Register
A password will be e-mailed to you.

Részlet Szent Fausztina Naplójából

A lélek szeretete még nem olyan, amit Isten kíván. A lélek hirtelen elveszíti Isten jelenlétét. Különféle hibák és hiányosságok keletkeznek benne, melyek ellen keserves harcot kell folytatnia. Minden hiba felüti benne a fejét, de a lélek ébersége nagy. Isten egykori jelenlétének helyét a szárazság és lelki aszály foglalja el. A lélek nem talál kedvet a lelkigyakorlatokban, nem tud imádkozni sem, mint korábban, sem mint utoljára. Mindenfelé vergődik, nem lel sehol megelégedést. Isten elrejtőzött előle, a teremtményekben nem talál vigaszt, és semmilyen teremtmény sem tudja megvigasztalni. A lélek szenvedélyesen vágyik Istenre, de látja saját nyomorúságát, s érezni kezdi Isten igazságosságát.

Úgy látja, elvesztette Isten összes kegyelmét, értelme mintha elhomályosult volna, lelkét sötétség borítja, s felfoghatatlan kínt érez. A lélek megpróbál beszámolni lelkiatyjának állapotáról, de nem értik meg. Így még nagyobb nyugtalanság fogja el. A sátán elkezdi működését.

A hit tűzbe jut, nagy itt a harc, a lélek erőfeszítéseket tesz, akarata erejével tart ki Isten mellett. A sátán Isten engedélyével még közelebb merészkedik, a remény és szeretet próbatétele következik. Ezek a kísértések rémesek, Isten mintegy titokban támogatja a lelket. Ő azonban mit sem tud erről, mivel másképp nem állhatná ki a próbatételt. Isten tudja, mennyit bocsáthat a lélekre. A lelket hitetlenség kísérti a kinyilatkoztatott igazságokat illetően, és a gyóntató iránti őszinteségben.
.
A sátán így szól hozzá: "Látod, senki nem ért meg. Miért beszélnél erről mindenkinek?" Olyan szavakat hall füleiben, melyek megrémítik, úgy érzi, mintha ő mondta volna ki Isten ellen azokat. Azt hallja, amit nem akar hallani, azt látja, amit nem szeretne látni. Szörnyű, ha ilyen pillanatokban nincs az embernek tapasztalt lelkivezetője. Egyedül viseli az egész terhet. Mégis amennyire erejéből telik, mindenképpen keresnie kell egy világosan ítélő lelki vezetőt, különben összeroppan terhei alatt, a szakadék felett.

Ezek a megpróbáltatások nehezek és fárasztóak. Isten egy lélekre sem engedi gyakran rászakadni azokat, ha előtte nem tapasztaltatta meg a lélekkel a vele való mélységes egyesülést, éreztetve vele az isteni örömöket.

Istennek mindezekkel a megpróbáltatásokkal számunkra ismeretlen célja van. Sokszor Isten így készíti fel a lelket jövendő terveire és nagy művekre. Isten meg akarja próbálni a lelket, mint a tiszta aranyat, de ez még nem a próba vége.

Hátra van még a próbák próbája: az Istentől való teljes eltaszítottság.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.