Register
A password will be e-mailed to you.

Fent: A bölcsesség jelképe a magasba mutató ciprusfa

A bölcsesség szó jelentése megegyezik a görög "sophia", latinul "sapientia" szóval.

A Szentírásban.
Az ÓSzövetségben Isten tulajdonságának tekintik, mely a világ teremtésében és kormányzásában nyilvánul meg.

Az ószövetségi bölcsességi könyvek megszemélyesítik és a Törvénnyel azonosítják (Péld 8,14; Sir 1,1; 9,1-5: "a Bölcsesség megépítette házát, hét oszlopot állított, asztalt terített és lakomára hív"; 24,11-13).

Az ÚjSzövetségben Isten megtestesült Igéje (Jn 1,1; 1Kor 1,24.30).

Az egyházatyák tipológiájában Krisztus, a Boldogságos Szűz és az Egyház előképe.

Az erkölcstanban az értelmet és a tudományt is magában foglaló értelmi, szerzett erény, mely arra képesít, hogy a lélek mindent végső okával és céljával összefüggésében szemléljen, s ennek megfelelően cselekedjen. A Szentlélek hét ajándéka közül a legértékesebb, belénk öntött erény, mely az elmét készségessé teszi az isteni szempontok szerinti gondolkodásra és cselekvésre.

Zsófia, női név jelentése is ez: bölcsesség, bölcs. A bölcsességnek az antik kultúrában gyökerező szimbóluma a bagoly. Jelképe a ciprusfa, és ékes ruházatú, koronás, nimbuszos nőalak, nem mindig lehet megkülönböztetni a filozófia allegóriájától.

A Bölcsesség mint templomtitulus (→Hagia Sophia) a megtestesülésre utal, s Máriát, a bölcsesség székét, vagy az egyházat jelzi.

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.