Register
A password will be e-mailed to you.

Bíró László püspök, a Központi Papnevelő Intézet rektora: tanítás az Isteni Irgalmasságról

A tanítás hanganyaga letölthető itt

Régóta izgat az isteni irgalom kérdése. II János Pál pápa hívta fel a figyelmemet rá. Csodáltam, hogy ő mennyit beszél az irgalomról, kiadta a Dives in Misericordia kezdetű lelkipásztori, apostoli buzdítását, megépítette az Isteni Irgalom Templomát, boldoggá, szentté avatta az irgalomnak a látnokát.
.
Mi is ez az irgalom?
.
Sokat hallottam beszélni róla, de úgy mélységében a titok II jános Pál pápa vezetésével tárulkozott fel előttem. A Dives in Misericordia-ban mélyen bennem él ahogyan beszél a tékozló fiú történetéről. A fiú elcsatangol, eltékozolja az örökséget, de eltékozolja a fiúi méltóságot is, „arra sem vagyok méltó, hogy fiának nevezzen”, és míg mindez történik, addig az atya megmarad atyának. Ez az irgalom.
.
Az Isten, bármi történjék is az emberrel, mindig megmarad atyának, akihez visszamehetek, aki vár, aki elém siet, aki ölelésébe fojtja a fiú bűnbánatát.
.
Az Ószövetség még csak odáig jutott el, hogy „Mit sem utálsz abból, amit alkottál”. A Teremtőben, a Teremtőnek a teremtményhez való hűségében szemléli Isten irgalmát. Jézus Istennek az atyai mivoltában ismeri föl, hogy az Isten irgalmas az emberhez.

Aztán II János Pál pápának van egy gyönyörű beszéde , újévi levele a békéről, ahol arról szól, hogy az emberi értelem korlátolt, nem ismeri föl az igazságot. Az akarata gyenge. Korlátolt abban, hogy tegye az igazságosságot. Ezért minden emberi kapcsolat csak úgy tud igazán létezni, ha ott van benne az irgalom. Az igazság, meg az igazságosság elleni korlátainkat az irgalom tudja betölteni. Irgalom nélkül nincsen se isteni, Isten és ember közötti, ember és ember közötti kapcsolat. Az irgalom teszi teljesség az Istennel való kapcsolatunkat, az emberekkel való kapcsolatunkat.

Ugyancsak II János Pál pápa mondja, hogy néha azt gondolhatjuk, hogy a megbocsátás, az irgalom valamit elenged az igazságból, az igazságosságból, pedig olyan szépen mondja ő, hogy a megbocsátás ellentéte a gyűlölet. Az igazság ellentéte az igazságtalanság. Az irgalom, a megbocsátás soha nem kerül szembe az igazsággal és az igazságossággal. Más síkon mozgó valóságok ezek. De az irgalom mindegyiket eléri.
Az irgalom – mondja a szentatya, II jános Pál pápa – rövid távon veszteségnek látszik. „Engedtem, a másik a fejemre nő.” Hosszú távon mindig nyereség. Az irgalom irgalmat szül.

Az is nagy élmény számomra, ahogyan fokozatosan megismertem, hogy az egész kereszténység nem szól másról: Ismerd föl Isten irgalmát, fogadd be és ajándékozd tovább!”

Minden Isten megelőző szeretetén nyugszik. Isten Jézus Krisztusban megelőzően szeret bennünket. Ő akkor szeretett bennünket, amikor még bűnösök voltunk. Ő előbb szeretett bennünket. Akit megérint Istennek ez a megelőző szeretete, az újra meg újra elindul. Az elkezdi tenni ezt.
Jézus ennek a hátterében kérheti tőlünk azt, hogy „amit akarsz, hogy a másik tegyen neked, te is tedd”. Már kezdd el tenni. Az Ószövetség még csk odáig jut, hogy „amit nem akarsz, hogy neked tegyenek, te se tedd”. De Jézus pozitívan fogalmaz. Amit akarsz, hogy neked tegyenek, tedd az irgalom, a megelőző szeretet jegyében. Isten szeretetének erejében.

Az egész kereszténységünknek tehát a leglényegét látom abban, még egyszer hadd mondjam: felismerni Isten irgalmát, elfogadni, mint ajándékot, és továbbadni.

Benedek pápánk olyan szépen mondja, hogy „a megváltást nem lehet kiérdemelni, megszerezni, csak mint ajándékot elfogadni. Az irgalommal szemben a legfőbb feladatunk, hogy befogadjuk és tovább ajándékozzuk, hisz az egész kereszténységünk ezen nyugszik, Egyházunk ettől szépül.”

 

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

23 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.