganyaga letölthető innen

II János Pál pápa az Isteni Irgalmasság vasárnapjává tette Húsvét második vasárnapját. Tudjuk, hogy Szent Fausztina nővér magánkinyilatkoztatást kapott az isteni irgalmasságról. Egy gyönyörű képet festettek, amely Jézust ábrázolja, aki az irgalmasság üzenetét, az irgalmasság szeretetét hozza az emberek felé.
Istenre a mai ember is, azt hiszem, sokszor furcsán tekint. Sokan félik az Istent. Félnek a büntető, a számonkérő Istentől, attól az Istentől, akiről azt hiszik, szívük, lelkük mélyén, hogy mintegy nagyítóval figyeli az ember cselekedeteit, és szorgosan jegyzi a mi hibáinkat, bűneinket, és ebből az Istenből nem kérnek.
II János Pál pápa és Fausztina nővér és az Egyház tanítása nyilván hirdeti, hogy Isten nem ilyen Isten. Isten irgalmas és szerető, Isten nem büntetni akar, hanem a bűn sebeit akarja gyógyítani. És nem csorbítani akarja az ember szabadságát, amit egyébként a bűn csorbít, hanem inkább a bűnben elvesztett szabadságot akarja visszaadni.
.
Amikor a Szentírást olvassuk, számtalan helyen azt látjuk, hogy Jézus találkozik emberekkel, akik betegek. A korabeli felfogás szerint, a zsidók a betegségek mögött bűnt láttak, valamiféle bűn következményét. A büntetést észlelték a betegség keresztjének, fájdalmának a hordozásában. Jézus, amikor betegeket gyógyít, sokszor azt mondja, menj, légy egészséges, és többet ne vétkezzél!

Jézus találkozik bűnös emberekkel, akiket megszabadít a bűntől. Találkozik a gonosz lélek által megszállt emberekkel, és amikor megszabadítja, egyben elindítja őket az életük útján, ezzel: „Térj vissza otthonodba és beszéld el, milyen nagy jót tett veled az Isten!” (Lk 8,39)

Nagyon fontos, hogy az Egyház ma is hirdesse Isten szeretetét, jóságát, és hogy az isteni jóságot próbáljuk meg mi magunk is a magunk életében megélni, ezt a jóságot, Isten szeretetét sugározni magunk körül. A bűn, a kísértés, a gonosz lélek mindnyájunkat megpróbál. Az Egyház tanítja, hogy ebben a világban, huzamosabb időn keresztül senki nem maradhat meg bűn nélkül, hacsak Isten különös kegyelme meg nem erősíti őt, és meg nem menti a kísértésekben a bűnbeeséstől.
Bűnbeesünk. De Isten irgalmas szeretete vár bennünket a gyóntatószékbe, hogy megkapjuk a feloldozást, megszabaduljunk a bűnök bilincseitől, a bűnök kötelékeitől, és visszakapjuk mindazt a kegyelmi kincset, amelyet jócselekedeteink által, imádságaink által, másokat szeretettel körülvevő jóságunk által gyűjtöttünk magunknak. Nagyon fontos, hogy az ember bizalommal tekintsen az Istenre, mert ha valami képes bennünket az isteni kegyelmen túl a bűnök rabságából kiemelni, az az, hogy megéljük Isten szeretetét, jóságát és irgalmát.

Fontos, hogy mi, aki tudjuk, érezzük ezt, és nap nap után tapasztaljuk magunkban a megbocsátás örömét, az új élet lehetőségének ajándékát, hogy mi a megtapasztalt isteni irgalmasságot megpróbáljuk embertestvéreink felé is továbbsugározni. Ahogyan én örülök annak, hogy Isten megbocsát nekem, nekem is úgy kell mások felé a megbocsátás gesztusával, az őszinte, igaz, tiszta szeretet gesztusával fordulnom. Mennyire más lenne a világ, hogyha sokszor nem őrizgetnénk magunkban azokat az indulatokat, talán haragot, amelynek lehet, hogy már az okát is elfelejtettük, már a gyökerét sem tudjuk, csak mintegy szokásból haragszunk, nem állunk szóba, nem köszönünk egymásnak, vagy rosszakat mondunk egymásról. Milyen szép lenne a világ, hogyha tudnánk Isten szeretetét, jóságát és irgalmát hirdetni. Ha mindezt képviselni tudnánk, és ezzel segítenénk embertársainkat is, hogy gyengeségeikből megerősödjenek, hogy a bűn által töredezett létükben mégis teljessé váljanak és megszabaduljanak, hogy ők is Isten szeretetének boldog megélői lehessenek.

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.